ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Βουλή: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ντιμπέιτ, δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του

Τσίπρας από Βουλή: Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει ντιμπέιτ, δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, επί της κυβερνητικής τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη, αλλά εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την επιστροφή στο Δημόσιο από το Υπερταμείο των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως περιφρόνησε τη Βουλή, αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο με την τρίτη κατά σειρά απόπειρα να νομοθετήσει η κυβέρνηση για το κόμμα της ακροδεξιάς, που «φωτογραφίζει το θεσμικό ερασιτεχνισμό και την απαξία σας για τη κοινοβουλευτική διαδικασία, φτιάχνοντας ένα νόμο που παραβιάζει το Σύνταγμα και παίζει παιχνίδια με τη φωτιά».

Ο ίδιος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο είχε προειδοποιήσει, αλλά είχε φέρει και μια σαφή πρόταση που «έλυνε το πρόβλημα» και δεν ήταν καν η αρχική του θέση, αλλά η κοινή συνισταμένη όσων είχαν καταθέσει στο δημόσιο διάλογο οι πλέον έγκριτοι συνταγματολόγοι της χώρας: «Καταθέσαμε αυτή την τροπολογία στη Βουλή. Κι αρνηθήκατε, χωρίς επιχειρήματα επί της ουσίας και μόνο με ύβρεις. Και για δείτε τώρα εσείς η κυβέρνηση των αρίστων, πώς τα καταφέρατε πάλι: Αυτή είναι η τρίτη τροπολογία που φέρνετε για το θέμα. Για ένα θέμα που θα είχε λυθεί με μια μικρή προσθήκη κι αλλαγή στον υπάρχοντα νόμο. Βάζοντας, δηλαδή, διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα αν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία, σαν αυτό που έγινε, που καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης. Κι όχι να αποφασίζουν οι δικαστές και στη κρίση τους να επαφίεται η πολιτική εκτίμηση για το αν ένας συνδυασμός έχει πολιτική σχέση ή συνάφεια ιδεολογική με τους καταδικασθέντες. Γιατί αυτό είναι επικίνδυνο. Γιατί αυτό ανοίγει τον ασκό του Αιόλου».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, ανάφερε σκωπτικά πως στην κυβέρνηση δεν κατάφεραν να πείσουν τους δικαστές του πρώτου τμήματος του Αρείου Πάγου και «προφανώς για να τους πείσετε τους ξεμοναχιάζατε στα καφενεία πέριξ του Μαξίμου»:

«Αυτά είναι πρωτοφανή και θλιβερά πράγματα για τη Δημοκρατία. Κατανοώ ότι πιθανώς έτσι έχετε συνηθίσει τέσσερα χρόνια να κάνετε επαφές με δικαστές, έτσι επιχειρείτε διαρκώς να χειραγωγείτε τη δικαιοσύνη, αλλά στην ευαίσθητη αυτή περίπτωση που αφορά τη προστασία της Δημοκρατίας από τους εχθρούς της, την προστασία του Συντάγματος από αυτούς που επιθυμούν να το καταλύσουν, η θεσμική σας αποκοτιά, η βαναυσότητα κι ο ερασιτεχνισμός σας οδηγούν στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Κι εν τέλει γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς και του κόμματος Κασιδιάρη. Διότι με όσα καταγράφονται στο δημόσιο βίο τις τελευταίες ημέρες δίνετε επιχειρήματα σε όσους καταθέσουν συνδυασμό προκειμένου να προσφύγουν για την ακύρωση των εκλογών στο Ανώτατο δικαστήριο, στο εκλογοδικείο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και φανταστείτε τι μεγάλη ντροπή για τη χώρα και τη δημοκρατία».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, για αθλιότητα οι χορηγοί της ακροδεξιάς να κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά πως κάνει πλάτες στην ακροδεξιά: «Και ποιος τα λέει αυτά; Εσείς κ. Βορίδη, που διατελέσατε γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, του κόμματος των συνταγματαρχών. Και θέλετε αυτός ο σουρεαλισμός να γίνει πιστευτός. Αλήθεια τώρα, τόσο πολύ υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού; Τουλάχιστον να βάζατε κάποιον άλλο να τα πεί αυτά, όχι εσείς. Η μάχη ενάντια στο φασισμό είναι καθημερινή και είναι εκεί έξω. Δεν θα τη δώσουν οι τροπολογίες Βορίδη αυτή τη μάχη. Το αντίθετο θα κάνουν».

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στη νέα απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κάναμε, λέει, πολλές αντιπαραθέσεις στη Βουλή. Δεν θέλει άλλες. Δεν θέλει ούτε τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τόσο πολύ εμπιστεύεται τον εαυτό του. Ή μάλλον τόσο πολύ τον εμπιστεύονται οι επικοινωνιολόγοι που τον κοουτσάρουν που δεν τον αφήνουν με τίποτα να έρθει σε αντιπαράθεση. Μην εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Όπως πολλές φορές έχει συμβεί και σε αυτήν εδώ την αίθουσα άλλωστε. Με πιο χαρακτηριστική εκείνη που έκλεισε μόνος του τη συζήτηση» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε και για την τροπολογία του κόμματός του για την αποφυγή ιδιωτικοποίησης του νερού, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως την επιχειρεί εδώ και τέσσερα χρόνια.

Έθεσε, μάλιστα, ως διακύβευση των εκλογών και το δίλημμα «Υγεία, Παιδεία, ενέργεια, νερό δημόσια αγαθά ή εμπόρευμα για ξεπούλημά κι αισχροκέρδεια».

«Άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα περάσουν στον έλεγχο του Δημοσίου από το Υπερταμείο μετά τις εκλογές. Ωραία. Γιατί δεν το κάνετε τώρα λοιπόν; Εδώ είναι η Βουλή, εδώ είναι όλα τα κόμματα που θα το στήριζαν, πεδίο δόξης λαμπρό. Ή μήπως περνάτε το κόσμο για χαζό; Τι δήλωνε ο κ. Μητσοτάκης το 2018, σε συνέντευξή του στον κ. Χατζηνικολάου; “Είμαι υπέρμαχος της λογικής ότι και στην ΕΥΑΘ και στην ΕΥΔΑΠ πρέπει να μπει στρατηγικός επενδυτής. Ταυτόχρονα, όμως, με μία ισχυρή εποπτική Αρχή, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα τιμολογιακής πολιτικής”. Κι αυτό έκανε πράξη με το νόμο που ψήφισε, λίγες ημέρες μετά τα Τέμπη. Τώρα, όμως, που σας κατάλαβε ο κόσμος, πάτε να κρυφτείτε. Είναι σαν τα παραμύθια της αναβάθμισης της ΔΕΗ, που την πουλήσατε εν μέσω ενεργειακής κρίσης για να κάνουν πάρτι τα καρτέλ. Αν κερδίσει δεύτερη τετραετία ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο το νερό δεν θα μείνει στο Δημόσιο, ούτε ο αέρας που αναπνέουμε. Όλα θα ιδιωτικοποιηθούν».

Στη συνέχεια, έκανε αναδρομή στο τι έγινε την τελευταία τετραετία: «Βρήκε από τα έτοιμα του ΣΥΡΙΖΑ και είχε δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά ποιους φόρους μείωσε και για ποιους; Για τους έχοντες, για τα μεγάλα εισοδήματα και τις μεγάλες περιουσίες. Για την πλειοψηφία των πολιτών, όμως, τι έκανε; Ενώ σε όλο το κόσμο μειώνουν τους έμμεσους φόρους και ιδίως το ΦΠΑ, όταν ο πληθωρισμός έφτασε στο 10%, στην Ελλάδα έμεινε άθικτος. Δεν μείωσε τον ΕΦΚ καυσίμων για να ελαφρύνει τους πολίτες από το πολύ μεγάλο κόστος στα καύσιμα. Δεν φορολόγησε πραγματικά τα υπερκέρδη που σώρευσαν οι εταιρείες ενέργειας όλο το προηγούμενο διάστημα, χαρίζοντάς τους δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία πλήρωσαν οι πολίτες είτε απευθείας με τους λογαριασμούς είτε μέσω του προϋπολογισμού για να επιδοτηθεί η αισχροκέρδεια».

Σε σχέση με τις επενδύσεις, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε στόχο το 2021 αύξηση κατά 23,4% το 2022 έναντι του 2021 και είχαμε τελικά κάτω από το μισό, στο 10%, την ίδια ώρα που ο ρυθμός ανάκαμψης της Ελλάδας σε σχέση με το 2019 είναι από τους χαμηλότερους στην ΕΕ.

Μνημόνευσε, μάλιστα, και τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος σε πρόσφατη παρέμβαση του έγραψε πως «στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός».

Το ίδιο επικριτικός ήταν ο κ. Τσίπρας και για την Υγεία και την Παιδεία: «Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τα αρνητικά ρεκόρ στις απώλειες ανά εκατομμύριο; Από τη στρατηγική και επίμονη άρνηση σας να προσληφθεί άμεσα μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες την ώρα που κάνατε πλάτες στις ιδιωτικές κλινικές που αρνούνταν να συνεισφέρουν στην επείγουσα ανάγκη με κλίνες και υποδομές; Από το πάρτι εκατομμυρίων σε ΜΜΕ και ημέτερους μέσω απευθείας αναθέσεων, ενώ τα νοσοκομεία δεν είχαν αναλώσιμα και οι γιατροί και οι νοσηλευτές βάραγαν τριπλοβάρδιες χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες τους; Από τα δεν ήξερα- δεν ρώτησα για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα που παρουσίαζε την τραγική κατάσταση για τη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ; Το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης που κάνατε deals με αντικείμενο ακόμα και με τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών; Τις δεκάδες χιλιάδες υποψηφίων που πετάξατε εκτός ΑΕΙ για να φτιάξετε την πελατεία των κολεγίων που επιβάλατε με το ζόρι και παρά τον περιορισμό του άρθρου 16 στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; Τα χαμένα εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία, αντί να τα δώσετε σε υποδομές και προσωπικό που επανειλημμένα ζητούν όλοι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, από τους Συλλόγους φοιτητών μέχρι τη Σύνοδο Πρυτάνεων; Την κατάργηση σε μια νύχτα τμημάτων και σχολών»;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για την ασφάλεια, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια: «Θέλετε να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που ακόμα θρηνεί τα παιδιά της από το δυστύχημα στα Τέμπη; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που βασιλεύει η Greek mafia και το οργανωμένο έγκλημα κάνει ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέρα μεσημέρι στις γειτονιές; Να μιλήσουμε για ασφάλεια στη χώρα που ο πρωθυπουργός παρακολουθεί την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το μισό του υπουργικό του συμβούλιο; Για τα golden boys της ΔΕΗ που απολαμβάνουν τα bonus και χτίζουν βίλες, ενώ ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα; Για το διπλασιασμό των μετακλητών μιας κυβέρνησης που ήρθε δήθεν για να πολεμήσει το κομματικό κράτος; Για τους κομματάρχες που μοιράστηκαν τα δώρα της κυρίας Νικολάου με τις απευθείας αναθέσεις; Θέλετε να μιλήσουμε για τον κ. Πάτση; Για τον κ. Παπαθανάση, τον κ. Μαραβέγια, τον κ. Καπάτο, τον κ. Χειμάρα»;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ