ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο πολιτικός «Γολγοθάς» της κυβέρνησης και η πορεία προς την… εκλογική Ανάσταση

Ο πολιτικός «Γολγοθάς» της κυβέρνησης και η πορεία προς την… εκλογική Ανάσταση
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Με το βλέμμα στις εκλογές –παρά την μικρή εορταστική ανάπαυλα στην Τήνο- είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του μετά το Πάσχα.

Και αυτό γιατί μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου μεσολαβεί η Πρωτομαγιά, ένας κομβικός σταθμός που, κατά τη Νέα Δημοκρατία, η αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί.

Το πρώτο στάδιο της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη μοιάζει να ολοκληρώνεται αμέσως μετά το Πάσχα και ο πρωθυπουργός περνάει στο δεύτερο –δηλαδή την ανάδειξη των μέτρων υπέρ των πολιτών, με εξαγγελίες που στοχεύουν στο να δώσουν μια οικονομική «ανάσα» των πολιτών.

Από εδώ και πέρα, ο πρωθυπουργός θα δώσει έμφαση στο τι θα έχουν να περιμένουν οι πολίτες τη νέα τετραετία, σε περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναδειχτεί νικήτρια των εκλογών.

Την ίδια ώρα, θα αναδεικνύει τα διλήμματα για το ποιος μπορεί να
εγγυηθεί καλύτερα αποτελέσματα στο κοινωνικό κράτος, την οικονομία -κυρίως με το βλέμμα στους νέους- αλλά και σε παροχές που σχετίζονται με τη βελτίωση του οικογενειακού επιπέδου.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι η ριζική αναμόρφωση του κράτους, αφήνοντας πίσω την Ελλάδα που «μας πληγώνει» όπως έγινε δυστυχώς με την τραγωδία στα Τέμπη και αναδείχθηκαν όλες οι κακοδαιμονίες δεκαετιών την εποχή του πελατειακού κράτους την αναμόρφωση της δημόσιας υγείας με εκσυγχρονισμό του συστήματος συνολικά, η ανάκαμψη της οικονομίας με αυξήσεις στους μισθούς αλλά και μια νέα στεγαστική πολιτική ρεαλιστική και πλήρη εφαρμόσιμη για τα νέα ζευγάρια.

Ό,τι έχουμε πει το έχουμε κάνει πράξη

Ο πρωθυπουργός σε κάθε του παρέμβαση αναφέρει ότι όσα είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό το 2019, σε μεγάλο βαθμό το τήρησε και το τονίζει αυτό για να δείξει ότι το ίδιο θα πράξει και τώρα αν οι πολίτες τον ψηφίσουν και πάλι για πρωθυπουργό.

Όταν η κυβέρνηση διά του κ. Μητσοτάκη αλλά και των υπουργών του σημειώνουν πως τήρησαν τα υποσχόμενα της εκλογικής περιόδου του 2019, παραπέμπουν ευθέως στις μετρήσιμες ενέργειες που έγιναν προς το όφελος των πολιτών στον τομέα της οικονομίας με απόλυτη στήριξη σε όλες τις κρίσεις.

Κοντά στα 50 δισ. έδωσε η κυβέρνηση τα προηγούμενα τρία χρόνια για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις είτε την περίοδο της πανδημίας, είτε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που ακολούθησε.

«Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που αναλάβαμε το 2019» τονίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου και παραπέμπουν ευθέως στη μείωση φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών, στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού που έγιναν συν το γεγονός των επιδομάτων που στήριξαν την περίοδο των κρίσεων τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις με τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές.

Τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ως επιχείρημα στην προεκλογική τους φαρέτρα ότι η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα τους και για αυτό «οι πολίτες καλούνται να κρίνουν και να συγκρίνουν, αν θα πάνε τελικά στις 21 Μαΐου να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχισθεί η πολιτική ανάταξης της οικονομίας και του οικονομικού κλίματος ή αν θα μπούμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας».

Οικονομικός απολογισμός

Ο οικονομικός απολογισμός της κυβέρνησης είναι πλούσιος, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, και δεν έχουν να φοβηθούν σε τίποτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα καλούν τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν τα χρήματα που δόθηκαν στους τελικούς αποδέκτες που τα είχαν ανάγκη είναι fake news ή όχι.

Για αυτό και αναλύοντας τα οικονομικά μεγέθη του δημοσιονομικού χώρου που υπήρξε τονίζουν ότι 1.670 ευρώ επιπλέον, έχουν μπει στην τσέπη κάθε νοικοκυριού, που έχει κάποιο μέλος που αμείβεται με κατώτατο μισθό, χάρη σε τρεις συνεχόμενες αυξήσεις.

Μπορεί φυσικά αυτό να μην αρκεί και δεν λύνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ωστόσο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη όπως ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες για δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία φέρνει περισσότερες δουλειές.

Παρατηρώντας την οικονομική δραστηριότητα σε σχέση με την κατανάλωση, που έχει επηρεαστεί από την συνεχόμενη αύξηση στα είδη πρώτης ανάγκης, αναγνωρίζουν ότι είναι μείζον πρόβλημα αλλά εκτιμούν ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε ύφεση κάτι που σημαίνει ότι φτάνοντας στην καλοκαιρινή περίοδο και χωρίς μεγάλες ενεργειακές ανάγκες όπως ανάλογες υπήρχαν τους χειμερινούς μήνες, η ακρίβεια θα πέσει στα ράφια.

«Η Ελλάδα έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη -και αυτό έχει συμβεί, γιατί έχουμε δώσει μεγάλη μάχη να κρατήσουμε χαμηλά τα τιμολόγια ενέργειας … δίνουμε μάχη στα σούπερ μάρκετ με το "Καλάθι του νοικοκυριού" και το Market Pass» αναφέρει ο κ. Σκέρτσος.

Το αφήγημα στις δύο κάλπες

‘Όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι για την κυβέρνηση το αφήγημα με το οποίο απευθύνεται στους πολίτες και στις δύο κάλπες. Και φέρνει ως παράδειγμα ότι στις συνεχείς κρίσεις, οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις τις αντιμετώπισαν θετικά και δεν κλυδωνίστηκε η οικονομία της χώρας και μόνο οι μονοκομματικές κυβερνήσεις μπορούν να το πράξουν και όχι οι κυβερνήσεις συνεργασίας που με παρόμοιες κρίσεις η χώρα θα έπλεε σαν καρυδότσουφλο με το πρώτο κύμα.

«Η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτόν το δρόμο» αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη και είναι στο χέρι των πολιτών αν θέλουν να συνεχίσουμε πάνω στον ίδιο δρόμο της σταθερότητας ή αν θέλουν να μπούμε όλοι μαζί σε περιπέτειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ