ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «ανάσταση» αναποφάσιστων, με φόντο τον Γεωργούλη

Επιχείρηση «ανάσταση» αναποφάσιστων, με φόντο τον Γεωργούλη
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Οι ολιγοήμερες διακοπές του Πάσχα μπορεί να έριξαν ελαφρώς τους τόνους, καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί ξέφυγαν για λίγες μέρες, χωρίς πάντως να ξεχνούν ότι βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, η συνέχεια όμως αναμένεται ιδιαιτέρως θερμή.

Σαφές δείγμα του πώς θα κυλήσει και αυτή η εβδομάδα είναι η υπόθεση Γεωργούλη, που βάζει στο τραπέζι της αντιπαράθεσης ένα θέμα που μέχρι σήμερα δεν ήταν ορατό. Η αποκάλυψη ότι υπάρχει καταγγελία παρενόχλησης για τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, κυρίως για το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού τέτοιες καταγγελίες είναι πάντα δύσκολα διαχειρίσιμες και προκαλούν σημαντική φθορά στην εικόνα του κόμματος. Γι αυτό άλλωστε η αντίδραση ήταν άμεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέπεμψε τον ευρωβουλευτή αφήνοντας αιχμές για το timing που επιλέχθηκε για να βγει στο φως η υπόθεση, καθώς πρόκειται για καταγγελία περιστατικού πριν από τρία χρόνια.

Η καταγγελία, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΝΔ, που έθεσε ευθέως ερωτήματα και για τον χρόνο της καταγγελίας, αλλά και για το αν αποπέμφθηκε ή παραιτήθηκε ο ευρωβουλευτής.

Η υπόθεση Γεωργούλη αναμένεται να επηρεάσει το κλίμα και στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ καθώς το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη με ανακοίνωσή του αφήνει αιχμές κατά της Κουμουνδούρου, αναφέροντας ότι πρόκειται για αμιγώς ποινική υπόθεση, που ερευνούν οι βελγικές αρχές και κατηγόρησε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι διαρρέουν σκοπίμως ονόματα.

Η υπόθεση Γεωργούλη θα απασχολήσει για μέρες την πολιτική κόντρα, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν θα τη μονοπωλήσει. Τα κομματικά επιτελεία καταστρώνουν τη στρατηγική της «τελικής ευθείας», καθώς το Σάββατο διαλύεται η Βουλή και μπαίνουμε και τυπικά στην προεκλογική περίοδο.

Μητσοτάκης και Τσίπρας έχουν επιλέξει τη δοκιμασμένη τακτική να «οργώνουν» την Ελλάδα και να έρχονται σε άμεση επαφή με ψηφοφόρους στο κέντρο και την περιφέρεια θέλοντας να αναδείξουν το πρόσωπο του οικείου και φιλικού ηγέτη, που δεν έχει χάσει την επαφή του με τον κόσμο.

Ταυτοχρόνως τα κόμματα θα αρχίσουν να προβάλλουν εντονότερα το πρόγραμμά τους σε διάφορους τομείς, με κυρίαρχους αυτούς της Οικονομίας, της ανάπτυξης, της ασφάλειας, των θεσμών και των εθνικών θεμάτων.

Αυτό που ακόμα δεν έχει απαντηθεί είναι αν στη φετινή προεκλογική περίοδο θα δούμε μία τηλεμαχία μεταξύ των δύο μεγάλων μονομάχων. Τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν είναι ενθαρρυντικά και το ποιο πιθανό είναι να φτάσουμε- αν ξεπεραστούν τα διαδικαστικά εμπόδια- σε ένα debate με όλους τους κοινοβουλευτικούς πολιτικούς αρχηγούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ