ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά το σάλο αποσύρθηκαν διατάξεις από την τροπολογία για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου

Μετά το σάλο αποσύρθηκαν διατάξεις από την τροπολογία για τη συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου
EUROKINISSI

Χωρίς τις διατάξεις που αφορούσαν στις προσλήψεις προσωπικού στην Υπηρεσία Ασύλου, τη χορήγηση επιδόματος στο προσωπικό 150 ευρώ μηνιαίως και τη χορήγηση αδειών παραμονής, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, επανακατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία Μουζάλα για την συγκρότηση της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.

Για κατεπείγουσα αναγκαιότητα, έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως επιδίωξη της κυβέρνησης είναι «να ομονοήσουμε επί των Επιτροπών» που συστήνονται για να εξετάσουν άμεσα τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί.

Η επανακατάθεση της τροπολογίας προκάλεσε αντιδράσεις στην αντιπολίτευση με τον Νίκο Δένδια από τη ΝΔ και τον Νίκο Καραθανασόπουλο από το ΚΚΕ να ζητούν την απόσυρση της και τον Ανδρέα Λοβέρδο να ζητά εξηγήσεις.

Ο Γιάννης Μουζάλας αναπτύσσοντας την τροπολογία περιέγραψε την πιεστική κατάσταση που υπάρχει με τους πρόσφυγες, καθώς από τους 8000 που βρίσκονται στα νησιά έχουν υποβάλλει όλοι αίτηση ασύλου. «Δεν προβλέψαμε την κατάσταση, δεν είδαμε το βάθος όταν ψηφίσαμε τον νόμο. Οι Επιτροπές είχαν μακρόσυρτη διαδικασία για να συσταθούν. Έως και δύο χρόνια λένε οι υπηρεσίες. Όμως το παιχνίδι στα νησιά παίζεται σε λίγους μήνες», ανέφερε.

Θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε η Ένωση Κεντρώων, λόγω της συμμετοχής πολίτη σε Επιτροπές μαζί με δικαστές, θέση με την οποία συμφώνησε και το Ποτάμι. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης από την πλευρά του είπε πως είναι η μόνη τροπολογία που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ