ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασκευάζουν Τσακαλώτος και Δραγασάκης τα περί «κυβέρνησης ηττημένων»

Ανασκευάζουν Τσακαλώτος και Δραγασάκης τα περί «κυβέρνησης ηττημένων»
Ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Να κατευνάσουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις τους περί σχηματισμού «κυβέρνησης ηττημένων» με ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί δεύτερο κόμμα στις εκλογές, επιχείρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Δρασάκης.

Πηγές της Κουμουνδούρου αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης αντέδρασαν άμεσα επαναλαμβάνοντας τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι «η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση νικητών».

«Η θέση μας είναι μια, ξεκάθαρη και σαφώς διατυπωμένη από τον Πρόεδρο. Κυβέρνηση νικητών και όχι ηττημένων. Η προοδευτική κυβέρνηση θα είναι κυβέρνηση νικητών. Μόνο με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση», ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Μετά από αυτές τις τοποθετήσεις οι κ.κ. Δραγασάκης και Τσακαλώτος, επανήλθαν και με νεότερες δηλώσεις τους ανασκεύαζαν τις προηγούμενες.

Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Action 24, επανέλαβε ότι μίλησε επί υποθετικών σεναρίων, διευκρινίζοντας ότι στόχος του κόμματος του ήταν, είναι και παραμένει η νίκη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Στην πίεση των παρουσιαστών της εκπομπής, αλλά και του Άδωνι Γεωργιάδη, είπε πως αν όντως φτάσουμε σε αυτό το σημείο και τα νούμερα το επιτρέπουν, τότε τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συγκληθούν τα όργανα του κόμματος και να εκτιμήσουν αυτή την κατάσταση που πιθανώς θα έχει διαμορφωθεί.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγόρησε τον «προπαγανδιστικό μηχανισμό της ΝΔ», ότι προσπαθεί από χθες να απομονώσει μια αποστροφή του για να οδηγήσει σε συμπεράσματα που δεν ισχύουν.

«Εγώ απάντησα ότι μια συμμαχική κυβέρνηση με 49% θα είχε μεγαλύτερη νομιμοποίηση από μια αυτοδύναμη με 38% στις δεύτερες εκλογές. Αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι εφικτό ούτε μαθηματικά ούτε πολιτικά αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγει πρώτο κόμμα. Για αυτό όλοι παλεύουμε για αυτόν τον εντελώς εφικτό στόχο», σημείωσε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Καλύτερα να μου κοπεί το χέρι

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» FM, ξεκαθάρισε πως «σε καμία των περιπτώσεων το ΜέΡΑ25 δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε καμία από αυτές τις κυβερνήσεις για τις οποίες σκέφτονται, ούτε θα υπάρξει ανοχή από εμάς».

Παράλληλα σε ερώτηση, αν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού – 5 σημείων κατά τις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Να μου κοπεί το χέρι από τον ώμο και επειδή ακριβώς ήμασταν στην ίδια κυβέρνηση και θυμάμαι τι σημαίνει αναντιστοιχία λόγων και έργων, άλλος ένας λόγος να μην πέσουμε ως ΜέΡΑ25 στην παγίδα να γίνει μία τράμπα αρχών για υπουργικά αυτοκίνητα».

Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο δίλημμα που θα του τεθεί από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ: «ή κάνουμε κυβέρνηση ή κυβερνά ο Μητσοτάκης» λέγοντας: «Αυτό που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν μπορεί να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Μπορεί εκείνος να λέει άλλα πράγματα μετεκλογικά από αυτά που λέει προεκλογικά, εμείς δεν το κάνουμε αυτό», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ