ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Βερολίνο: Έτοιμοι να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας

Τσίπρας από Βερολίνο: Έτοιμοι να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Eurokinissi

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο «Ρόζα Λούξεμπουργκ» στο Βερολίνο το βράδυ της Πέμπτης του Πάσχα, υπογράμμισε πως η Ευρώπη σήμερα χρειάζεται την προοδευτική και δημοκρατική Ελλάδα του αύριο.

«Στις ελληνικές εκλογές της 21ης Μαΐου θα δοθεί ο επόμενος αγώνας των ευρωπαϊκών δυνάμεων της προόδου απέναντι στις δυνάμεις του νεοσυντηρητισμού και του νεοφιλελευθερισμού. Είναι ένας αγώνας που οι δυνάμεις της προόδου πρέπει να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο ενωμένες. Διότι στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, μόνο η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων μπορεί να σταθεί αποτελεσματικώς απέναντι στις δυνάμεις της Δεξιάς που βλέπουμε κάθε ημέρα να συνεργάζονται όλο και πιο στενά με τις δυνάμεις του εθνικισμού και της ακροδεξιάς».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω τις πολιτικές που την οδήγησαν στη χρεοκοπία το 2009, το πελατειακό κράτος και τη διαφθορά, τη διεύρυνση των ανισοτήτων με μια πολιτική που αναδιανέμει το εισόδημα και τον πλούτο από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη στους ισχυρούς, μια περίοδο που το κράτος δικαίου και η δημοκρατία κακοποιήθηκαν βάναυσα από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα κι έθεσε την ελευθεροτυπία και τον πλουραλισμό της ενημέρωσης σε περιπέτειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως στις εκλογές που για πρώτη φορά θα γίνουν με ένα σύστημα ισοτιμίας της ψήφου, οι Έλληνες καλούνται να επιλέξουν ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμούν να τους κυβερνήσει, όπως ακριβώς γίνεται και στη Γερμανία για πολλά χρόνια.

Ο ίδιος κατηγόρησε πως οι αντίπαλοί του κινδυνολογούν και πως η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι οι ίδιοι.

«Η σταθερότητα, όπως στη Γερμανία, είναι συνώνυμο των κυβερνήσεων προγραμματικής συνεργασίας, που θα απολαμβάνουν πολύ πιο ευρεία στήριξη στο λαό από ό,τι οι λεγόμενες αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Το κόμμα, συνεπώς, που θα κερδίσει αυτές τις εκλογές θα έχει την πολιτική νομιμοποίηση, αλλά και την ηθική νομιμοποίηση να δημιουργήσει συμμαχίες και μια κυβέρνηση σταθερή. Η ΝΔ αυτό το αρνείται. Λέει ότι θέλει επαναληπτικές εκλογές μέχρι να έρθει αυτοδύναμη. Εμείς, από την άλλη, είμαστε έτοιμοι, αν έρθουμε πρώτοι στις εκλογές της 21ης Μαΐου, να σχηματίσουμε την επόμενη ημέρα κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας».

Στην έναρξη της ομιλίας του στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά στις διαφορετικές περιστάσεις κατά τις οποίες έχει βρεθεί στο παρελθόν στη Γερμανία.

Την πρώτη φορά, το 2015, ως εκπρόσωπος μίας χώρας που είχε χάσει το 25 % του ΑΕΠ της με την ανεργία να πλησιάζει το 30% και την οικονομία της να καταρρέει: «Με την εντολή να αγωνιστώ απέναντι σε ένα πρόγραμμα λιτότητας που οδηγούσε την χώρα σε αδιέξοδο».

Και λίγο μετά, το 2016, εκπροσωπώντας μια χώρα που πέραν από την οικονομική κρίση είχε να αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με μια υπηρεσία ασύλου που είχε ιδρυθεί τρία χρόνια νωρίτερα και με ένα ισχυρό νεοναζιστικό κόμμα στη Βουλή να αλαλάζει κατά των προσφύγων και μεταναστών.

«Το 2018 και το 2019, όμως, επισκεπτόμουν την Γερμανία ως πρωθυπουργός μιας χώρας που είχε βγει από τα οικονομικά προγράμματα κι επανερχόταν γρήγορα στην ανάπτυξη με τις ανισότητες να μειώνονται. Μια χώρα όπου η ανεργία είχε πέσει κατά 10%, το ασφαλιστικό είχε διασωθεί και το χρέος είχε αναδιαρθρωθεί. Μια χώρα που είχε εξασφαλίσει τη δημοσιονομική ισορροπία κρατώντας τους πιο ευάλωτους και γενικά την ελληνική κοινωνία όρθια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία έκανε ιδιαίτερη μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως είναι εφικτό να λύνεις χρόνιες διεθνείς διαφορές σου ειρηνικώς και με αμοιβαία αποδεκτό τρόπο με τους γείτονές σου ακόμα και στα Βαλκάνια.

«Μαζί με τον Ζόραν Ζάεφ δίναμε το μήνυμα όχι μόνο σε όλα τα Βαλκάνια, αλλά σε όλη την Ευρώπη και πέρα από αυτήν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν τις λύσεις που χρειαζόμαστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Αναρωτιέμαι σήμερα πού θα βρισκόμασταν στα Βαλκάνια αν πριν πέντε χρόνια δεν είχε υπάρξει αυτή η Συμφωνία».

Στη συνέχεια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχθηκε ότι η κυβερνώσα Αριστερά δεν κατάφερε όλα αυτά που ήθελε, αν και δεν είχε την ευχέρεια να κυβερνήσει δίχως καταναγκασμούς και να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά της: «Εντούτοις είμαστε περήφανοι γιατί ήμασταν ίσως η μόνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που η επόμενη δεν μπορούσε να ισχυριστεί ότι παρέλαβε χάος. Το αντίθετο. Η χώρα που αφήσαμε στους διαδόχους μας το 2019 δεν είχε καμία σχέση με τη χώρα υπό κατάρρευση που μας κληροδότησαν το 2015».

Κατόπιν, ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον απόδημο Ελληνισμό και, συγκεκριμένα, στους Έλληνες της Γερμανίας.

Σε αυτό το σημείο υποστήριξε πως αυτό που έχουμε σήμερα στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια δύναμη της Δεξιάς με την οποία διαφωνεί το κόμμα του ιδεολογικώς, αλλά μια δύναμη νεοσυντηρητισμού και νεοφιλελευθερισμού με την οποία το χωρίζουν βαθύτατες κι ανυπέρβλητες αξιακές διαφορές.

Έδωσε έμφαση σε ένα σύγχρονο σύστημα δημόσιας υγείας, στις ασφαλείς υποδομές που να στελεχώνονται από καταρτισμένα στελέχη, στο σεβασμό του κράτους δικαίου και στη χρηστή διοίκηση, στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη στήριξη των καινοτόμων και δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, σε ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Παραλλήλως, ξεκαθάρισε πως χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που να στηρίζει ενεργώς το διεθνές δίκαιο απέναντι σε παραβιάσεις, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, την οριοθέτηση ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας στη Χάγη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ