ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος: Οι άσοι στο μανίκι, οι σχεδιασμοί και τα διλήμματα

Αρχίζει και επίσημα η προεκλογική περίοδος: Οι άσοι στο μανίκι, οι σχεδιασμοί και τα διλήμματα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Με όλα τα όπλα που διαθέτουν στη φαρέτρα τους ρίχνονται πλέον οι πολιτικοί αρχηγοί στην μάχη των εκλογών, καθώς από το Σάββατο, πλέον και επισήμως, εισερχόμαστε στην προεκλογική περίοδο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 11 το πρωί, οπότε και θα ζητήσει τη Διάλυση της Βουλής. Εν συνεχεία η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής που υπογράφουν όλοι οι υπουργοί και θα ακολουθήσει στη θυροκόλλησή του.

Μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης, με σκληρά διλήμματα περί συνεργασιών ή αυτοδύναμων κυβερνήσεων και εκατέρωθεν πυρά περί ηθικού πλεονεκτήματος, στη σκιά και της υπόθεσης Γεωργούλη, οι «μονομάχοι» ξεδιπλώνουν την προεκλογική τους ατζέντα με περιοδείες και επισκέψεις σε όλη τη χώρα, επιδιδόμενοι σε ένα άτυπο debate.

Μηνύματα ενότητας, συσπείρωσης και συστράτευσης εξέπεμψε από την Καλαμάτα ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχοντας τον Αντώνη Σαμαρά στο πλάι του, αναφέρθηκε στα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιώντας για τον κίνδυνο επιστροφής της χώρας στο παρελθόν και σημειώνοντας με νόημα πως το τρίτο μνημόνιο ήταν «δημιούργημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί σε αυτή τη λογική και το επόμενο διάστημα, επιμένοντας στην ανάγκη αυτοδύναμης, σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης στοχεύοντας στην επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος απέναντι στην απειλή μιας «πολιτικής τερατογένεσης», μιας «κυβέρνησης ηττημένων», την οποία όπως αναφέρει θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας «αν του βγαίνουν τα κουκιά».

Απέναντι στην πρόταση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει την ανάγκη για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, κάτι που έκανε και κατά τη συνάντησή του με το Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές στην Ελλάδα είναι μια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος το Σάββατο θα επισκεφθεί Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη, θα συνεχίσει στη λογική της ανάδειξης του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος, με αιχμή την ανακούφιση των πολιτών από χρέη, υψηλή φορολογία, υπέρογκους λογαριασμούς και αισχροκέρδεια, θα συνεχίσει και το άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων.

Ορκωμοσίες

Στο μεταξύ την Κυριακή αναμένεται η ορκωμοσία του Άκη Σκέρτσου ο οποίος θα εκτελεί χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, με τις εκλογές της 21ης Μαίου, διαδεχόμενος τον Γιάννη Οικονόμου, καθώς και της Καλλιόπης Σπανού, ως υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ