ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης: Το σχολείο θα αποφασίζει για τις παρελάσεις και την πρωινή προσευχή

Φίλης: Το σχολείο θα αποφασίζει για τις παρελάσεις και την πρωινή προσευχή
EUROKINISSI

Οι παρελάσεις και η πρωινή προσευχή των μαθητών στα σχολεία θα γίνονται μετά από απόφαση του σχολείου, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

Ειδικότερα ο κ. Φίλης, ο οποίος βρέθηκε σε σχολείο της Κορινθίας, οριστικοποίησε την απόφασή του ότι θέματα όπως η προσευχή πριν από το μάθημα και οι παρελάσεις στις εθνικές επετείους θα αποφασίζονται από την κάθε σχολική κοινότητα, στην οποία περιλαμβάνονται ο σύλλογος διδασκόντων, οι γονείς και η τοπική κοινωνία.

«Δεν υπάρχει κεντρικά εκπορευόμενη γραμμή» είπε ο κ. Φίλης. Για την υλοποίηση της απόφασης, σύμφωνα με την «Καθημερινή» δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση αλλά υπουργική απόφαση.

«Δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί του αιτήματος "να βρω δουλειά"»

Αναφερόμενος στο αίτημα των εκπαιδευτικών για προσλήψεις αναπληρωτών την επόμενη χρονιά ο υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «δεν μπορεί το σχολείο να λειτουργεί επί του αιτήματος "να βρω δουλειά"».

«Υπάρχουν 100.000 υποψήφιοι, από τους οποίους κάθε χρόνο το υπουργείο παίρνει περίπου 20.000 αναπληρωτές. Είναι πιθανόν ο αριθμός αυτός να μειωθεί, αλλά αποκλείεται το δημόσιο σχολείο να λειτουργήσει χωρίς αναπληρωτές» υπογράμμισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι «εκεί όπου υπάρχουν πλεονάσματα εκπαιδευτικών δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις αναπληρωτών».

Σχετικά με την απώλεια του μισθού του Ιουνίου για τους φετινούς αναπληρωτές, ο Νίκος Φίλης είπε πως είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει τελικά λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ