ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Θέρμη: Δεν είμαι προληπτικός αλλά καλού - κακού να σπάσουμε και το ρόδι

Τσίπρας από Θέρμη: Δεν είμαι προληπτικός αλλά καλού - κακού να σπάσουμε και το ρόδι
Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Θέρμη. / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και φτάνοντας στη συγκέντρωση σχολίασε αρχικά τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου παρά τη δυνατή βροχή που ξεκίνησε νωρίτερα, ενώ στη συνέχεια η αναφορά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσε χειροκρότημα.

Ο κ Τσίπρας, τόνισε ότι δεν είναι προληπτικός, σχολίασε όμως το γεγονός ότι την ώρα που ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός τις εκλογές έγινε σεισμός, ενώ στη Θεσσαλονίκη την ίδια μέρα έβρεχε.

«Δεν είμαι προληπτικός αλλά καλού κακού στις 21 Μαϊου μαζί με την ψήφο μας να σπάσουμε και το ρόδι», είπε χαρακτηριστικά με τους συγκεντρωμένους να γελούν και να χειροκροτούν.

Μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Λέμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες ότι η 21η Μαϊου μπορεί να γίνει μια μέρα ελπίδας για τον ελληνικό λαό. Έχουμε σχέδιο και πλέον γνωρίζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Θέρμη. / ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

«Το ανέκδοτο που μας είπε ο Μητσοτάκης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε τα μνημόνια και ότι η ΝΔ μας έβγαλε από αυτά. Είναι για γέλια. Είναι και για κλάματα όμως. Αυτή είναι η στρατηγική alt right. Είναι στρατηγική που εφάρμοσε ο Τραμπ. Το μόνο που του έμεινε να υποσχεθεί είναι η επενδυτική βαθμίδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ξανά τη χώρα στις αγορές και άφησε στα ταμεία 37 δισ.», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Η σύγκριση αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει. Φανταστείτε εμείς να έχουμε την πολυτέλεια να μαζέψουμε με δικαιοσύνη και να ξοδέψουμε με μέριμνα στους αδύναμους 60 δισ. Πάνω από 10 δισ. ήταν οι απευθείας αναθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτό ήταν το χούι της δεξιάς αλλά το παράκανε η Μητσοτάκης ΑΕ».

«Θέλουμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας σχέδιο και τη δική μας εντιμότητα», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

«Αυτές τις 29 και μία μέρες που μείνανε θα δούμε πολλά μπροστά μας» είπε στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «Το καθεστώς αυτό θα κάνει το παν για να γαντζωθεί στις καρέκλες της εξουσίας, για να αποτρέψει την πολιτική αλλαγή που έρχεται. Δεν θα τα καταφέρει, αλλά να ξέρετε: Οι προβοκάτσιες, οι εκβιασμοί, οι δωροδοκίες, τα fake news, οι fake δημοσκοπήσεις, οι αποστασίες θα επιστρατευθούν το επόμενο διάστημα από το καθεστώς Μητσοτάκη. Άλλωστε στις αποστασίες - μία τέτοια κατήγγειλε σήμερα ο Βελόπουλος για κάποιους βουλευτές του - η οικογένεια Μητσοτάκη έχει το know how, ξέρει πώς ακριβώς γίνονται. Θα δούμε πολλά, θα τα κάνουν όλα, θα τα δώσουν όλα. Αλλά δεν θα αποτρέψουν το μοιραίο. Τις μπάρες των δημοσκοπήσεων θα τις δούμε το βράδυ της 21ης του Μάη».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει αρχίσει να λέει ανέκδοτα μέσα στον πανικό του. Μας είπε ένα ανέκδοτο χθες και ένα ανέκδοτο σήμερα” είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε «Δεν αναφέρομαι στην ανάρτηση που έκανε ότι ‘τιμούμε την επέτειο της 21ης Απριλίου’. Αυτό είναι αναμενόμενο αν κάνεις τόση παρέα με τον Γεωργιάδη, τον Βορίδη και τον Πλεύρη. Το ανέκδοτο που είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τα μνημόνια και η ΝΔ μας έβγαλε από αυτά. Δεν ξέρω αν το ξέρετε αυτό. Είναι για γέλια αλλά είναι και για κλάματα, γιατί αυτό είναι στρατηγική της alt right. Η στρατηγική του Τραμπ στις ΗΠΑ, όταν εμφάνιζε ως αλήθεια το πιο χυδαίο και ξεδιάντροπο ψέμα».

«Σήμερα είπε ένα άλλο ανέκδοτο» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και είπε «ότι προκηρύσσει τις εκλογές για το μέγα εθνικό θέμα της επενδυτικής βαθμίδας. Το μόνο δηλαδή που του έμεινε να υποσχεθεί στην οικονομία το 2019. Και λέω το μόνο, γιατί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισε το χρέος, άφησε 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, ήταν αυτή που έβγαλε ξανά τη χώρα στις αγορές. Τι είχε μείνει λοιπόν να υποσχεθεί πριν τις εκλογές του 2019; Ότι θα πάρουμε και άλλες αναβαθμίσεις για να δανειζόμαστε ακόμα πιο φθηνά. Μετά τις εκλογές του 2019 το υποσχόταν με βεβαιότητα για το πρώτο εξάμηνο, μετά για το 2020. Το 2020 το υποσχόταν για το 2021, το 2021 για το 2022, το 2022 για το 2023. Στις αρχές του 2023 είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο θα την πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα. Όσο την είδατε εσείς, άλλο τόσο την είδε και αυτός».

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στους νέους ανθρώπους και στην σημασία να συμμετέχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε συγκεκριμένα: «Θέλω να απευθυνθώ στις νέες και στους νέους, περίπου 500.000 νέοι ψηφοφόροι 17 έως 20 ετών, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και δεν είχαν την δυνατότητα το 2019. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εχθρεύεται τους νέους. Δεν προσπαθεί να τους πείσει να ψηφίσουν την ΝΔ, γνωρίζει ότι είναι αδύνατο αυτό. Προσπαθεί να τους πείσει, όμως, ότι όλοι είναι το ίδιο και ότι τίποτα δεν αλλάζει. Προσπαθεί να τους ωθήσει στην αδιαφορία και στην αποχή. Εμείς ένα πράγμα τους λέμε: ‘Πηγαίνετε στην κάλπη, η ψήφος σας είναι δύναμη» και πρόσθεσε αναφερθείς στους νέους εργαζόμενους σε εποχικές δουλειές και τον τουρισμό: «Άλλες 200.000 με 250.000 εργαζόμενοι σε εποχικές δουλειές, δεν θα έχουν δυστυχώς τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις 21 του Μάη γιατί βρίσκονται στη σεζόν, κυρίως στον τουρισμό, πολλοί από αυτούς σε συνθήκες γαλέρας, με απλήρωτες υπερωρίες, που τις θέσπισε ο κ. Χατζηδάκης. Αυτούς τους τρέμει ο κ. Μητσοτάκης και δεν θέλει να ψηφίσουν. Υπήρχε η δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν, τους τη στέρησε. Την ίδια ώρα που ψάχνουν να βρουν τρόπους να ψηφίσουν οι φίλαθλοί που θα πάνε να δούνε το final four του μπάσκετ στη Λιθουανία, μπλοκάρουν την δυνατότητα σε 250.000 νέους κυρίως εργαζόμενους να ψηφίσουν στους τόπους που δουλεύουν, γιατί τρέμουν την ψήφο τους. Καλούμε τους εργαζόμενους και κυρίως τους νέους να πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν και για αυτούς, για τους συναδέλφους τους, για τους νέους ανθρώπους που ο κ. Μητσοτάκης αποκλείει γιατί τους τρέμει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου επισκέφθηκε τα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, όπου πραγματοποίησε αντίστοιχη ομιλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ