ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουδάν: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων - Στην Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά

Σουδάν: Σε εξέλιξη η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων - Στην Αίγυπτο τα δυο μεταγωγικά
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση του Υπουργείου Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν. Νωρίτρα απογειώθηκαν ένα C-130 και ένα C-27 τα οποία προσγειώθηκαν πριν από λίγο στη Νότια Αίγυπτο.  Όπως δήλωσε την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στη χώρα, η κυβέρνηση έθεσε προτεραιότητα την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών.

«Στις 15 Απριλίου εκδώσαμε ανακοίνωση με την οποία καλούμε τους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν και τους Έλληνες του Σουδάν να ενημερώνονται για την κατάσταση. Στις 16 Απριλίου εκδόθηκε νέα επικαιροποιημένη ανακοίνωση», συνέχισε.

Παράλληλα σημείωσε πως με εντολή του έχει ενεργοποιηθεί Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία με τα άλλα κράτη για συντονισμό και η οποία συνεδριάζει δύο φορές τη μέρα.

Επικοινωνία Δένδια - Γαλλίδας ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κατρίν Κολονά με θέμα την ασφάλεια Ελλήνων στο Σουδάν και τον απεγκλωβισμό τους απο τη χώρα. Το ζήτημα εξετάστηκε και σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαρόπουλου.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και ο επίτιμος πρόξενος στο Χαρτούμ, Γεράσιμος Παγουλάτος, μιλώντας στο CNN Greece διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν Έλληνες στο γαλλικό κομβόι που χτυπήθηκε από πυρά, κατά τη διάρκεια απεγκλωβισμού. Το κομβόι το συνοδεύουν στελέχη των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων με προορισμό την πρεσβεία της Γαλλίας στο Χαρτούμ και συνέχεια εκτός της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, δεν έχει σχηματιστεί ελληνικό κομβόι ούτε συμμετέχουν σε κονβόι άλλων δυνάμεων. Το ίδιο επιβεβαιώνει ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Χαρτούμ Γεράσιμο Παγουλάτο (το μεσημέρι της Κυριακής), ο οποίος μιλώντας στο CNN Greece δεν επιβεβαίωσε την μεταφορά Ελλήνων με το κομβόι των Γάλλων πολιτών. Ο κ. Παγουλάτος είπε ότι οι Έλληνες πολίτες ήταν ασφαλείς και δεν είχε ξεκινήσει η μεταφορά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ