ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομία και υπόθεση Γεωργούλη τα «όπλα» του πρωθυπουργού

Οικονομία και υπόθεση Γεωργούλη τα «όπλα» του πρωθυπουργού
INTIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με σκληρό «ροκ» ξεκινά επίσημα η προεκλογική μάχη των κομμάτων, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναδεικνύει το κίνδυνο μιας «κυβέρνησης των ηττημένων», σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας - ακόμη και αν έρθει δεύτερος στις εκλογές - επιχειρήσει να σχηματίσει «κυβέρνηση αντιπολίτευσης», έχοντας στο πλευρό του κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, με κύριο σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ και το ΜεΡΑ 25.

Σε δεύτερο επίπεδο ο πρωθυπουργός ξεκινά την εκλογική του καμπάνια έχοντας δύο πολύ βασικά «εφόδια». Τη μάχη της οικονομίας, όπου δεν αμφισβητούνται οι θετικές επιδόσεις με σύμμαχο και την έκθεση της S&P που κατέταξε την ελληνική οικονομία ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην υπόθεση Γεωργούλη, η οποία θα πάρει τη δικαστική οδό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αν και σημειώνουν πως δεν αντιμετώπισαν την υπόθεση Γεωργούλη, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπόθεση Λιγνάδη, που επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό, ωστόσο εκτιμούν ότι όταν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, θα υπάρξει πολιτικός αντίκτυπος στην κάλπη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το βάρος στην οικονομία κλειδί για τον πρώτο γύρω των εκλογών

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα παίξουν το επόμενο διάστημα δίνοντας βάρος στο χαρτί της οικονομίας. Σήμερα από το Αιγάλεω ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας που θα γίνει εντός του έτους και θα απελευθερώσει τη χώρα από το παρελθόν των περιορισμών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά μέσω social media στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης : «Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα το 2022 - μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης - πέτυχε να μηδενίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και μάλιστα να καταγράψει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα +0,1%. Επί θητείας μας, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 26 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος μειώθηκε κατά 40 μονάδες. Τα καλά αποτελέσματα οδήγησαν τον οίκο S&P να αναβαθμίσει σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας που απέχει πλέον μόλις ένα σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα. Αυτός είναι ο εθνικός στόχος -για τον οποίο εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε - σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας».

Κοινωνικό κράτος και παροχές υγείας

Συνέδεσε μάλιστα την θετική πορεία της οικονομίας με το κοινωνικό κράτος και τις παροχές στην υγεία, τονίζοντας πως «η δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας μαζί με τους σημαντικούς πόρους του ΤΑΑ μας επέτρεψαν να υλοποιήσουμε κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, όπως οι 10 νέες δράσεις δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και φροντίδας υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων».

Σύγκριση και όχι σύγκρουση

Ο πρωθυπουργός στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες θα να αναδεικνύει το κυβερνητικό έργο, ώστε οι ψηφοφόροι να συγκρίνουν με τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Τσίπρα, θέτοντας παράλληλα το δίλημμα ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την πορεία της χώρας. Στόχος όπως αναφέρουν από το Μαξίμου είναι να υπάρξει σύγκριση και όχι σύγκρουση. «Εμείς θέλουμε οι πολίτες να συγκρίνουν τα πεπραγμένα μας και όχι να οδηγηθούν σε σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ