ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «γαλάζιο» πρόγραμμα, ο «κίνδυνος τερατογέννησης» και η απάντηση για το ντιμπέιτ

Το «γαλάζιο» πρόγραμμα, ο «κίνδυνος τερατογέννησης» και η απάντηση για το ντιμπέιτ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Αιγάλεω ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Εντείνεται η σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη και Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες, με τον πρωθυπουργό να ανάβει το «πράσινο φως» στη σύγκρουση, κυρίως στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, σε μια προσπάθεια να εκθέσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει κυβέρνηση ηττημένων.

Στο ίδιο μοτίβο, ο πρωθυπουργός δεν άλλαξε την εκλογική «συνταγή» και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορεί ότι θέλει να κάνει κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης -αν φυσικά το επιτρέψουν οι αριθμοί.

Από το Αιγάλεω σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε να κατηγορήσει τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως δεν λέει την αλήθεια, σε ό,τι αφορά στην πολιτική του επιδίωξη, να γίνει δηλαδή πρωθυπουργός με τις πλάτες άλλων κομμάτων.

Κατά τη συγκέντρωση των ψηφοφόρων του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Δεν έχουν αρχές. Και προσέξτε, είναι ικανοί να συνασπιστούν ακόμα και αν ηττηθούν. Εάν οι αριθμοί τούς ευνοήσουν, τότε μην έχετε καμία αμφιβολία, θα επιχειρήσουν μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκη. Φανταστείτε με Πρωθυπουργό Τσίπρα, με αντάλλαγμα την παγίωση της απλής αναλογικής ώστε να επιπλεύσουν εκείνοι εις βάρος της πατρίδας που θα βουλιάζει. Ε, λοιπόν, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι».

Κίνδυνος για «τερατογέννηση»

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στους οπαδούς της ΝΔ, ότι «το σενάριο αυτό μοιάζει δύσκολο, δεν είναι απίθανο. Γι’ αυτό και οι πολίτες ας σκεφτούν πολύ τι θα ψηφίσουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και αύριο να δουν πρωθυπουργό Τσίπρα και υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη».

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είπε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ πως «ο τελευταίος δεν κρύβει ότι θέλει και πάλι να ανατινάξει τις τράπεζες. Μόλις προχθές διάλεξε και νόμισμα μόλις μας βγάλει από το ευρώ. Πώς το βάφτισε; “Δήμητρα”. Έτσι, λοιπόν, στην Κρήτη που ήμουν άκουσα και την πρώτη μαντινάδα: «πόσες “Δήμητρες” κάνει το σουβλάκι, ζήτησε τα ρέστα σου από το Γιάνη Βαρουφάκη».

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θεωρεί ακατόρθωτο ένα παρόμοιο σενάριο, το οποίο όπως αναφέρει είναι επικίνδυνο:

«Εμείς που ξέρουμε από μέσα πόσο επικίνδυνα ήταν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2015, ξέρουμε καλά ότι αυτό το οποίο ακούγεται είναι γελοίο, είναι όμως ταυτόχρονα και πάρα πολύ επικίνδυνο. Πρέπει, λοιπόν, να συντριβεί στο ανάχωμα που θα υψώσουν όλοι οι υπεύθυνοι Έλληνες. Αποκλείστε, με την ψήφο σας μία κυβέρνηση “κουρελού”. Αποκλείστε κάθε συνεργασία που φέρνει παραλυσία».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λιβαδειά και τη Θήβα στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε πόλεις εκτός Αττικής ενώ αύριο, Τετάρτη, θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. και την Παρασκευή πρόκειται να ανακοινώσει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας με τους υποψήφιους, που αποτελούν προσωπική του επιλογή.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι είναι πλήρως κοστολογημένο.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού το πρόγραμμα της Ν.Δ «είναι δοκιμασμένο στις εμπειρίες της πρώτης θητείας, αλλά είναι και στρατευμένο στις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Είναι φιλόδοξο και ρεαλιστικό. Απλώνεται σε όλη τη δημόσια ζωή».

Το κυβερνητικό πρόγραμμα δίνει κατά την κυβερνητική παράταξη, ξεχωριστό βάρος σε τρεις ειδικές στοχεύσεις και σε δύο οριζόντιες αναγκαιότητες.

«Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των καλύτερων μισθών για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα κατά 25% σε εύρος τετραετίας» και εξειδικεύοντας περισσότερο το πρόγραμμά του, τόνισε ότι από το 2024 θα ισχύσει, το νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες το τέλος επιτηδεύματος στο τέλος της τετραετίας θα αποτελεί παρελθόν, καθώς θα βελτιώνεται η φορολογική συμμόρφωση.

Ως δεύτερη προτεραιότητα είναι ο τομέας της υγείας.

«Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλα τα βασικά νοσήματα, τεράστιας σημασίας παρέμβαση. Καθολική ισχύ του Προσωπικού Γιατρού. Εκσυγχρονισμός όλων των τμημάτων επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και των 156 κέντρων υγείας. Και πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών σε βάθος τετραετίας».

Η επόμενη τετραετία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η στόχευση για καλύτερο δημόσιο και εξηγώντας περισσότερο κάνει λόγο για οριζόντιους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, μονιμοποίηση στελεχών μετά από δοκιμαστική θητεία και αξιολόγηση για όλους. Επίσης σε σε τέσσερα χρόνια από τώρα, όλες οι διαδικασίες στη δημόσια διοίκηση θα είναι ψηφιακές, με ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και με επαγγελματικές συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα εκτός από αυτούς του στόχους της κυβέρνησης προβλέπεται ακόμη η
στήριξη της νέας γενιάς με προσιτή στέγη.

Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για πρώτη φορά στη χώρα θα δοθούν 10.000 σπίτια σε νέους ανθρώπους με φθηνά δάνεια που θα αποπληρώνουν οι δικαιούχοι με δόσεις μικρότερες ενός ενοικίου.

Debate ένα συν ένα

Αναφορικά με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για debate του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα δεύτερο με όλα τα υπόλοιπά κόμματα, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για ισότιμο χρόνο στα ΜΜΕ για όλα τα κόμματα όπως επίσης και πλήρη ενημέρωση για τις δημοσκοπήσεις, από την κυβέρνηση τονίζεται πως:

«Υπάρχει ανεξάρτητο ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο για να ελέγχει το χρόνο προβολής των κομμάτων όπως συμβαίνει πάντα στις εκλογές. Επίσης οι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και τώρα».

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση περί υποχρεωτικής δημοσίευσης στοιχείων, χωρίς στάθμιση από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, από το Μέγαρο Μαξίμου απαντούν στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Τι να πει κανείς; Η στατιστική γελάει και η λογική κλαίει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ