ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φθάνουν στην Ελλάδα οι Έλληνες από το Σουδάν - Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Τζιμπουτί

Φθάνουν στην Ελλάδα οι Έλληνες από το Σουδάν - Συγκλονιστικές φωτογραφίες από το Τζιμπουτί

Στιγμές χαράς και συγκίνησης εκτυλίχθηκαν στο Τζιμπουτί, όπου η ελληνική αποστολή υποδέχθηκε τους πρώτους Έλληνες που διασώθηκαν από το Σουδάν για να επιστρέψουν στην Ελλάδα με μεταγωγικό αεροσκάφος C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά 17 άτομα αναχώρησαν χθες στις 23:30 τοπική ώρα από το Τζιμπουτί προς το Ασουάν της Αιγύπτου, απ’ όπου στη συνέχεια θα συνεχίσουν για Αθήνα, με πιθανή ώρα άφιξης στις 10:30, σήμερα Τρίτη 25 Απριλίου 2023.

Πρόκειται για 13 Έλληνες και 4 άλλους υπηκόους συζύγους Ελλήνων, μεταξύ των οποίων 3 παιδιά και ένας τραυματίας χειρουργημένος στα πόδια.

Την ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο του Τζιμπουτί, ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Τζιμπουτίκ κ. Mahamoud Ali Youssouf, η Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τζιμπουτί κ. Sylvie Tabesse και η Πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αιθιοπία κ. Άννα Φάρου.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης ο κ. Χαρδαλιάς ευχαρίστησε τη Κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη αμέριστη φροντίδα και παροχή διευκολύνσεων σε κάθε τομέα στους Έλληνες που έφτασαν από το Σουδάν.

Σε εξέλιξη και δεύτερη επιχείρηση

Επίσης, με εντολή της Κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη δεύτερη αποστολή επαναπατρισμού με ναυλωμένη πολιτική πτήση (Lifeline) δια σωληνωμένου Έλληνα τραυματία, ο οποίος χειρουργήθηκε χθες σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή, ενώ πρέπει να χειρουργηθεί πάλι εντός 48 ωρών. Στο αεροσκάφος θα επιβιβασθεί και ο γιος του (16-17 ετών).

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνεχή επαφή με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παραμένει στο Ασουάν για συντονισμό και παρακολούθηση της επιχείρησης επαναπατρισμού των υπόλοιπων Ελλήνων.

Απεγκλωβίστηκαν ακόμη επτά Έλληνες - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Το πρωί της Τρίτης (25/04) επτά επιπλέον άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν και αφίχθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες (25.04.2023), με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους, στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του, Wopke Hoekstra, για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ