ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ποιες είναι οι τρεις γυναίκες στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδέλτιου Επικρατείας της ΝΔ

Εκλογές 2023: Ποιες είναι οι τρεις γυναίκες στις εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδέλτιου Επικρατείας της ΝΔ
Οι υποφήφιοι του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

«Άρωμα γυναίκας» έχει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την σημερινή παρουσίαση.

Ειδικότερα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος τέθηκε η Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ στις εκλόγιμες θέσεις περιλαμβάνονται ακόμα δύο γυναίκες, η Ιωάννα Λυτρίβη διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ και η οικονομολόγος Νεφέλη Χατζηιωαννίδου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της παρουσίασης «Ήθελα κάτι διαφορετικό. Γυναίκες και άνδρες που έχουν διακριθεί για τη δουλειά τους και όχι απαραιτήτως να έχουν υψηλή αναγνωρισιμότητα. Προτάξαμε το «είναι» παρά το «θεαθήναι» και πρόσθεσε: «Το να εκτεθεί κανείς στην πολιτική δεν είναι εύκολο. Εγώ όταν ξεκινούσα είχα ένα πλεονέκτημα, ανήκα σε μία πολιτική οικογένεια, το θέμα είναι να δώσουμε την ευκαιρία σ’ αυτούς που δεν έχουν αυτό το πλεονέκτημα».

«Δεν είναι ένα ψηφοδέλτιο celebrities. Τους περισσότερους θα πρέπει να τους γκουγκλάρετε», είπε σε εμφανή διάθεση χιούμορ ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ποια είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη (Πηγή: EUROKINISSI)

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη είναι ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα. Είναι λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Από τις 24/11/2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε την Ειρήνη Αγαπηδάκη, Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Ήταν επίσης Γενική Γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ποια είναι η Ιωάννα Λυτρίβη

Η Ιωάννα Λυτρίβη (Πηγή: EUROKINISSI)

Η Ιωάννα Λυτρίβη τοποθετήθηκε στην 4η εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού).

Είναι κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2005), και μεταπτυχιακού διπλώματος Ειδίκευσης στις Πολιτικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008). Είναι υποψήφια Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα διδακτορικής διατριβής «Νέες μορφές κοινωνικής ευπάθειας. Νέοι εκτός Εκπαίδευσης, Απασχόλησης και Κατάρτισης (NEETS) στην Ελλάδα και Διεθνώς. Ερμηνευτικές προσεγγίσεις».

Γνωρίζει άριστα την αγγλική γλώσσα και διαθέτει πολύ καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας. Διαθέτει πολύ σημαντική επαγγελματική προϋπηρεσία και εμπειρία, η οποία ανταποκρίνεται απολύτως τόσο στο αντικείμενο δραστηριότητας του ΕΟΠΠΕΠ, όσο και στις απαιτήσεις του νόμου και της πρόσκλησης. Συγκεκριμένα εργάστηκε ως υπεύθυνη Εκπαίδευσης στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων (01/03/2010-30/06/2011-Αθήνα).

Ποια είναι η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου (Πηγή: EUROKINISSI)

Η οικονομολόγος Νεφέλη Χατζηιωαννίδου καταλαμβάνει την έκτη και τελευταία εκλόγιμη θέση της ΝΔ.

Η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου είναι 32 χρονών κια έχει δύο κόρες. Σπούδασε Οικονομικά και συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση “Code it Like a Girl” το 2013, και είναι ιδρύτρια της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, «Υπέροχες Γυναίκες», μιας διαδικτυακής κοινότητας, η οποία αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη. Συνεργάζεται και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε οργανισμούς και νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα και είναι μέντορας σε διεθνή και ελληνικά προγράμματα επιχειρηματικότητας. Έχει δημιουργήσει προγράμματα που αφορούν το προσφυγικό και τη γυναικεία ενδυνάμωση.

Τον Οκτώβριο η Μαρία Νεφέλη έγινε μία από τις είκοσι κοινωνικές επιχειρηματίες στην Ευρώπη, που μπήκαν στο πρόγραμμα της Women Act Europe.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ