ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη» κατά της χαλαρής ψήφου, το ντιμπέιτ και το… παράθυρο για τηλεμαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα

Η «μάχη» κατά της χαλαρής ψήφου, το ντιμπέιτ και το… παράθυρο για τηλεμαχία Μητσοτάκη - Τσίπρα
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ / Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική περίοδος, με τους πολιτικούς αρχηγούς να εντείνουν τις περιοδείες τους και να ανεβάζουν στο… κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο, μόλις 20 ημέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Τσίπρας ανεβάζουν τις τελευταίες ημέρες «στροφές», αναδεικνύοντας τα προγράμματα των κομμάτων τους και θέτοντας τα διλήμματα των εκλογών -όπως τα αντιλαμβάνεται ο κάθε πολιτικός αρχηγός.

Και οι δύο όμως, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, δίνουν μεγάλη «μάχη» κατά της χαλαρής ψήφου, ζητώντας από τους ψηφοφόρους να εκφραστούν στις κάλπες -προχωρώντας μάλιστα σε ιδιαίτερο κάλεσμα προς τους νέους, που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά φέτος.

Ενδεικτικό είναι το μήνυμα που έστειλε χθες, Σάββατο 29/4, στη νέα γενιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω του TikTok:

«Άνοιξα το TikTok γιατί είναι ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τη νέα γενιά. Αφού εσείς είστε στο TikTok και από εκεί ενημερώνεστε, πρέπει και εγώ να είμαι στο ΤikTok για να μπορώ να επικοινωνώ μαζί σας, να μπορώ να απαντάω στις ερωτήσεις σας, να περνάω τα δικά μου μηνύματα… Σε κάθε περίπτωση, αφού βλέπετε TikTok να σας ζητήσω να πάτε να ψηφίσετε στις εκλογές. Ψηφίστε ό,τι θέλετε αρκεί να μην απέχετε».

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί ότι η απλή αναλογική… ευνοεί τη χαλαρή ψήφο, με το «γαλάζιο» στρατόπεδο να προβληματίζεται για το ενδεχόμενο οι κουρασμένοι από την ακρίβεια πολίτες είτε να μην ψηφίσουν στις πρώτες εκλογές είτε να επιλέξουν μικρότερα κόμματα για να στείλουν το δικό τους πολιτικό μήνυμα.

Αυτός είναι και ο λόγος που εδώ και αρκετό καιρό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτονίζει τη σημασία της κάλπης της 21ης Μαΐου, εξηγώντας ότι είναι εκείνη που θα κρίνει τους συσχετισμούς.

Σε μια αντίστοιχη τοποθέτηση προχώρησε και ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Χίο το Σάββατο.

«Οι εκλογές με απλή αναλογική δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, γιατί οι εκλογές αυτές θα βγάλουν κυβέρνηση» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και συμπλήρωσε:

«Άρα χαλαρή ψήφος σημαίνει Μητσοτάκης, αισχροκέρδεια, αδικία, διαιώνιση των μεγάλων ανισοτήτων, διαιώνιση του δράματος που ζήσαμε 4 χρόνια τώρα» υπογράμμισε. Επισήμανε ακόμη ότι οι νέοι που ψηφίζουν πρώτη φορά είναι πάνω από 450.000, για να τονίσει ότι πρέπει όλοι και ιδίως οι νέοι να έχουν στο μυαλό τους ότι «η πιο ισχυρή ψήφος διαμαρτυρία είναι αυτή που θα πονέσει το κατεστημένο, είναι η ψήφος που θα κάνει το καθεστώς Μητσοτάκη να ηττηθεί. Και ήττα του Μητσοτάκη και της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη συνέντευξή του στο Mega το πρωί της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας είπε σχετικά:

«Οι εκλογές της απλής αναλογικής δεν είναι είναι εκλογές χαλαρής ψήφου, θα βγάλουν κυβέρνηση».

Και συνέχισε:

«Κατά πάσα βεβαιότητα το πρώτο κόμμα με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση» και πως το μήνυμα του στον λαό είναι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει πρώτος για να φέρει την αλλαγή, δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο».

Σε ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη το Σάββατο, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε σχετικά:

«Μιλάμε για δύο πρόσωπα, τα οποία δεν τα απορρίπτω λόγω εγωισμού, αλλά γιατί πιστεύω ότι οι πρωταγωνιστές των προβλημάτων και της απαξίωσης δεν μπορούν να είναι οι πρωταγωνιστές των λύσεων...Γι’ αυτό ζητώ - κι εδώ από τον Έβρο – ισχυρή εντολή για να έχουμε σταθερότητα και πρόοδο από την πρώτη Κυριακή, με προγραμματικές συγκλίσεις».

Το ντιμπέιτ της 10ης Μαΐου και το «παράθυρο»

Τα κομματικά επιτελεία προετοιμάζονται επίσης πυρετωδώς για το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών στις 10 Μαΐου στην ΕΡΤ.

Κατά τη Διακομματική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, οι εκπρόσωποι των κομμάτων συμφώνησαν τελικώς σε μια τηλεμαχία πριν από τις κάλπες, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη θέση να υπάρξει και μια δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνείται σαν το διάολο το λιβάνι να κάτσει ανοιχτά, να μας παρακολουθεί όλος ο ελληνικός λαός, σε μια ανοιχτή πολιτική αντιπαράθεση. Να συζητήσουμε… Γιατί αρνείται;» δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Mega το πρωί της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρότι η Νέα Δημοκρατία αρνείται να πραγματοποιηθεί ένα ενώπιος… ενωπίω μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό στο δρόμο προς τον δεύτερο γύρο των εκλογών, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι απαραίτητος για να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της απλής αναλογικής.

«Η δεύτερη κάλπη είναι άλλη υπόθεση, γιατί εκεί υπάρχει το bonus και το bonus θα το πάρει ο πρώτος ή ο δεύτερος της αναμέτρησης του Μαΐου. Εκεί δεν υπάρχει χώρος για τρίτον. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα γίνει μετά την πρώτη κάλπη. Η πρώτη κάλπη, πάντως, που είναι κάλπη της απλής αναλογικής, πρέπει να έχει ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ