ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν»: Τα ποντιακά του Τσίπρα στο Μενίδι

«Άλλα ζα σπάουνταν και άλλα μαρουκούνταν»: Τα ποντιακά του Τσίπρα στο Μενίδι
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Μενίδι ΙΝΤΙΜΕ / ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΣ

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από προεκλογική ομιλία του για τον Ποντιακό Ελληνισμό, στο Μενίδι, χρησιμοποιώντας μάλιστα την ποντιακή φράση «άλλα ζα σπάουνταν κι άλλα μαρουκούνταν» που σημαίνει: «Άλλα ζώα σφάζονται και άλλα μηρυκάζουν».

«Δεν είναι δικαιοσύνη οι τιμές στο ρεύμα, τα καύσιμα, το σούπερ μάρκετ. Κάποιες λίγες επιχειρήσεις, κάποιοι «ημέτεροι» κερδίζουν εκατομμύρια, δισεκατομμύρια και ο κόσμος δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα. Δεν είναι δικαιοσύνη η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης να ζει με κουπόνια και κάποιοι «ημέτεροι» να κερδοσκοπούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Και, για να το πω και στη δική σας γλώσσα την ποντιακή, άλλα ζα σπάουνταν κι άλλα μαρουκούνταν. Δεν μπορεί λοιπόν να συνεχίσουμε έτσι, η κυβέρνηση να νίπτει τας χείρας της, να επαφίεται στην αγορά που δήθεν θα μας λύσει τα προβλήματα ή, ακόμα χειρότερα, να στηρίζει την αισχροκέρδεια. Μας είπαν ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Αλλά η αισχροκέρδεια είναι ελληνική κι έχει την υπογραφή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε «ότι με νέα ρύθμιση που θα φέρουμε, θα διαγραφούν τα πρόστιμα, οι προσαυξήσεις και κάθε είδους τόκοι που επιβαρύνουν τα δάνεια των παλιννοστούντων του Πόντου, τα δάνεια που αφορούν την κατοικία τους. Και από ‘κει και πέρα, το υπόλοιπο δάνειο θα ρυθμίζεται για εξόφληση σε 240 άτοκες δόσεις, με ανώτερη δόση τα 100 ευρώ το μήνα. Γιατί εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη αυτή την υπόσχεση, που από το 2000 έδωσε η ελληνική πολιτεία στους συμπολίτες μας που ήρθαν από τη Σοβιετική Ένωση».

«Τέλος, να δεσμευτούμε, όπως λέμε με σαφήνεια και στο πρόγραμμά μας, για την απλοποίηση των διαδικασιών ιθαγένειας, όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Διότι εκτός των άλλων, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Έλληνες παλιννοστούντες και οι οικογένειές τους να ταλαιπωρούνται ακόμα με το θέμα τις ιθαγένειας, με ερωτήσεις και συνεντεύξεις που δεν μπορεί να περάσει ακόμα και κάποιος που γεννήθηκε, μεγάλωσε, έβγαλε πανεπιστήμιο, εγώ που είμαι βουλευτής ενδεχομένως και πολλοί από μας να μη μπορούν να αντεπεξέλθουν», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτές οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις που θέλουμε να γίνουν άμεσα πράξη. Και θα γίνουν πράξη, γιατί είναι δεσμεύσεις δικαιοσύνης. Είναι ο οδικός χάρτης προκειμένου η πολιτεία να στηρίξει πραγματικά τον Ποντιακό Ελληνισμό με τον τρόπο που του αξίζει. Είναι η βάση, θα έλεγα, για να μπορούμε να μιλάμε έμπρακτα για δικαιοσύνη παντού, δικαιοσύνη και στους παλιννοστούντες του Πόντου, δικαιοσύνη για τον Ποντιακό Ελληνισμό».

«Φίλες και φίλοι, ο Ποντιακός Ελληνισμός είχε πάντα τη θέση του στις πρώτες γραμμές των αγώνων για την πρόοδο στον τόπο μας. Στις πρώτες γραμμές των αγώνων για δημοκρατία στον τόπο μας. Χιλιάδες παιδιά έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την πρόοδο», σημείωσε μεταξύ άλλων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ