ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Δραπετσώνα: Ζητάμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας

Τσίπρας από Δραπετσώνα: Ζητάμε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας
EUROKINISSI / ANDREA BONETTI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Χαιρετισμό από τη συναυλία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και της Νεολαίας του κόμματος για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Δραπετσώνα απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «που εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισότητα φυσικό φαινόμενο» - όπως είπε - για το «ότι έφτασε να καταργεί ακόμα και το οκτάωρο, μια εμβληματική κατάκτηση για την οποία έχουν χυθεί ποταμοί αίματος σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την αναγκαιότητα αποφασιστικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ισχυρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πλειοψηφίας προκειμένου να επανέλθουν η εργασιακή κανονικότητα, το οκτάωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για να υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει και να πληρώνει τις υπερωρίες, για να μην απολύει χωρίς αιτιολόγηση, για να καταργήσουμε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, την ανασφάλιστη εργασία, για να είναι η πολιτεία δίπλα στον εργαζόμενο όταν δεν τηρείται η νομοθεσία, με ένα ισχυρό ΣΕΠΕ.

«Για να μην ξαναδούμε ποτέ ξανά τη σκηνή του εργοδότη να απειλεί με απόλυση τους εργαζόμενούς τους αν δεν ψηφίσουν αυτούς που δίνουν απευθείας αναθέσεις στο αφεντικό. Και από δίπλα ο υπουργός, επιστάτης των εκφοβισμών».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία υπενθύμισε πως ήταν η κυβέρνησή του που έσωσε από τα νύχια της κερδοσκοπίας και παρέδωσε στο δήμο Δραπετσώνας και στο λαό την περιοχή των Λιπασμάτων.

«Εμείς δεν βολευόμαστε στη Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι και στις λαϊκές περιοχές να μην έχουμε ζωή. Και να έχουν ζωή μόνο στην Εκάλη και στο Καβούρι. Αυτό σηματοδοτεί η Εργατική Πρωτομαγιά που γιορτάζουμε σήμερα», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηλιτεύοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε αυτή την ημέρα για να πάει σε ανθοκομική έκθεση στην Κηφισιά.

«Από το ματωμένο Σικάγο του 1886 η Πρωτομαγιά σημαδεύει τη πορεία της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, να κερδίσει μια θέση στον ήλιο. Στην Ελλάδα οι Πρωτομαγιές είναι σταθμοί στην πορεία του εργατικού κινήματος. Τίποτε δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα», τόνισε ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας τη δολοφονία του Παρασκευαΐδη στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς το 1924, που αντιμετωπίστηκε με τις ξιφολόγχες, τη δολοφονία του Τούση κι άλλων 11 στη Θεσσαλονίκη το Μάη του ‘36, που εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο στον Επιτάφιό του και τους 200 της Καισαριανής.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ψήφισμα της πρώτης εργατικής Πρωτομαγιάς που οργάνωσε το 1893 ο Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη, μιλώντας για αιτήματα που παραμένουν επίκαιρα:

1) «Την Κυριακήν να κλείνονται τα καταστήματα καθ' όλην την ημέραν και οι εργάται να αναπαύονται.

2) Οι εργάται να εργάζονται επί 8 ώρας την ημέραν και να απαγορευθεί η εργασία εις τους ανηλίκους.

3) Να απονέμεται σύνταξις εις τους εργάτας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς συντήρηση εαυτών και της οικογενείας των».

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μην λυγίσουν στους εκβιασμούς και στη τρομοκρατία που θυμίζουν μαύρες εποχές, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ψηφίσουν και για τους 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που το καθεστώς Μητσοτάκη δεν θα επιτρέψει να ψηφίσουν από τον τόπο εργασίας τους γιατί φοβάται την επιλογή τους.

«Αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση θα φέρει ασφάλεια κι αξιοπρέπεια στην εργασία και την καθημερινότητα. Ισχυρό Δημόσιο Σύστημα Υγείας που δεν θα κάνει ταξικές διακρίσεις. Μια Παιδεία χωρίς φράχτες και εμπόδια. Για όλα τα παιδιά. Κι ένα κοινωνικό κράτος ισχυρό, με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, που θα απλώσει την ομπρέλα του στους πιο ευάλωτους, σε όλους όσους ζουν στη περιθώριο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ