ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπη της Interview

Εκλογές 2023: Στο 6,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπη της Interview

Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας κατά 6,3% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, «δείχνει» η δημοσκόπηση της Interview που διενεργήθηκε για λογαριασμό της POLITIC τρεις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 32,3% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανεβαίνει στο 9,8%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 6,3%, η Ελληνική Λύση στο 3,8%, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι σταθερό στο 4%. Για πρώτη φορά το κόμμα του Κασιδιάρη, οι Έλληνες για την Πατρίδα, με ποσοστό 3% φαίνεται ότι οριακά μπαίνει στη Βουλή και ακολουθεί η Εθνική Δημιουργία με 1,9%.

Το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει στο 8,7%.

Σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και διενέργειας δεύτερων εκλογών, το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος «ανεβαίνει» στις εφτά μονάδες σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Ειδικότερα, η ΝΔ στις επαναληπτικές κάλπες συγκεντρώνει 35,2% (από το 32,3% της πρώτης Κυριακής) και ο ΣΥΡΙΖΑ 28,1% (από το 26%).

Δεδομένου ότι τη δεύτερη Κυριακή προβλέπεται κλιμακωτό bonus υπέρ του πρώτου κόμματος όταν αυτό ξεπερνάει πανελλαδικά το 25% (ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα τοποθετείται κοντά στο 37%, εφόσον η σύνθεση της νέας Βουλής είναι πεντακομματική, και στο 38% σε περίπτωση εξακομματικής Βουλής), και το πλειοψηφικό ποσοστό των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου συσπειρώνεται στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ μπορεί να φτάσει στο 38% και να πετύχει την αυτοδυναμία.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης, είναι πως οι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι για το σχήμα της κυβέρνησης που θα προκύψει, καθώς το 48% επιθυμεί αυτοδύναμη και το 46% κυβέρνηση συνεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ