ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικό τους κόμμα ιδρύουν οι Τούρκοι της Γερμανίας

Δικό τους κόμμα ιδρύουν οι Τούρκοι της Γερμανίας
REUTERS/Hannibal Hanschke

Γερμανοί πολίτες τουρκικής καταγωγής αποφάσισαν να ιδρύσουν δικό τους κόμμα στη Ευρωπαϊκή χώρα, καθώς θεωρούν ότι υφίστανται υποβάθμιση από το γερμανικό πολιτικό σύστημα. 

Η απόφαση ήρθε μετά από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Ο επιχειρηματίας Ρεμζί Αρού, εκ των ιδρυτών του κόμματος, εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Γερμανία είναι ασαφής και επομένως αναμένει μεγάλη συμμετοχή στο εγχείρημά τους.

«Είμαστε αντίθετοι σε μια επεκτατική μεγάλη Ευρώπη και αντίθετοι σε μια επιθετική πολιτική γειτονίας», αναφέρεται στην αρχική έκδοση του Προγράμματος του κόμματος.

Σε περίπτωση που το εν λόγω κόμμα ιδρυθεί και επισήμως, θα είναι το πρώτο κόμμα μεταναστών στην Γερμανία. Μέχρι σήμερα, οι κάτοικοι γερμανικής καταγωγής- περίπου 3 εκατομμύρια- συνήθιζαν να εντάσσονται κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) και στους Πράσινους.

Στην έκδοση του προγράμματος επισημαίνεται ακόμη, ότι το νέο κόμμα επιθυμεί μια Γερμανία: «με αυτοπεποίθηση, σεβασμό στην παράδοση, ανοιχτή στον κόσμο, πολυθρησκευτική, πολυεθνοτική, η οποία φροντίζει για έναν υγιή πατριωτισμό και εθνική υπερηφάνεια, αντί να πηγαίνει από το ένα άκρο στο άλλο. Mια Γερμανία που θα διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό και σταθεροποιητικό ρόλο, αντί να στρέφεται εναντίον άλλων χωρών ως γυμνασιάρχης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ