ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση προγραμμάτων και διλημμάτων με άτυπο debate Μητσοτάκη - Τσίπρα

Αντιπαράθεση προγραμμάτων και διλημμάτων με άτυπο debate Μητσοτάκη - Τσίπρα
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, το πολιτικό θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ανταλλάσσουν πυρά, για τα επιχειρήματα που υποστηρίζει ο καθένας, θέτοντας διλήμματα στους ψηφοφόρους.

Έχοντας μπει για τα καλά στην «καρδιά» της προεκλογικής μάχης οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αλληλοκατηγορούνται για ανέφικτες προεκλογικές υποσχέσεις και ο ένας τον άλλο με αφορμή τις οικονομικές εξαγγελίες της επόμενης τετραετίας.

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας κοστολογείται στα 83 δισ. ευρώ και θα σημάνει άμεση χρεοκοπία, εποπτεία και φτώχεια επισημαίνει η ΝΔ. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Κεφαλονιά που είναι μονοεδρική περιφέρεια, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το οικονομικό του πρόγραμμα που παρουσίασε στο Λαύριο, λέγοντας ότι στην ουσία φέρνει ένα νέο μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε μιλώντας σε ψηφοφόρους του για το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα ότι «εμείς εκτιμούμε ότι έχει ξεπεράσει ήδη τα 80 δισεκατομμύρια. Πόσο στοιχίζει σε βάση τετραετίας η δέσμευσή για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο; Δεν ήξερε να απαντήσει ο κ. Τσίπρας. Δεν ξέρουν, δεν τους ενδιαφέρει, γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν, οπότε μπορούν να τάξουν στους πάντες τα πάντα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Άτυπο Debate Μητσοτάκη -Τσίπρα

Από την άλλη, Ο κ. Τσίπρας σε αυτό το άτυπο debate απάντησε προκαταβολικά λέγοντας ενώπιον των ψηφοφόρων του πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοστολογείται στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως, σημειώνοντας ότι «στη ΝΔ έχουν χάσει το μπούσουλα στο μέτρημα. Να τους καθησυχάσω. Οι δεσμεύσεις μας κοστίζουν λιγότερο, πολύ λιγότερο, από ό,τι κόστισαν οι απευθείας αναθέσεις τους σε όλο το προηγούμενο διάστημα».

Στην πολιτική αντιπαράθεση για το πρόγραμμα των δύο κομμάτων, τη σκυτάλη πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος στάθηκε στο γεγονός ότι τα περίπου 20 δις ευρώ ετησίως που κοστίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί σε νέα χρεοκοπία, εποπτεία, φτώχεια, και διεθνή αναξιοπιστία.

Στον αντίποδα, ο κ. Τσίπρας νωρίτερα σημείωσε για την κυβέρνηση πως «η αλήθεια είναι ότι οτιδήποτε μυρίζει έστω κι από μακριά δικαιοσύνη και στήριξη των πολλών, γι' αυτούς που μας κυβερνάνε, είναι ακριβό».

Στο χορό της σύγκρουσης και ο Ανδρουλάκης

Στο χορό της αντιπαράθεσης των προγραμμάτων μπήκε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε πυρά και κατά της ΝΔ και κατά του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας και τις δύο προτάσεις. «Κρίθηκαν και τα δύο αυτά κόμματα που έχουν κυβερνήσει τα τελευταία 8 χρόνια. Προεκλογικά ο κ. Τσίπρας έλεγε ''θα σκίσω μνημόνια'' και έφερε νέα μνημόνια, ενώ ο κ. Μητσοτάκης είχε να κάνει με υποκλοπές και ένα παρακράτος συγκάλυψης.

Οι εκπλήξεις της κάλπης

Ο πρωθυπουργός λίγες εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμά τους. Θεωρεί ότι θα κερδίσει τη μάχη των εκλογών και μάλιστα σε εκλογικές περιφέρειες έκπληξη για πολλούς. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα έρθει πρώτο στη Δυτική Αττική, στη Β' Πειραιά γιατί έχουν πέσει χρήματα στην αγορά, όπως υποστηρίζουν, στο νομό Άρτας αλλά και σε όλη την Κρήτη πλην του νομού Ηρακλείου που εκεί φαίνεται πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει το «πάνω χέρι», λόγω της εκλογικής του περιφέρειας και της καταγωγής του. «Όπου κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, συμπιέζεται ο ΣΥΡΙΖΑ» δείχνουν οι έρευνες που έχει στα χέρια της η κυβερνητική παράταξη.

Κόντρα για το κρατικό αεροσκάφος

Την ίδια ώρα, σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το κρατικό αεροσκάφος για τις προεκλογικές του περιοδείες και τον λογαριασμό πληρώνουν οι πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ειρωνικά μέσω του Tik Tok: «Γυρνάω από Τρίπολη, όχι με το κρατικό αεροσκάφος, αλλά με το αυτοκίνητο».

Η κυβέρνηση ωστόσο, απάντησε πως ως πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κάνει χρήση όλων των κρατικών μέσων. Την ευκαιρία δεν άφησε να πάει χαμένη και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος έγραψε στο διαδίκτυο: «Ο ένας (Μητσοτάκης) χρησιμοποιεί (κάκιστα) το κρατικό αεροσκάφος για προεκλογική εκστρατεία και ο άλλος (Τσίπρας) το κάνει πολιτική αντιπαράθεση! Πολιτική αντιπαράθεση από το πανέρι»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ