ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος σε Μπαν Κι-Μουν: Nα εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Παυλόπουλος σε Μπαν Κι-Μουν: Nα εφαρμόσει η Τουρκία τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Να πιέσει ο ΟΗΕ την Τουρκία προκειμένου να  εφαρμόσει  τη  συμφωνία  που έχει υπογράψει με την ΕΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι-Μουν, κατά την συνάντησή τους, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος αφού συνεχάρη τον κ. Μπαν Κι-Μουν για τον «άψογο τρόπο» με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του, ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το προσφυγικό λέγοντας «το αντιμετωπίσατε και αυτό με έναν ανθρωπισμό και μια αλληλεγγύη που ταιριάζει στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό ας είναι το κοινό μας μήνυμα σήμερα, εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων, που είναι την Δευτέρα, στις 20 Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι-Μουν, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή του προβλήματος και έχει επιδείξει « παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Μάλιστα, αναφέρει το ΑΠΕ, ο γ.γ. ανέφερε ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε περίοδο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει κοινωνικά θέματα, και τόνισε ότι παρόλα αυτά «έχετε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του τεράστιου αυτού προβλήματος, το οποίο αποτελεί τεράστια πρόκληση για την χώρα σας και έχετε επιδείξει μιας παγκόσμιας κλίμακας αλληλεγγύη».

Συνεχίζοντας, ο Μπαν Κι-Μουν αναφέρθηκε και στην αυριανή του επίσκεψη στη Μυτιλήνη σημειώνοντας ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να δει από κοντά την κατάσταση και έκανε ειδική αναφορά στους σκληρά εργαζόμενους εθελοντές, που συνάντησε κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα σήμερα, σε κέντρο αλληλεγγύης, στο κέντρο της Αθήνας.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στην προσωπική του σχέση με την Ελλάδα, υπενθυμίζοντας την συνδρομή των Ελλήνων που πολέμησαν στην Κορέα το 1950, καθώς και στην συνδρομή της Ελλάδας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μάλιστα, σημείωσε ότι «κάθε Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ πρέπει να αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη απέναντι στην Ελλάδα για την συνεισφορά της στην Ειρήνη, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ