ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς - Ζητούν από τον Πλεύρη να διαφοροποιηθεί

Εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα από τους νοσοκομειακούς γιατρούς - Ζητούν από τον Πλεύρη να διαφοροποιηθεί
Η Μίνα Γκάγκα INTIME

Εξώδικο στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απέστειλε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ζητώντας να ακυρωθεί η «σκανδαλώδης» όπως την χαρακτηρίζουν προκήρυξη θέσεων συντονιστών διευθυντών στο ΕΣΥ, ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ζητούν παράλληλα, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη να διαφοροποιήσει τη θέση του.  

Με εξώδικη δήλωση, η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας (ΟΕΝΓΕ), απαιτεί την ακύρωση της προκήρυξης για την πλήρωση 126 θέσεων συντονιστών διευθυντών στα δημόσια νοσοκομεία, την οποία ενέκρινε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα την Πέμπτη (04/05/2023). Η προκήρυξη αυτή, στο «παρά πέντε» των εκλογών, προκάλεσε αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, τη στιγμή μάλιστα που «πάγωσαν» οι προσλήψεις επιμελητών που είχαν προκηρυχθεί.

«Την ώρα που τα νοσοκομεία είναι στα πρόθυρα λειτουργικής κατάρρευσης, την ώρα που το φαινόμενο των παραιτήσεων των νοσοκομειακών γιατρών παίρνει τη μορφή χιονοστιβάδας, η κυβέρνηση της ΝΔ τρέχει προεκλογικά για να ξεμπερδεύει με τις εκκρεμότητες που τις έχουν απομείνει για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις Α.Ε. Αυτό το στόχο εξυπηρετεί η προκήρυξη, κυριολεκτικά στο παρά πέντε των εκλογών, 126 θέσεων Συντονιστών Διευθυντών ΕΣΥ, δηλαδή προϊστάμενων, πρόθυμων να φέρουν σε πέρας τη βρώμικη δουλειά της απαρέγκλιτης υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής στο χώρο της υγείας. Την ώρα που έχουν παγώσει όλες οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των ελάχιστων προσλήψεων Επιμελητών Β’ που έχουν προκηρυχθεί, και που είναι ζωτικής σημασίας για να λειτουργήσουν τα τμήματα και οι κλινικές, την ώρα που έχουν παγώσει με πρόσχημα την προεκλογική περίοδο ακόμα και οι διορισμοί νέων ειδικευόμενων σε πολλά νοσοκομεία, η κυβέρνηση προκηρύσσει θέσεις συντονιστών διευθυντών φωτογραφίζοντας "ημέτερους". Μάλιστα, η περίοδος "υποβολής υποψηφιοτήτων" είναι από 15 ως 24 Μαΐου 2023, ενώ είναι γνωστό ότι στις 21 Μαΐου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την εξώδικη δήλωση, η προκήρυξη της Μίνας Γκάγκα εμπίπτει λόγω της προκήρυξης εκλογών «στο απαγορευτικό πεδίο του άρθρου 28 του Ν. 2190/1994. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση αφορά όχι μόνο τις τελικές πράξεις διορισμού, αλλά και όλες τις σχετικές προπαρασκευαστικές πράξεις ή αποφάσεις, εφ’ όσον αυτές είναι αναγκαίες για την έκδοση της τελικής πράξης – σύνθετη διοικητική ενέργεια – διορισμού ή πρόσληψης. Στην απαγόρευση αυτή είναι και σύσταση θέσεων, η οποία εκλαμβάνεται και είναι ρουσφετολογική. Η απόφασή σας, επομένως, για την έγκριση προκήρυξης θέσεων ειδικευμένων ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ με βαθμό Συντονιστή Διευθυντή δεν είναι νόμιμη, αφού αντίκειται στη διάταξη του άρθρου 28 του Ν. 2190/1994».

Πάντως, η ΟΕΝΓΕ ξεκαθαρίζει ότι είναι «υπέρ των προσλήψεων, υπέρ, όμως, των νόμιμων προσλήψεων». Επιπλέον, στην εξώδικη δήλωση η Ομοσπονδία ζητεί απο τον υπουργό Υγείας «να ανακαλέσει στην τάξη την Αναπληρώτριά του, διαφοροποιώντας τη θέση του, εάν δεν μπορεί να επιβάλει το επιβεβλημένο, να αποκατασταθεί, δηλαδή, η νομιμότητα». Τέλος, ερωτά την υπουργό Εσωτερικών εάν θα επιμείνει «στο ΔΙΠΑΑΔ/ Φ.ΕΠ.9/386/7628/02.05.2023 έγγραφο με θέμα "Διαδικασίες έγκρισης προσλήψεων κατά την προεκλογική περίοδο", παρόλο που προσκρούει στο άρθρο 28 του Ν. 2190/1994».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ