ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο ντιμπέιτ: Θα τιμήσουμε τις αμυντικές συμβάσεις, δεν δίνουμε λευκή επιταγή

Τσίπρας στο ντιμπέιτ: Θα τιμήσουμε τις αμυντικές συμβάσεις, δεν δίνουμε λευκή επιταγή
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Τις απαραίτητες διευκρινήσεις του πάνω σε δύο από τα πρώτα θέματα του ντιμπέιτ έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στο τραπέζι της συζήτησης εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τομέα της Άμυνας αλλά θα διεκδικήσει και βελτίωσή τους προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα εξοπλιστικά.

Παράλληλα, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δίνει λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν θετική εισήγηση από την ηγεσία της άμυνας και γι' αυτό το λόγο δεν ψηφίζει «όταν υπάρχει υπερκοστολόγηση».

Χαρακτήρισε αυτονόητη τη φύλαξη των συνόρων και σημείωσε πως και όταν ήταν στην κυβέρνηση δεν γκρεμίστηκε, αλλά υπήρχε ο φράχτης στον Έβρο. Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κοροϊδέψει τους πολίτες «όπως ο Τραμπ» καθώς το προσφυγικό δεν λύνεται με φράχτες αλλά με μια νέα συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για το προσφυγικό.

Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει σε όσους έχουν υπερκέρδη

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, και αναφορικά με την πρώτη ενότητα του ντιμπέιτ, «οικονομία – ανάπτυξη – απασχόληση», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ αναφορικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ:

«Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο ρεαλιστικό και απαντά στις ανάγκες της Ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ ήταν στην αρχή 25 δισ. μετά 45 δισ. μετά 80 δισ. μετά 70 δισ. μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το έχουν φτάσει στα 180 δισ. Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα. Πέρα από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα, έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών, διότι τούτη την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλείται το εισόδημα, 15 εισηγμένες έχουν ρεκόρ κερδοφορίας. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για την πλειοψηφία, θα κοστίσει όμως. Θα κοστίσει σε αυτούς που έχουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, θα κοστίσει σε όλους όσους βγάζουν δισεκατομμύρια. Θα ωφελήσει, όμως, τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Στη follow up ερώτηση του δημοσιογράφου, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι: «Είναι η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες στον Ελληνικό λαό. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει 10 δισ απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε που θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις τομές, σε τέσσερα χρόνια δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ