ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Καθαρή» η θέση της κυβέρνησης, λέει ο Σκέρτσος

Κόντρα για τις γερμανικές αποζημιώσεις: «Καθαρή» η θέση της κυβέρνησης, λέει ο Σκέρτσος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος. ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε ο Άκης Σκέρτσος για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, με αφορμή δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στον τηλεοπτικό σταθμό TRT για την υπόθεση.

Ο ίδιος ο κ. Σκέρτσος απάντησε πως η «καθαρή» θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι πως παραμένουν ανοιχτό ζήτημα, για το οποίο η χώρα προσβλέπει σε συζήτηση με το Βερολίνο.

«Όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα» υπογραμμίζει ο υπουργός Επικρατείας.

Επισημαίνεται πως στην επίμαχη δήλωσή του στο TRT, ο κ. Σκέρτσος ανέφερε τα εξής:

«Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση η οποία αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν την απαξιώνω, ούτε την υποβαθμίζω αλλά αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ σημαντικές μείζονες προκλήσεις, που έρχονται από το μέλλον, (…) Νομίζω ότι αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα τα οποία αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον και πρέπει να αφιερώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς είμαστε μια κυβέρνηση που κοιτάζουμε προς τα μπρος και προφανώς χτίζουμε με υπεύθυνο πατριωτισμό, μια πιο ισχυρή Ελλάδα».

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 29.45

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις

Για απαράδεκτες και ανιστόρητες δηλώσεις έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον Άκη Σκέρτσο πως απαξιώνει τον διαχρονικό αγώνα της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις ως δευτερεύον και παρωχημένο ζήτημα, «δίνοντας μήνυμα παραίτησης από τη διεκδίκησή τους και μάλιστα επειδή αποτελούν "ζήτημα του παρελθόντος"».

«Κάθε μέρα που περνάει γίνεται πιο ξεκάθαρο πόσο η παραμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξουσία υπονομεύει και τα εθνικά συμφέροντα», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ: Επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης

Για επιδερμική, υποχωρητική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας, κάνει λόγο από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟ, Δημήτρης Μάντζος.

Χαρακτηρίζει διαχρονικό εθνικό αίτημα τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τις θηριωδίες των ναζί και προσθέτει πως «δεν μας αξίζει μια χώρα φοβική, που δεν διεκδικεί και παραχωρεί συνεχώς έδαφος στη διεθνή διπλωματία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ