ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άμεση απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας ζητά ο Μητσοτάκης

Άμεση απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας ζητά ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/INTIME NEWS

Την άμεση απελευθέρωση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης».

«Θέλω, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία: Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί» είπε προσθέτοντας πως «αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Δένδιας σε Μπορέλ: Σκάνδαλο η σύλληψη του υποψήφιου ομογενή στη Χειμάρρα

Για τη σύλληψη του ομογενή υποψήφιου Δημάρχου στη Χειμάρρα της Αλβανίας, Φρέντι Μπελέρη, ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ αλλά και τον Σουηδό ΥΠΕΞ ως ασκούντα την προεδρία της ΕΕ.

«Επαναλαμβάνω, κάτι που αναγνώρισε άλλωστε και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Rama.

H σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από εκλογές, αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, συνιστά σκάνδαλο», δήλωσε ο κ. Δένδιας, κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Πρόσθεσε πως αν δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, η σύλληψη υποψήφιου Δημάρχου δύο μέρες πριν από τις εκλογές είναι ένα απόλυτο σκάνδαλο.

Στο τμήμα που κρατείται ο υποψήφιος δήμαρχος μεταβαίνει η Ελληνίδα πρέσβυς

Στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας, όπου κρατείται ο ομογενής υποψήφιος δήμαρχος μεταβαίνει αυτή την ώρα (12/5) η πρέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία Κωνσταντίνα Καμίτση, μετά από σχετική οδηγία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ελληνίδα πρέσβυς είχε προβεί σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσε για την υπόθεση της σύλληψης του Φρέντη Μπελέρη, τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους νωρίτερα την Παρασκευή (12/5).

Η απάντηση του Έντι Ράμα για την σύλληψη

Είναι η πρώτη ηχηρή σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου σε όλη τη χώρα για εκλογικό ποινικό αδίκημα. Κατά του Φρέντυ Μπελέρη είχαν προηγηθεί κατ΄επανάληψη από τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα προσωπικές επιθέσεις.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, με ανάρτησή του στο Twitter, διεκρίνησε πως «η διαμάχη μας με αυτόν τον υποψήφιο δεν έχει καμία σχέση με τις έρευνες ή τα συμπεράσματα της εισαγγελίας, επομένως, σεβόμενοι την πλήρη ανεξαρτησία των δικαστικών οργάνων, καλώ όλους να μην βιαστούν σε πολιτικά συμπεράσματα περιμένοντας υπομονετικά τον λόγο και τα στοιχεία της δικαιοσύνης».

Επίσης, «η σύλληψη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης της Χειμάρρας Φ. Μπελέρι με εντολή της εισαγγελίας αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για τη δικαιοσύνη παραμονές των εκλογών, πράγμα που σημαίνει ότι η παράβαση του νόμου από την πλευρά του πρέπει να αποδειχθεί και η σύλληψή του να έχει νόμιμο κίνητρο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ