ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουντουρά στο CNN Greece: Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας

Κουντουρά στο CNN Greece: Με νίκη ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας
Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Έλενα Κουντουρά elenakountoura.gr

«Όποια προοδευτική δύναμη υποστηρίζει μεν την απλή αναλογική, αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν θα κριθεί αυστηρά από τους δημοκρατικούς πολίτες» αναφέρει σε συνέντευξή της στο CNN Greece η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Έλενα Κουντουρά, εκτιμώντας πως «με το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ «υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε». 

Για μια ακόμα φορά οδηγούμαστε στις κάλπες μεσα σε κλίμα πόλωσης. Πιστεύετε ότι με αυτές τις συνθήκες ευνοούνται οι συνεννοήσεις και συνεργασίες;

Το σύστημα της απλής αναλογικής εξ ορισμού ευνοεί τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ο
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έρχεται με το πρόγραμμα, τις θέσεις του, με πολιτικό πολιτισμό, με επιμονή
στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, να απαντήσει με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε όλους όσους επιλέγουν να πολώνουν τεχνητά την προεκλογική περίοδο. Απέναντι σε αυτές τις προσπάθειες θα συνεχίσουμε να αντιτάσσουμε προοδευτικές πολιτικές θέσεις και κοστολογημένες προτάσεις. Ο μεγάλος μας στόχος για δικαιοσύνη παντού απαιτεί ισχυρή λαϊκή στήριξη. Σε αυτή την προσπάθεια καμία ψήφος δεν περισσεύει.

Τα 4 τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το κόστος ζωής είναι δυσανάλογα μεγάλο με τον μισθό που τελειώνει στα μέσα του μήνα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πνίγονται στα χρέη, οι νέοι βλέπουν τα όνειρά τους να συνθλίβονται, 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν εάν θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς και η μεσαία τάξη εξαφανίζεται.

Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή που έχει τόση ανάγκη η χώρα. Δεν ζητάμε δεύτερη ευκαιρία. Ζητάμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με το πρόγραμμά μας, μακριά από τους καταναγκασμούς και τα μνημόνια. Και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε μέσα από μια προοδευτική διακυβέρνηση με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μάλιστα από την επόμενη μέρα των εκλογών στη βάση προγραμματικής συμφωνίας.

Γι’ αυτό δώσαμε στην δημοσιότητα το ελάχιστο πρόγραμμα, τα 11 άρθρα του Συμβολαίου για την Αλλαγή. To Συμβόλαιο Αλλαγής είναι η δική μας πρόταση για την δημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα φέρει πραγματική αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, δίκαιο και αποτελεσματικό κράτος δίπλα στον πολίτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης. Υπάρχουν οι πολιτικές δυνάμεις γι’αυτο;

Αντιλαμβανόμαστε ότι κάθε κόμμα σε αυτή την φάση της προεκλογικής περιόδου θέλει να μεγιστοποιήσει τα ποσοστά του και γι’ αυτό περιχαρακώνεται. Όμως, ανάμεσα στην
προεκλογική ρητορική και τις μετεκλογικές κρίσιμες αποφάσεις μεσολαβούν οι εκλογές που αποτυπώνουν την λαϊκή βούληση. Όποια προοδευτική δύναμη υποστηρίζει μεν την απλή αναλογική, αλλά αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που απορρέουν από αυτήν θα κριθεί αυστηρά από τους δημοκρατικούς πολίτες.

Όμως, πιστεύω ότι την επομένη των εκλογών, με την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές, τα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού τόξου θα βρεθούν ενώπιων ενός επιτακτικού διλήμματος που αφορά την σταθερότητα της χώρας.

Για παράδειγμα, με το ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε: τα εργασιακά, το πραγματικό εισόδημα, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, το πλαφόν στα τιμολόγια του ρεύματος, η πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, οι αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού για μισθωτούς του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, οι υποκλοπές και η κατάρρευση του επιτελικού κράτους που αποδείχτηκε με το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Υπάρχει λοιπόν αντικειμενικά κοινό έδαφος.

Ο στόχος μας είναι η πρωτιά που θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ τη δυνατότητα να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας. Από εκεί και πέρα, ο καθένας θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τα μηνύματα για τον τουρισμό δείχνουν και φέτος να είναι ιδιαιτέρως αισιόδοξα. Πιστεύετε ότι παραμένει το δυνατό χαρτί της οικονομίας; Με την εμπειρία σας στην Ευρώπη θεωρείτε ότι γίνεται σωστή προβολή και προώθηση της χώρας μας στον τομέα αυτο;

Η Ελλάδα σήμερα, έχει ως μέτρο σύγκρισης στον τουρισμό την τεράστια επιτυχία του 2019, και ελπίζω το 2023 να την ξεπεράσει γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά για την οικονομία και την κοινωνία. Συνεργάστηκα με τον Αλέξη Τσίπρα ως υπουργός τουρισμού της Ελλάδος και σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε τη στρατηγική για τον τουρισμό «365 ημέρες το χρόνο», καταστήσαμε την Ελλάδα παγκόσμια πρωταθλήτρια στον τουρισμό, φέραμε ιστορικά ρεκόρ αφίξεων και εσόδων που μας επέτρεψαν να κάνουμε κοινωνική και οικονομική πολιτική και να βγούμε από τα μνημόνια.

Ο τουρισμός είναι καταλύτης και επιταχυντής της ανάπτυξης, συμπαρασύροντας και όλους σχεδόν τους παραγωγικούς κλάδους, τις κατασκευές, την εστίαση, το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές. Δεδομένου ότι το 90% περίπου των επιχειρήσεων στον τουρισμό είναι μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις ενώ για πολλές απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές ο τουρισμός αποτελεί βασική πηγή
εσόδων, η σημασία του κλάδου για την ελληνική οικονομία είναι θεμελιώδης. Γι’ άυτό
προτεραιότητα μας ήταν να προβάλλουμε τη χώρα μας και να την αναδείξουμε ως παγκόσμιο τουριστικό προορισμό. Ήταν η πρώτη φορά που η Ελλάδα ήταν υποψήφια και έλαβε σημαντικές διακρίσεις και παγκόσμια βραβεία ως κορυφαίος προορισμός και αναγνώριση για την στρατηγική της και τις πολιτικές της στον τουρισμό.

Ως συντονίστρια της πολιτικής μου ομάδας στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού
TRAN και ως μέλος της Επιτροπής Τουρισμού Tourism Task Force του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου έχω επιδιώξει με παρεμβάσεις και ψηφίσματα την εφαρμογή μιας ευρωπαϊκής ατζέντας για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε προτεραιότητα στην αναγκαία διπλή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του τουρισμού μας σε όλη την αλυσίδα αξίας, για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας, τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη νέων θεματικών μορφών τουρισμού με επίκεντρο τη βιωσιμότητα.

Σε αυτούς τους άξονες πρέπει και η χώρα μας να εξασφαλίσει την ανθεκτικότητα του τουριστικού μας προϊόντος μέσα από ένα ολιστικό σχέδιο τουριστικής βιώσιμης ανάπτυξης χτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη στρατηγική του 2019 και αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η στρατηγική μας και η στοχευμένη προβολή που πετύχαμε για τη χώρα έθεσαν τις βάσεις έτσι ώστε η Ελλάδα να είναι μέχρι και σήμερα ανταγωνιστική και να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Στην Ευρώπη πάντως η ατζέντα είναι αρκετά πιο πλούσια από την εγχώρια
προεκλογική θεματολογία. Κλιματολογική αλλαγή, ενεργειακή κρίση, ανθρώπινα δικαιώματα, σχέσεις Δύσης Ρωσίας. Πόσο δυνατή και αποτελεσματική είναι η φωνή και η παρουσία των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο ευρωκοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάζεται εντατικά να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι τη λήξη της θητείας τον Μάιο του 2024. Στο επίκεντρο βρίσκονται το διακύβευμα της κλιματικής κρίσης, της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης αλλά και η κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη από τον αντίκτυπο των έκτακτων πολλαπλών κρίσεων που έπληξαν τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε τα τελευταία χρόνια. Αυτά τα τέσσερα χρόνια, ως ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έχουμε καταφέρει πολλές επιτυχίες για τη χώρα.

Απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές των μεγάλων πολιτικών ομάδων έχουμε κατορθώσει σημαντικές νίκες για προοδευτικές πολιτικές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Από την αρχή της θητείας μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχοντας κερδίσει τον σεβασμό και την εκτίμηση από τη διεθνή αναγνώριση για την βραβευμένη στρατηγική μας στον τουρισμό, διεκδίκησα η Ελλάδα να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο και στις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον τουρισμό. Ενεργοποιήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Ομάδα Εργασίας για τον Τουρισμό «Tourism Task Force», πιέσαμε την Κομισιόν να καταρτίσει την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό και με ψηφίσματα διεκδικήσαμε λύσεις για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου, που δέχτηκε το πιο ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.

Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχα την τιμή να καταρτίσω την Στρατηγική της Ε.Ε. στην οδική ασφάλεια 2021-2030. Είναι μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, και τιμή για μένα προσωπικά, τα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η έκθεσή μου από τον Ευρωπαίο συντονιστή για την οδική ασφάλεια Μάθιου Μπάλντγουιν και η υπερψήφισή της στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και την Ολομέλεια με συντριπτική πλειοψηφία. Η έκθεση προτείνει ένα ευρύ φάσμα αναγκαίων παρεμβάσεων για ασφαλείς δρόμους, ασφαλείς υποδομές, ασφαλή οχήματα και ένα πλαίσιο πολιτικών για το μέλλον, ώστε να μειωθούν κατά 50% οι θάνατοι και οι τραυματισμοί από τροχαίες συγκρούσεις έως το τέλος της δεκαετίας. Ενδεικτικά αναφέρω την οριζόντια μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ. στον αστικό ιστό και τη μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Επίσης, μόλις πρόσφατα πέτυχα ως εισηγήτρια της πολιτικής μου ομάδας να αναβαθμίσω τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τη συνδεσιμότητα στο
Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών με επιτυχημένες νομοθετικές παρεμβάσεις στην
αναθεώρηση του σχετικού Κανονισμού.

Στην Επιτροπή FEMM (επιτροπή ισότητας) εργάστηκα εντατικά και ολοκληρώνοντας πέντε μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων, διαμόρφωσα μια προοδευτική έκθεση για τον «Αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά», ευρείας αποδοχής, που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2021. Με την έκθεση πιέσαμε για μια ολοκληρωμένη κοινοτική οδηγία αντιμετώπισης της έμφυλης βίας, που εν τέλει προτάθηκε από την Κομισιόν και θα υιοθετηθεί μέσα στο 2023. Πιέσαμε ώστε να κυρωθεί και να εφαρμοστεί από όλα τα Κράτη-Μέλη αλλά και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο δεσμευτικό διεθνώς νομικό κείμενο, για την αντιμετώπιση και πρόληψη της έμφυλης βίας, αλλά και την τιμωρία των δραστών.

Μετά από 6 χρόνια καθυστερήσεων, στις 10 Μαΐου, ψηφίσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο την κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ. Η κύρωση αυτή είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των θυμάτων βίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύει την προστασία όλων των θυμάτων, την πρόληψη και τη δίωξη αυτών των φρικτών εγκλημάτων με ολοκληρωμένο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Είμαι υπερήφανη που συνέβαλα καταλυτικά με την έκθεση μου και τις παρεμβάσεις μου και που πετύχαμε τελικά ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτήν την ιστορική εξέλιξη.

Παράλληλα, στην Επιτροπή ITRE πετύχαμε δύσκολες νίκες σε μια σειρά από πολύ
σημαντικούς νομοθετικούς φακέλους που αφορούν μεταξύ άλλων στη σύσταση του
προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη 2021- 2027, στην Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στην Πράξη για τα Δεδομένα και στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό πορτοφόλι με τεράστιο αντίκτυπο στην ψηφιακή μετάβαση και στην καθημερινότητα των πολιτών για τα επόμενα χρόνια.

Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα: Καταφέραμε να υιοθετηθούν προοδευτικές θέσεις που να εξασφαλίζουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της Τεχνητής Νοημοσύνης, και την ανάπτυξη της στη βάση της ισχυρής προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων με την ενσωμάτωση απαιτήσεων για λογοδοσία και διαφάνεια στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου. Πετύχαμε την ουσιαστική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (MμΕ) και των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups), για την ταχεία ψηφιακή μετάβασή τους και την ανάπτυξή τους. Υιοθετήσαμε θέσεις και εξασφαλίσαμε περισσότερα κονδύλια για την στήριξη όλων των εργαζομένων στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το τελευταίο διάστημα ήρθαν στη δημοσιότητα σκάνδαλα και καταγγελίες που είχαν ως πρωταγωνιστές Έλληνες ευρωβουλευτές. Τι γεύση σας αφήνει αυτό;

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο διάστημα ορισμένα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας
απασχόλησαν τη δημοσιότητα με όχι θετικό τρόπο. Η κατάσταση αυτή είναι στενάχωρη και δεν σας κρύβω ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό, αφού τέτοιες υποθέσεις τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό των πολιτών και την καχυποψία τους απέναντι στους πολιτικούς συλλήβδην.

Δεν πρέπει όμως, και το τονίζω, μεμονωμένα περιστατικά και συμπεριφορές να αμαυρώσουν την εικόνα του θεσμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το σύνολο ολόκληρης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωβουλή. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο θεσμικό όργανο απευθείας εκλεγμένο από τον λαό. Ούτε πρέπει να μηδενίζεται η πολύ σημαντική δουλειά που έχουμε κάνει ως Έλληνες ευρωβουλευτές αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή αντιπροσώπευση στις Βρυξέλλες ώστε να εργαστούμε προς όφελος των πολιτών που μας εκλέγουν και μας στέλνουν εκεί. Συνεχίζουμε λοιπόν να κάνουμε τη δουλειά μας για την οποία μας έχουν εκλέξει οι Έλληνες πολίτες όσο το δυνατόν καλύτερα χωρίς να μας επηρεάζουν μεμονωμένα περιστατικά. Έχουμε μια τεράστια ευθύνη, να εκπροσωπούμε θεσμικά τη χώρα μας στα κέντρα όπου χαράσσονται πολιτικές και θεσπίζονται νομοθετήματα που θα ενσωματωθούν στο εθνικό μας δίκαιο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη έχουν πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις αλλαγές που επέρχονται στη χώρα μας και στο πώς τελικά διαμορφώνεται η καθημερινότητά μας.

Έχετε δηλώσει ότι επιθυμείτε να είστε και πάλι στην ευρωβουλή. Γιατι;

Στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την περίοδο 2015-2019, εκτός από τα σημαντικά οφέλη που εξασφαλίσαμε για τη χώρα μας με τουριστική ανάπτυξη μεγαλύτερη του 40% σε λιγότερο από πέντε χρόνια, ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας ήταν ότι βάλαμε για πρώτη φορά την Ελλάδα στα παγκόσμια κέντρα αποφάσεων για τον τουρισμό. Με προσωπικές ενέργειες διεκδίκησα και πετύχαμε η Ελλάδα να εκλεγεί μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO, προεδρεύσαμε στην επετειακή 100ή συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού του ΟΟΣΑ και καθιερώσαμε διεθνείς στρατηγικές συμμαχίες και σχέσεις, που η χώρα μας αξιοποιεί μέχρι σήμερα.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αξιοποίησα από την πρώτη στιγμή τη διεθνή αναγνώριση και τις σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης που έχτισα ως Ελληνίδα υπουργός Τουρισμού, και διεκδίκησα η Ελλάδα να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια σειρά από τομείς. Στους τομείς αρμοδιότητάς μου στις Επιτροπές Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας (ITRE) επιδιώκουμε με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να ολοκληρώσουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση που επείγουν.

Διαπραγματευόμαστε καίριους νομοθετικούς φακέλους, ανάμεσά τους το νομοθετικό πακέτο για την Οδική Ασφάλεια, την αναθεώρηση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, τις πολυτροπικές μεταφορές και τα πολυτροπικά εισιτήρια, τις Πράξεις για τα Βιομηχανικά Δεδομένα και την Τεχνητή Νοημοσύνη, το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πορτοφόλι και προτάσεις για τα μικροκυκλώματα, την κυβερνοασφάλεια, τη συνδεσιμότητα, τη πράξη για τις υποδομές Gigabit, τη διαλειτουργικότητα, τις ΜμΕ, το αέριο και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που ακόμη δεν έχουν υιοθετηθεί. Υπάρχουν αρκετοί νομοθετικοί φάκελοι που μπορεί να μην ολοκληρωθούν αυτή την θητεία.

Έχοντας, λοιπόν, στην ευθύνη μου ορισμένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα της Ε.Ε., που θα εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τα επόμενα χρόνια, και με την εμπειρία που έχω αποκτήσει, έχω ακόμη πολλά να προσφέρω για να ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα. Αγωνίζομαι ώστε οι πολιτικές για τις οποίες πιέζουμε όλα αυτά τα χρόνια να αποτυπωθούν σε κανόνες και νομοθετήματα που θα θεσπίσουμε στην Ε.Ε. και θα δώσουν λύσεις προς όφελος των πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ