ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προφυλακίστηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης

Προφυλακίστηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης
Ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης Φρέντι Μπελέρης / Facebook

Την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη αποφάσισε το δικαστήριο της Αυλώνας στην Αλβανία, το μεσημέρι του Σαββάτου (13/5).

Σύμφωνα με την ΕΡΤ θα μεταφερθεί στις φυλακές Τιράνων. Παράλληλα, το δικαστικό σώμα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση για τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Τιράνων, λόγω προβλημάτων υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μπελέρης δεν θα πάρει μέρος στην αυριανή εκλογική διαδικασία στην Αλβανία. Το ψηφοδέλτιο του κόμματός του πάντως θα λάβει μέρος κανονικά στις δημοτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως και όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έγινε γνωστή και τρίτη σύλληψη ομογενή. Πρόκειται για τον Βλαδίμηρο Κουμή, πρώην Δήμαρχο Λουκόβου, που επίσης κατηγορείται για εξαγορά ψήφων.

Ο κ. Μπελέρης νωρίτερα, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευχαρίστησε όσους τον υποστήριξαν, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ώρα. Σας χρειάζομαι όλους δίπλα μου. Κανείς να μην λείψει από τις κάλπες στις 14 Μαϊου. Όλοι είμαστε ΕΝΑ και σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την υποστήριξη, την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας. Όλοι μαζί για την αλλαγή. Για το καλύτερο μέλλον του τόπου μας».

Υπενθυμίζεται ότι, ο υποψήφιος Δήμαρχος Χειμάρρας συνελήφθη από τις αλβανικές αρχές έξω από το εστιατόριό του το βράδυ της Πέμπτης (11/5), με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων.

Η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς που φορούσαν πολιτικά. Αρχικά, τον μετάφεραν στο Αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας και από εκεί στην Αυλώνα μαζί με έναν συνεργάτη του.

Διπλωματικό και πολιτικό «θρίλερ»

Η σύλληψη του μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα να προβαίνει την Παρασκευή σε σχετικό διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Πίσω από τη σύλληψη του ομογενή υποψηφίου για τον Δήμο Χειμάρρας, η Αθήνα βλέπει παιχνίδι κατά της εθνικής ελληνικής μειονότητας, με την υπόθεση να εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ.

Πηγές που έχουν άριστη γνώση της κατάστασης, ωστόσο, μεταφέρουν στο CNN Greece την εικόνα των λεπτών και συχνά δύσκολων ισορροπιών στα ζητήματα της ομογένειας. Δεν αποτελεί μυστικό, άλλωστε, πως τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί διαφορετικές τάσεις που άλλοτε βρίσκουν εκπροσώπηση και άλλοτε όχι, στα επίσημα όργανα της ομογένειας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η χρονική στιγμή της σύλληψης του ομογενή υποψηφίου, μόλις δύο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές, δείχνει ότι στη γειτονική χώρα μαίνεται ένας ιδιότυπος «πόλεμος» συμφερόντων σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, με την εμπλοκή του βαθέως αλβανικού κράτους.

Ο Φρέντυ Μπελέρης, είναι υποψήφιος Δήμαρχος στη Χειμάρρα, εκπρόσωπος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο συνασπισμό της αντιπολίτευσης που ηγείται το δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα και συμμετέχει το Κόμμα Ελευθερίας του Ιλίρ Μέτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ