ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Βόλο: Την άλλη Κυριακή κάποιοι θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

Τσίπρας από Βόλο: Την άλλη Κυριακή κάποιοι θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα
Γ.Τ ΣΥΡΙΖΑ ANDRE BONETTI/EUROKINISSI

«Την άλλη Κυριακή κάποιοι θα προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στο Βόλο, προσθέτοντας πως προσδοκία των απλών ανθρώπων είναι η αλλαγή και το κυρίαρχο συναίσθημα είναι το «ως εδώ» με την αδικία.

«Την άλλη Κυριακή τελειώνουμε οριστικά με το καθεστώς Μητσοτάκη. Πού είναι το μεγάλο ρεύμα που ισχυρίζεται πως έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Το μόνο μεγάλο που έχει σχέση με το ρεύμα είναι οι λογαριασμοί που καλείται να πληρώσει το μέσο νοικοκυριό εξαιτίας του. Αναρωτιέμαι τι θα μας λένε σε μια εβδομάδα για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα όσοι προσπαθούν σήμερα με τη βία να μας πείσουν για το ρεύμα Μητσοτάκη. Θα αρχίσουν πάλι τις αναλύσεις για το πώς έγινε αυτό, πώς τους ξέφυγαν τα υπόγεια ρεύματα».

Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε και στις προοδευτικές δυνάμεις, θέτοντας ορισμένα παραδείγματα: «Τι είναι προτιμότερο; Να σταματήσουμε μαζί τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας; Ή να λέμε στον κόσμο ότι η ασυδοσία των funds και ο νόμος που προστατεύει την πρώτη κατοικία είναι το ίδιο πράγμα; Να επαναφέρουμε το οκτάωρο; Ή να λέμε ότι τα απλήρωτα 12ωρα είναι ίδια με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων; Να πάμε τον προϋπολογισμό για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ όπως στην Ευρώπη; Ή να λέμε ότι οι προσλήψεις στην πανεπιστημιακή αστυνομία είναι ίδιο με την πρόσληψη καθηγητών; Να δώσουμε χώρο στη Δικαιοσύνη να ρίξει φως στις υποκλοπές ή να δηλώνουμε ξαφνικά ότι εντάξει, δεν έγιναν και τόσες πολλές. Κι ότι εκείνοι που αποκάλυψαν τις δεκάδες των υποκλοπών έχουν κάποιο πονηρό σκοπό; Να δώσουμε ανάσα στην κοινωνία, ή να διευκολύνουμε τελικά τον κ. Μητσοτάκη να εμφανίζεται ως λύση, ενώ είναι το πρόβλημα»;

Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή αλλαγή. Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη. Κυβέρνηση ασυδοσίας ή κυβέρνηση συνεργασίας. Η απάντηση σε αυτά τα διλήμματα ξεκινά από την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ήττα του Μητσοτάκη χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σχολίασε και την αναφορά του πρωθυπουργού πως υλοποίησε όσα είχε υποσχεθεί το 2019, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό: «Επιτελικό κράτος της ληστείας δημόσιου χρήματος, του ρουσφετιού και του κομματισμού. Κακοποίηση του κράτους δικαίου, υποκλοπές και συγκάλυψη. 50 δισ. μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, αυτά τα τέσσερα χρόνια. 40 δισ. μεγαλύτερο ιδιωτικό χρέος. 4.250.000 Έλληνες, η μισή Ελλάδα, να χρωστάει, να έχει μη εξυπηρετούμενες οφειλές στις τράπεζες, στην εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία. 700.000 νοικοκυριά να αγωνιούν αν αύριο θα χάσουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς. 37.000 νεκροί από την πανδημία. Παιδεία με φράχτες που άφησαν δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω από τα πανεπιστήμια και μέσα την πανεπιστημιακή αστυνομία. Μια χώρα, τη μόνη στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, που από το ’19 έως το ’21, την τριετία, ο μέσος ονομαστικός μισθός έπεσε. Και ο μέσος πραγματικός μισθός κατά 7,5%. Εργασιακό μεσαίωνα, με κατάργηση του οχτάωρου, απλήρωτες υπερωρίες και διάλυση του ΣΕΠΕ. 7 δισ. κλεμμένα από τους συνταξιούχους με την κατάργηση της 13ης σύνταξης, που είχε υποσχεθεί να κρατήσει και με τα αναδρομικά που δεν τους έδωσε παραβιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ. Διάλυση και ξεπούλημα κάθε δομής προστασίας, με αποτέλεσμα ανασφάλεια και τραγωδίες, που συνοψίζονται σε μια λέξη. Τέμπη. Ακρίβεια, αισχροκέρδεια δισεκατομμυρίων, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μέρος πρώτο της ιδιωτικοποίησης του νερού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως ο κ. Μητσοτάκης «πέτυχε» τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου και εισοδημάτων στη μεταπολίτευση, μισθούς Βουλγαρίας, τιμές Βρετανίας και δικαιώματα Ουγγαρίας.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως αφήνει πίσω του και μια βαθιά πληγή στη δημοκρατία, υποστηρίζοντας πως οι υποκλοπές δεν είναι λάθος ούτε παράλειψη, αλλά κακούργημα που το ομολόγησε μάλιστα πριν λίγες ημέρες στο ντιμπέιτ.

Κι ακόμα χειρότερο έγκλημα η απόπειρα συγκάλυψης.

«Αυτό ζητά σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από τους πολίτες. Να πάνε στις κάλπες για να τον εξαγνίσουν. Τους λέει ψηφίστε με και καθαρίσαμε. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στη συγκάλυψη. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στην ασυδοσία. Ψήφος στη ΝΔ είναι άλλα τέσσερα χρόνια αλαζονεία, αδικία, αυθαιρεσία. Ψήφος στη ΝΔ είναι ψήφος στην οικογενειοκρατία. Και τελικά, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ψήφος στη ΝΔ είναι συνενοχή. Με τον Μητσοτάκη, με τον Καραμανλή, με τον Πάτση, με τη Νικολάου, με τον ανιψιό. Με την αγία οικογένεια που δυναστεύει τη χώρα».

Ο ίδιος, εξάλλου, επανάλαβε πως ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει τέσσερα πράγματα: «Αύξηση μισθών. Μείωση τιμών. Ρύθμιση χρεών. Ένα δίκαιο, αποτελεσματικό, ισχυρό, κοινωνικό κράτος δίπλα στον πολίτη».

Κατηγόρησε, επίσης, τους αντιπάλους του πω έσπευσαν οι αντίπαλοι μας να βάλουν τιμοκατάλογο στη δικαιοσύνη.

«Εκείνο που φοβάται σαν το διάολο το λιβάνι να ρωτήσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ποιο είναι το κόστος της αδικίας: «Πόσο κοστίζουν άλλα τέσσερα χρόνια κατάρρευσης των δημόσιων νοσοκομείων; Πόσο κοστίζει σε χιλιάδες παιδιά, αλλά και σε δεκάδες πόλεις, το λουκέτο της κυρίας Κεραμέως με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής; Πόσο κόστισε η απαξίωση του κοινωνικού κράτους, η απαξίωση του ΟΣΕ που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών; Πόσο κοστίζουν αλήθεια οι απλήρωτες υπερωρίες; Πόσο κοστίζει η μαύρη εργασία των νέων; Πόσο κοστίζει η κλοπή των συνταξιούχων για άλλα τέσσερα χρόνια, χωρίς 13η σύνταξη, χωρίς αναδρομικά; Αυτοί που έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ρύθμισαν το χρέος και άφησαν 37 δισ. στα ταμεία δεν θα πάρουν μαθήματα κόστους από αυτούς που τη χρεοκόπησαν και την άφησαν επί ξύλου κρεμάμενη με άδεια ταμεία το 2010 και το 2015».

Ο πρώην πρωθυπουργός επανάλαβε και τα τρία άρθρα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα υπογράψει αμέσως μετά τις εκλογές.

Το πρώτο άρθρο προβλέπει την αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, μέχρι να νομοθετηθεί το σχέδιο της ολοκληρωμένης προστασίας της ιδιοκτησίας από τα χρέη.

Το δεύτερο άρθρο προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ σε όλα τα τρόφιμα στον κατώτερο συντελεστή στο 6% και σε μηδενικό συντελεστή για τα τρόφιμα άμεσης ανάγκης: το ψωμί, το παιδικό γάλα, τις παιδικές τροφές.

Τη μείωση, επίσης, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στον κατώτατο συντελεστή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και τη μη καταβολή του για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

20.000 παιδιά περισσότερα θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε δημόσια πανεπιστήμια μέσω της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Δείτε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βόλο:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ