ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Όξυνση με στόχο τη συσπείρωση και αμφισβήτηση δημοσκοπήσεων μέσω… Τουρκίας

Εκλογές 2023: Όξυνση με στόχο τη συσπείρωση και αμφισβήτηση δημοσκοπήσεων μέσω… Τουρκίας

Λιγότερο από μία εβδομάδα μας χωρίζει από τις κάλπες και τα επιτελεία των κομμάτων «στρώνουν» το χαλί της οξείας αντιπαράθεσης για να κατακτήσουν τον μέγιστο βαθμό την συσπείρωση των ψηφοφόρων τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ακριβώς αυτόν τον τόνο λέγοντας ότι αν και είναι δρομέας αντοχής «το τελικό σπριντ θα το κάνουμε αυτή την εβδομάδα». Στην ίδια «αγωνιστική» διάθεση και ο Αλέξης Τσίπρας ζητά από τους πολίτες ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, απευθυνόμενος όπως λέει και στους «συντηρητικούς» πολίτες, τους οποίους κάλεσε «να μην νομιμοποιήσουν» τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Είναι εμφανές ότι και στις δύο πλευρές του δικομματισμού το θέμα που προκρίνουν στην τελική σύγκρουση είναι αυτό της Οικονομίας, καθώς έχει αποδειχθεί ότι βαραίνει περισσότερο στην κρίση των ψηφοφόρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης παραδέχθηκε ότι υπάρχει ακρίβεια, η οποία όμως είναι εισαγόμενη, αποτέλεσμα του πολέμου και της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια. Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα λύνεται μόνιμα με αύξηση του ανταγωνισμού.

Ειδικά στο θέμα της επενδυτικής βαθμίδας, δήλωσε με σιγουριά, ότι η ΝΔ θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023, γεγονός που όμως αυτό απαιτεί μια σταθερή κυβέρνηση που θα συνεχίσει το έργο της.

Στον αντίποδα, ανέφερε πως αυτό δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά αντίθετα θα ξαναγυρίσουμε σε πολύ άσχημες εποχές, καθώς «αν δείτε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς τα ίδια λένε, τι ’15 τι ΄23».

Στον αντίποδα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «ακρίβεια Μητσοτάκη» υπόσχεται μείωση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ενώ επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά στις ομιλίες του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι η διακυβέρνηση της συνδέεται με «Πάτσηδες» και απ’ ευθείας αναθέσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τις πιο ανάλαφρες αναρτήσεις στο Tik Tok ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε καλώντας τους νέους να ψηφίσουν: «Ψηφίστε έστω Αλή Μπαμπά, έχει μόνο 40 κλέφτες»

Στο πεδίο των ενδεχόμενων συνεργασιών μπορεί όλοι να συζητούν γι αυτές, αλλά φαίνεται ότι λίγοι τις πιστεύουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι πλέον δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ στέλνοντας μήνυμα και στους δύο εν δυνάμει μετεκλογικούς συνεταίρους του δηλώνει ότι δεν θα είναι βολικός εταίρος.

Ο μόνος που δηλώνει επιμόνως πίστη στις μετεκλογικές συνεργασίες είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αν και η ανταπόκριση των υπολοίπων μάλλον δεν είναι ενθουσιώδης. Εκτός του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει στην ατζέντα του μετεκλογική συνεργασία, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι «το παράθυρο διαλόγου έκλεισε με ευθύνη των Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα».

Οι δημοσκοπήσεις πάντως επιμένουν να δίνουν προβάδισμα της ΝΔ που κυμαίνεται από το 4% έως το 7%, ευρήματα που αμφισβητούνται ευθέως κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως από το ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας συχνά κάνει λόγο για «διαφορετική εικόνα» που συναντά στις συγκεντρώσεις», ενώ πλέον στο τραπέζι για την αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων πέφτει και το… τουρκικό παράδειγμα, όπου οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έδιναν από δύσκολη έως άνετη νίκη του Κιλιτσντάρογλου και το τελικό αποτέλεσμα έδωσε καθαρή νίκη του Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ