ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Με τον Τσαβούσογλου μαλώσαμε - Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία

Δένδιας: Με τον Τσαβούσογλου μαλώσαμε - Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής, τα 4 χρόνια πού βρίσκεται στο πολιτικό πηδάλιο της ελληνικής διπλωματίας, στο τι επιτεύχθηκε το διάστημα αυτό, αλλά και σε άγνωστες στο ευρύ κοινό πτυχές από τις επαφές με ομολόγους του, αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νότιο Τομέα της Β΄ Αθηνών, Νίκος Δένδιας

O κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό ταξιδιών που έκανε, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με μία σειρά κρατών, με τις οποίες δεν διατηρούσαμε επαφές ή είχαν ατονήσει.

«Αν είσαι Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται όλοι σε εσένα, αν είσαι υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέπει να είσαι πολύ περισσότερο εξωστρεφής» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο κανάλι του Γιάννη Σαρακατσάνη στο YouTube.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης τη σημασία που έχουν στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξε με ομολόγους του, δηλώνοντας: «Κατ’ αρχάς, δεν επιτρέπεται να έχεις κακές σχέσεις. Αυτό απαγορεύεται. Δεν υπηρετεί τη δουλειά σου, το καθήκον σου. Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχουν προσωπικές διαβαθμίσεις. Με κάποιους γίνεσαι φίλος, με κάποιους άλλους γίνεσαι λιγότερο φίλος. Όμως επηρεάζει πάρα πολύ το να έχεις μια πολύ καλή προσωπική σχέση. Άλλαξα πολύ την αντίληψή μου για το πόση αξία έχει αυτό, ερχόμενος σε αυτό το Υπουργείο».

Ο κ. Δένδιας αναφέρεται και στη μεγάλη σημασία της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας με τη Γαλλία, όπως και της ολοκλήρωσης από τον ίδιο της διαπραγμάτευσης των Συμφωνιών για οριοθέτηση ΑΟΖ, με την Ιταλία και την Αίγυπτο αντιστοίχως, μετά από δεκαετίες διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών μιλά και για το γνωστό περιστατικό με τον on air διάλογο που είχε στις 15/4/2021 στην Άγκυρα, με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι τον χαρακτηρίζει «φίλο» του.

«Μαλώσαμε. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια»

Δείτε τη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ