ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαντζουράνης στο CNN Greece: Πολιτική υπέρ των πολιτών και όχι πολιτική «πάτσηδων»

Μαντζουράνης στο CNN Greece: Πολιτική υπέρ των πολιτών και όχι πολιτική «πάτσηδων»
Ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δικαιοσύνη, την οικονομία αλλά και τα ελληνοτουρκικά παρουσιάζει στο CNN Greece o κ. Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ στο Νότιο Τομέα Αθηνών, τονίζει ότι το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «οδικός χάρτης» για την ανασυγκρότηση και πρόοδο της πατρίδας.

Παράλληλα, αναφέρει ότι στις προτεραιότητες του Συμβολαίου βρίσκονται πρωτοβουλίες για στήριξη των νέων και των γυναικών, ενίσχυση του Πολιτισμού, προστασία των ατόμων με αναπηρία, καθώς και μεταρρύθμιση του κράτους.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ξεκαθαρίζει ότι η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι νομική και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ενώ τέλος, σχολιάζοντας τα θέματα του ιδιωτικού χρέους ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ σαφή στόχο: την απελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας από το διαρκώς διογκούμενο ιδιωτικό χρέος, με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Για αυτό το σκοπό θα θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.


Κάνετε λόγο για «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» παρουσιάζοντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Ποιες είναι αυτές και πώς μπορούν να υλοποιηθούν;

Το Συμβόλαιο Αλλαγής, εκτός από όραμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί και τη προγραμματική βάση πάνω στην οποία θα μπορέσει να οικοδομηθεί τελικά η συμμαχία για την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου. Είναι μια δέσμη δεσμεύσεων, που μπορούν συνδυαστικά να γίνουν το όχημα ώστε να αποκτήσει υπόσταση το σύνθημα Δικαιοσύνη Παντού. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και «οδικός χάρτης» για την ανασυγκρότηση και πρόοδο της πατρίδας.

Η ρύθμιση των χρεών και η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ανάμεσα στις πρώτες δεσμεύσεις της προοδευτικής κυβέρνησης, που θα σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μαζί με τη νομοθέτηση για αύξηση μισθών και εισοδημάτων. Ταυτόχρονα, θα μπει φρένο στην ακρίβεια με σειρά μέτρων, που θα συγκρατήσουν και μειώσουν τις τιμές. Όλα αυτά δεν θα έχουν όμως την ίδια αποτελεσματικότητα, εάν δεν ρυθμιστεί το εργασιακό χάος που επικρατεί στην αγορά εργασίας με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ.

Από εκεί και πέρα, η ανάκτηση του δημοσίου ελέγχου στην ενέργεια και η διατήρησή του στο νερό, η οικοδόμηση ενός νέου ισχυρού ΕΣΥ, η κατάργηση της Εθνικής Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και η αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι μέτρα, που θα μεταμορφώσουν την Ελλάδα και θα αναβαθμίσουν αισθητά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στις προτεραιότητες του Συμβολαίου για την Αλλαγή βρίσκονται πρωτοβουλίες για στήριξη των νέων και των γυναικών, ενίσχυση του Πολιτισμού, προστασία των ατόμων με αναπηρία, καθώς και μεταρρύθμιση του κράτους, ώστε να διασφαλιστεί η αξιοκρατία, η λογοδοσία και η φυσικά η Δικαιοσύνη, που είναι το εμβληματικό κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επικείμενες εκλογές.

Μια βασική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «Δικαιοσύνη παντού». Με βάση και το επαγγελματικό σας υπόβαθρο, ποια είναι τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική δικαιοσύνη;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα χρόνια της διακυβέρνησής του αντιμετώπισε τη
Δικαιοσύνη ως όργανο του κόμματός του, υποτίμησε δικαστές και εισαγγελείς και έτσι υπονόμευσε το κύρος του θεσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι εισαγγελείς διώχθηκαν ποινικά, επειδή έπραξαν το καθήκον τους στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis.

Βασική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της
Δικαιοσύνης και η ουσιαστική προστασία των λειτουργών της, που εκτελούν με εντιμότητα και σθένος το καθήκον τους, αλλά και η προστασία των δικαστών και εισαγγελέων από έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις.

Επίσης είναι αδιαπραγμάτευτη επιδίωξή μας ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων αλλά και της Σχολής Δικαστών με αναπροσανατολισμό των στόχων της, των προγραμμάτων, των εισιτηρίων και εξιτηρίων εξετάσεων, αλλά και του διδακτικού προσωπικού, που πρέπει να εμπλουτιστεί και με διδάσκοντες δικηγόρους, κοινωνιολόγους, καθώς και επιστήμονες από τους άλλους κλάδους των κοινωνικών επιστημών.

Η προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οφείλει να στείλει μήνυμα στους έντιμους και θαρραλέους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς ότι μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς απειλές, διώξεις και εκβιασμούς όποιο πρόσωπο κι αν είναι υπό έλεγχο.

Σε πρόσφατο άρθρο σας αναφέρατε ότι στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να παραπεμφθεί μόνο το ζήτημα υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ. Πώς αλλάζει το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών τις ισορροπίες στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα;

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Άγκυρα έχει συγκεκριμένους πάγιους και σταθερούς στόχους, που είναι όλοι ενάντια στα εθνικά συμφέροντα. Από το 1974 όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις αμφισβητούν σταθερά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια διαχρονική και μόνιμη απειλή, η οποία βεβαίως κλιμακώθηκε από τον Ερντογάν. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα οφείλει να έχει αταλάντευτη στόχευση την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, ανεξαρτήτως του προσώπου, που κάθε φορά βρίσκεται στον τουρκικό προεδρικό θώκο.

Διαχρονικά η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεκμετάλλευση, αλλά συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εδώ δεν πρόκειται για φραστική αστοχία αλλά για επικίνδυνη στροφή στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό, γιατί θαλάσσια ζώνη είναι και η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, που είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι ξεκάθαρος.

Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι νομική και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ένα από τα βασικά ζητήματα της κοινωνίας είναι η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Πόσο εφικτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και πώς μπορεί να γεφυρώσει τις ανάγκες τόσο των δανειοληπτών όσο και του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα είναι από την πρώτη κιόλας ημέρα του σχηματισμού της προοδευτικής κυβέρνησης να ληφθεί πρωτοβουλία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ακύρωση όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το νέο συνολικό σχέδιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που θα φέρει την υπογραφή της Λούκας Κατσέλη.

Αυτό δείχνει τη διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ασκήσει πολιτική υπέρ των πολιτών και όχι την πολιτική «πάτσηδων», που εφάρμοζε η κυβέρνηση της ΝΔ.
Άλλωστε, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολύ σαφή στόχο: την απελευθέρωση της οικονομίας και της κοινωνίας από το διαρκώς διογκούμενο ιδιωτικό χρέος, με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο. Για αυτό το σκοπό θα θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης. Σε αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο θα υπάγονται και όλες οι οφειλές προς «θεσμικούς» πιστωτές, δηλαδή εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ