ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μάχη» της πλατείας στην σκιά Κατρούγκαλου

Η «μάχη» της πλατείας στην σκιά Κατρούγκαλου
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης (αριστερά) και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας (δεξιά)

Κορυφώνεται η «μάχη» της πλατείας, με τις τελευταίες προεκλογικές ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ φωτιά στο πολιτικό σκηνικό έβαλε η αιφνιδιαστική απόσυρση του Γιώργου Κατρούγκαλου από την εκλογική διαδικασία, μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του περί αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό έδωσε νέα «όπλα» στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, που έσπευσαν να καταγγείλουν κρυφή ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ και σχέδιο φοροεπιδρομής σε περίπωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει φοροκαταιγίδα, γι' αυτό διέγραψαν τον μαρτυριάρη Κατρούγκαλο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξυπηρετεί, όπως φαίνεται, καλύτερα και το κυβερνητικό αφήγημα περί απολύτως μετρήσιμου και καθαρού προγράμματος της ΝΔ, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα, κόβει ξανά 83 δισ. από το λεφτόδεντρο και ζητά ο αθεόφοβος Δικαιοσύνη Παντού» σχολίασε δηκτικά ο πρωθυπουργός για τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας μάλιστα από όσους πολίτες σκέφτονται να απέχουν από τις εκλογές «να σηκωθούν την Κυριακή και να πάνε να ψηφίσουν, γιατί ο κίνδυνος μιας νέας φοροκαταιγίδας υπάρχει».

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στο δικό του αφήγημα περί «κάθαρσης και δικαιοσύνης» ζητώντας από τους πολίτες να βάλουν τέλος στο «καθεστώς Μητσοτάκη». Δεν είναι τυχαίο ότι και στην κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Σύνταγμα επέμεινε πως «δεν αντέχεται άλλο η παρακμή, η αδικία, η διαφθορά και η έπαρση της εξουσίας, η χειρότερη κυβέρνηση της Δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά».

Με το σύνθημα της «δικαιοσύνης παντού», εξάλλου, αναμένεται να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία 24ωρα πριν την κάλπη, επιχειρώντας και εκείνος από την πλευρά του να πείσει κατηγορίες ψηφοφόρων, όπως τους νέους, να πάνε στην κάλπη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα Κατρούγκαλου, στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως οι απαντήσεις δόθηκαν με την απόσυρση του υποψήφιου βουλευτή από τα ψηφοδέλτια καθώς και με τη δήλωσή του ότι επρόκειτο περί «προσωπικών απόψεων».

Εξάλλου σε μία έμμεση αναφορά του, από την ομιλία στο Σύνταγμα ο Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι το συμβόλαιο αλλαγής δεσμεύει όλους στο ΣΥΡΙΖΑ κατά γράμμα: «Δεν θα επιτρέψω και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα. Έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων αι εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ