ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα «δώρα», τα «λάθη» και τα... οφέλη στην εκλογική μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα

Τα «δώρα», τα «λάθη» και τα... οφέλη στην εκλογική μάχη Μητσοτάκη - Τσίπρα
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σε λιγότερο από 24 ώρες ανοίγουν οι κάλπες και στο «γαλάζιο στρατόπεδο» περιμένουν με αισιοδοξία το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών. Ζητούμενο παραμένει, ωστόσο, ο πήχης πάνω στον οποίο θα «σταθεί» η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς παραμένουν πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουν το λάθος της τελευταίας στιγμής και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι συγκριτικά με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε στα λιγότερα λάθη στην αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργού κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό για τις μέρες της προεκλογικής περιόδου και της μάχης που έδωσε η Νέα Δημοκρατιά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πρόσφερε αφειδώς πολλά «δώρα» στον κ. Μητσοτάκη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλες διαφορές από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα λάθη που έγιναν από την πλευρά της Ν.Δ φάνηκε ότι δεν άφησαν γερό αποτύπωμα στους ψηφοφόρους.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της εκλογικής μάχης, είχε να αντιμετωπίσει κεντρικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα με πρώτο φυσικά την τραγωδία των Τεμπών. Ύστερα, η ακρίβεια, η ανεργία και το θέμα των υποκλοπών που αποτέλεσαν ανοικτά μέτωπα στην κόντρα με την αντιπολίτευση και ιδίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοικτά μέτωπα που ήταν αρκετά δύσκολα στη διαχείρισή τους από τον πρωθυπουργό, καθώς είχαν να κάνουν με τον ανθρώπινο πόνο, γεγονός απολύτως φυσιολογικό στην περίπτωση των Τεμπών. Αλλά και στα μέτωπα που αφορούν την τσέπη του κάθε ψηφοφόρου ή το επίπεδο ζωής του.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη των επιτελών της οδού Πειραιώς, τα λάθη που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά την στρατηγική που ακολούθησε στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης απέναντι στον βασικό πολιτικό αντίπαλό του, κρίνονται πολύ πιο σοβαρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε πολλές φορές απολογούμενος μέχρι να «αλλάξει» το κλίμα στα μεγάλα και κρίσιμα θέματα ως προς την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο χρόνος όμως δείχνει πως αυτά «απορροφήθηκαν» γιατί όπως λένε στην Πειραιώς ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να τα «σβήσει» από τη μνήμη των ψηφοφόρων.

Παράλληλα, στη Ν.Δ. πιστεύουν πως η «ψαλίδα» της διαφοράς, άνοιξε στις τελευταίες δημοσκοπήσεις μετά τις συνεχείς περιδινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα των συνεργασιών, το πολιτικό άνοιγμα στον Γ. Βαρουφάκη με το πρόγραμμα «Δήμητρα», την ψήφο ανοχής και τα παράλληλα νομίσματα.

Και τα «δώρα» συνεχίστηκαν με την πρόσκληση προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής και τις πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η δήλωση Κατρούγκαλου περί αύξησης κατά 20% τον ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες. Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τη Ν.Δ. αποτέλεσαν τον βασικό κορμό, για να φτάσει η διαφορά ακόμη και στις 7,5 μονάδες σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις.

Στην ουσία, ο κ. Τσίπρας δεν βοηθήθηκε καθόλου στη μάχη των εκλογών, ούτε από το κόμμα του, ούτε από τα στελέχη του που εξέπεμπαν μεταξύ τους διαφορετικά μηνύματα, ενώ και ο ίδιος έστελνε συνεχώς «θολό» μήνυμα στους ψηφοφόρους. Άλλα έλεγε τη μία μέρα, άλλα την άλλη και γενικώς δεν υπήρχε ένα καθαρό αφήγημα πάνω στο οποίο θα «πατούσε» ο Αλέξης Τσίπρας και θα ακολουθούσε όλη παράταξη και τα στελέχη του συνολικά για να αντιμετωπίσουν τη στρατηγική Μητσοτάκη.

Αντίθετα, οι θέσεις του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρες επισημαίνουν στελέχη του. Οι ψηφοφόροι στους οποίους μέσω των επισκέψεών του απευθύνθηκε, καλούνταν να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν στα διλήμματα που έθετε. Φάνηκε άλλωστε αυτό στην αρχή της μάχης, όταν οι αναποφάσιστοι ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι είναι σήμερα.

Την ίδια ώρα, ποιο ήταν το «καθαρό μήνυμα» πάνω στο οποίο βασίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να διαφωνήσουν ή να συμφωνήσουν μαζί του οι ψηφοφόροι; Απλά δεν υπήρχε τέτοιο μήνυμα και κάθε φορά με το που έλεγε κάτι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια το νόημα έφτανε... μπερδεμένο στους πολίτες από την κακοφωνία των στελεχών του.

Όλα αυτά επομένως, πρόσφεραν τη δημοσκοπική υπεροχή στον κ. Μητσοτάκη, αλλά μένει να αποδειχθεί αν όντως οι επιτελείς των δύο κομμάτων που έχουν και τη «μεγάλη εικόνα», θα δικαιωθούν ή όχι από τους πολίτες που θα σπεύσουν στις κάλπες.

Άλλωστε, εκεί θα φανεί με ποια εικόνα θα ψηφίσουν οι πολίτες που παρακολουθούν τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, από την ημέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές στις 22 Απριλίου, δηλαδή πριν από περίπου τέσσερις εβδομάδες, μέχρι και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ