ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνες εξωτερικού: Από το Σίδνεϊ μέχρι το... Κάουνας ψηφίζουν οι απόδημοι για τις εκλογές

Έλληνες εξωτερικού: Από το Σίδνεϊ μέχρι το... Κάουνας ψηφίζουν οι απόδημοι για τις εκλογές
Εκλογικό κέντρο ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Για πρώτη φορά, φέτος, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού ψηφίζουν για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου στον τόπο διαμονής τους, εφόσον το επιλέξουν, αντί να μεταβούν στην Ελλάδα. Έτσι, μία ημέρα νωρίτερα, εξελίσσεται η ψηφοφορία των 22.816 Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό για τις εθνικές εκλογές και σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί κανένα πρόβλημα. 

Το πρώτο εκλογικό τμήμα που εγκαινίασε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν το Σίδνεϊ. Η φωτογραφία από το Σίδνεϊ πλέον ιστορική, από τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

Στην Αυστραλία συνεχίζεται κανονικά η εκλογική διαδικασία σε δύο εκλογικά τμήματα. Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Νέας Νότιας Ουαλίας, Κουησλάνδης, Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας και Τασμανίας διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Σύδνεϋ (Level 2, 219-223 Castlereagh Street, Sydney NSW 2000).

Η εκλογική διαδικασία για τους κατοίκους Βικτώριας, Νότιας Αυστραλίας, Δυτικής Αυστραλίας και Βόρειας Επικράτειας διεξάγεται στις εγκαταστάσεις του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μελβούρνη (37-39 Albert Road, Melbourne Victoria, 3004).

Μετά την Αυστραλία, η επόμενη χώρα που άνοιξαν οι κάλπες ήταν η Σιγκαπούρη, όπου άνοιξαν στις 7 π.μ. τοπική ώρα (2 π.μ.).

Ακολούθως, άνοιξαν οι κάλπες στο Εκλογικό Τμήμα της Σεούλ στη Νότια Κορέα και διαδοχικά ο Ελληνισμός που βρίσκεται στο ανατολικό ημισφαίριο.

Στις 6 ώρα Ελλάδας (7 π.μ. τοπική) άνοιξαν οι κάλπες στο Άμπου Ντάμπι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που ήταν και το πρώτο εκλογικό κέντρο που άνοιξε στη Μέση Ανατολή.

Μετά τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άνοιξαν οι κάλπες στις ΗΠΑ. Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 07:00 μέχρι τις 19:00 τοπική ώρα.

Ιστορικές στιγμές σε Κύπρο και Τουρκία

Στην Κύπρο, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία, η ψηφοφορία διεξάγεται σε πέντε εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων δύο στη Λευκωσία, (1ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη, 2ο εκλογικό τμήμα Λευκωσίας: Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α΄, οδός Στασίνου, 2404, Έγκωμη), ένα στη Λεμεσό, (1ο εκλογικό τμήμα Λεμεσού: Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 23, 3036, Λεμεσός), ένα στην Λάρνακα (1ο εκλογικό τμήμα Λάρνακας: Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας, Λεωφόρος Γρηγόρη Αυξεντίου 28-30, 6021, Λάρνακα) και ένα στην Πάφο, (1ο εκλογικό τμήμα Πάφου: Α΄ Λύκειο Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, Λεωφόρος Γεωργίου Γρίβα Διγενή 7, 8047, Πάφος).

Ιστορικές στιγμές στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο βρίσκεται στο πλέον κεντρικό σημείο της Κωνσταντινούπολης στο Πέρα, πλησίον της Πλατείας Ταξίμ, καθώς εκεί στήθηκε για πρώτη φορά κάλπη.

Οι κάλπες άνοιξαν και στην Ιταλία, όπου θα ψηφίσουν 373 Έλληνες, στη Γερμανία, όπου ψηφίζουν 3.326 Έλληνες και στο Βέλγιο.

Από τις 7 η ώρα το πρωί έχουν οι ανοίξει οι κάλπες στο εκλογικό κέντρο των Βρυξελλών για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις επτά το απόγευμα αναμένεται να κλείσουν.

Συνολικά στις Βρυξέλλες έχουν εγγραφεί 1.607 άτομα στους εκλογικούς καταλόγους είναι κι άλλα 69 στην Αμβέρσα.

Η διαδικασία βαίνει πολύ καλά καλά μέχρι στιγμής και πάνω από 500 άτομα έχουν πάει να ψηφίσουν, επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η καταμέτρηση των ψήφων δεν θα γίνει στις Βρυξέλλες.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι που έχουν σταλθεί από την Αθήνα θα παραλάβουν τα ψηφοδέλτια μέσα σε διπλωματικούς σάκους, οι οποίοι θα ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα όπου θα γίνει και η επίσημη καταμέτρησή τους.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία σε Σεούλ, Σιγκαπούρη, Κάιρο, Σόφια, Ντόχα, Ριάντ, Λευκωσία, Βίλνιους, Κάουνας, Βουκουρέστι, Ελσίνκι, Λούντβικσχάφεν, Κοπεγχάγη, Βέρνη, Γενεύη, Λωζάννη, Όσλο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, Βουδαπέστη, Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Άϊντχόφεν, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βαλέτα.

Τα 12 εκλογικά κέντρα στη Βρετανία

Στις 9 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η ψηφοφορία των Ελλήνων στη Βρετανία. Στους Ειδικούς Εκλογικούς Καταλόγους έχουν εγγραφεί 4.938 άτομα ενώ σ’ όλη τη χώρα έχουν δημιουργηθεί 12 εκλογικά τμήματα. Από αυτά οκτώ στο Λονδίνο (3.982 εγγεγραμμένοι) και από ένα σε: Εδιμβούργο (282), Γλασκόβη (150), Μπέρμιγχαμ (274) και Λιντς (250).

Πιο συγκεκριμένα τα εκλογικά κέντρα έχουν ως εξής:

– Λονδίνο: 4 εκλογικά τμήματα στην Πρεσβεία (1Α Holland Park, W11 3TP) και 4 στο Ελληνικό Σχολείο (3 Pierrepoint Rd, W3 9JR West Acton).

– Γλασκώβη: στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Λουκά (Greek Orthodox Cathedral of Saint Luke, 27 Dundonald Rd, Glasgow G12 9LL)

– Εδιμβούργο: στο Ελληνικό Σχολείο Αγ. Ανδρέα Εδιμβούργου, το οποίο στεγάζεται στο οικόπεδο της παλαιάς Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγ. Ανδρέα, 2 Meadow Ln, Edinburg, EH8 9 NR

– Λιντς: στο κτήριο Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τριών Ιεραρχών, (Greek Orthodox Community of Leeds, The three Hierarchs, 57 Harehills Avenue, Leeds LS8 4EU)

– Μπέρμιγχαμ: στο κτήριο της Ελληνικής Κυπριακής Εστίας, (The Midlands Greek and Cypriot Association, Magnet Centre Park Approach, Birmingham B23 7SJ).

Μέχρι στιγμής, έχει προσέλθει στις κάλπες περίπου το 27% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί, τοπική ώρα και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Ψήφισαν μέχρι το... Κάουνας για τον Ολυμπιακό

Πολλοί ήταν ακόμη οι Έλληνες, οι οποίοι για να παρακολουθήσουν τον Ολυμπιακό στο Κάουνας, κατάφεραν να μεταφέρουν τα εκλογικά τους δικαιώματα στην πόλη της Λιθουανίας!

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού, χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια επικρατείας και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται κάποιος να σημειώσει σταυρό δίπλα από το όνομα κάποιου υποψηφίου.

Στη διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας συμμετέχουν περισσότερα από 900 άτομα εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στο προσωπικό των ελληνικών διπλωματικών αρχών. Από αυτά, περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

Η ψηφοφορία σε κάθε ένα από τα 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο, γίνεται ενώπιον εφορευτικής επιτροπής, που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής, ως πρόεδρο και από τρεις εκλογείς από αυτούς που έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εκλογικά κέντρα αποτελούν κυρίως κτήρια των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτήρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Για την ψηφοφορία των εκλογέων του εξωτερικού χρησιμοποιούνται τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και ως εκ τούτου δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματος των υποψηφίων. Όταν κλείσουν οι κάλπες οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν τους φακέλους, χωρίς να τους ανοίξουν.

Οι εκλογικοί σάκοι με τα ψηφοδέλτια των ομογενών θα μεταφερθούν την επομένη αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και από εκεί, με συνοδεία Αστυνομίας, στο Εφετείο Αθηνών, όπου θα ανοιχτούν και θα γίνει η διαλογή των ψήφων όταν κλείσουν οι κάλπες στην ελληνική επικράτεια.

Πού βρίσκονται τα περισσότερα εκλογικά τμήματα

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα βρίσκονται στη Γερμανία και ξεπερνούν τα 2.800. Ο μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμμένων είναι στην Αγγλία με περισσότερα από 3.500 άτομα, από τα οποία τα περίπου 3.000 ζουν στο Λονδίνο. Στη βρετανική πρωτεύουσα, θα λειτουργήσουν 5 εκλογικά τμήματα.

Στην Ευρώπη που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό όσων ενδιαφέρθηκαν να αξιοποιήσουν τον σχετικό νόμο, έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους πάνω από 1.500 άτομα στην Ολλανδία, πάνω από 1.300 στο Βέλγιο, πάνω από 1.100 στην Ελβετία και πάνω από 1.200 στην Κύπρο. Επίσης, περίπου 500 στη Σουηδία, 430 στη Δανία, 420 στο Λουξεμβούργο, 350 στην Ισπανία.

Μικρότερα τμήματα θα υπάρξουν και σε άλλες χώρες. Μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον των Ελλήνων που ζουν στις ΗΠΑ (έχουν εγγραφεί πάνω από 1.500 άτομα), στον Καναδά (180 άτομα) και στην Αυστραλία (150 άτομα).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ