ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας

Τσίπρας: Η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πλήρη στήριξη της Κομισιόν στην Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους δανειστές εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης λέγοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας».

Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Γιούνκερ κατά τη συνάντησή τους μίλησαν για το προσφυγικό, την οικονομία, τις εξελίξεις στην Ευρώπη και το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Οικονομία

«Η Ελλάδα έχει γυρίσει πλέον σελίδα και έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα κλείσει με θετικό πρόσημο ανάπτυξης και αυτό θα συμβεί μετά από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης. Η ανεργία, που είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, έχει αρχίσει αργά, αλλά σταθερά, να αποκλιμακώνεται» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

Έχουμε εκπληρώσει ένα πολύ μεγάλο μέρος των δεσμεύσεών μας και είμαι βέβαιος ότι οι εταίροι θα πράξουν – και πράττουν – το ίδιο.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη να υλοποιηθεί η συμφωνία «για την βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και να οριστούν οι λεπτομέρειες για την μεσομακροπρόθεσμη διαχείρισή του».

IMG 3496

Πηγή: CNN Greece

«Έχουμε μπροστά μας τη δεύτερη αξιολόγηση και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς καθυστερήσεις. Γνωρίζω την άποψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την ανάγκη να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και αυτή ήταν μία κοινή μας δήλωση. Η κοινή μας πεποίθηση είναι ότι η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας» υπογράμμισε και συνέχισε:

«Οι εξελίξεις στην Ευρώπη και η άνοδος των εθνικιστικών δυνάμεων, αποδεικνύουν ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά αρμενίζουμε. Η Ευρώπη χρειάζεται αλλαγή πορείας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ήρθε στην Ελλάδα για να κομίσει ένα μήνυμα ελπίδας και σημείωσε:

«Η Ελλάδα έχει περάσει ένα σημαντικό κάβο και μπορεί πλέον να μπει στο σωστό δρόμο. Η Κομισιόν είναι φίλη της Ελλάδας και εγώ προσωπικά είμαι φίλος της Ελλάδας και οι φίλοι έχουν το προνόμιο να λένε και πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν.

IMG 3484

Πηγή: CNN Greece

«Πριν από ένα χρόνο επιλύσαμε μία σημαντική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο κ. Γιούνκερ και χαρακτήρισε «ανόητη» την επιθυμία ορισμένων για Grexit.

Η Ευρώπη δεν είναι πλήρης χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την Ευρώπη

«Σήμερα έχει φανεί ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι αγκιστρωμένη στη ζώνη του ευρώ. Οι προσπάθειες που ζητούνται είναι δύσκολες να καταβληθούν αλλά οφείλουν να γίνουν. Όχι για να καταβάλει η Ελλάδα ένα τίμημα στις Βρυξέλλες αλλά για το μέλλον» ανέφερε.

«Αν η λιτότητα είναι αποκλειστική επιλογή, δεν βγαίνει πουθενά. Πρέπει να επαναφέρουμε την ανάπτυξη» επεσήμανε.

IMG 3502

Πηγή: CNN Greece

Προσφυγικό

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τον καθημερινό αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός, παρά τις οικονομικές δυσκολίες.

«Είναι σαφές για εμάς ότι ούτε αυτή η κρίση, ούτε η οικονομική κρίση μπορεί να λυθεί με τα εργαλεία του εθνικισμού. Η Ελλάδα παλεύει να αναδείξει τις ιδρυτικές αξίες της Ευρώπης, το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης και σε αυτή την κατεύθυνση έχουμε καταφέρει πολλά» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για «την καθημερινή στήριξη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες εξήρε ο πρόεδρος της Κομισιόν. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη στην Ελλάδα που είναι πιο εκτεθειμένη από τις άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Όλοι καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ανθρώπινη τραγωδία» τόνισε.

Brexit

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ψηφίζουμε και οι δύο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας. Ελπίζουμε το αποτέλεσμα να είναι θετικό και για την Βρετανία και για την Ευρώπη. Ωστόσο θα πρέπει να προβληματιστούμε όλοι για το οριακό σημείο που βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Πέρυσι τέτοιο καιρό κάποιοι έκαναν σχέδια για Grexit και σήμερα που υπάρχει πραγματικός κίνδυνος εξόδου μίας χώρας, μου φαίνονται ανόητα αυτά τα σχέδια.

Ευτυχώς απέτυχαν και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε πραγματική κρίση και χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε το όραμα και την προοπτική της. Δεν είναι ο στόχος μας να σώζουμε στο παρά πέντε αρνητικές καταστάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ