ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεκλογική μάχη «ξεκλειδώνει» και τους υπουργούς της ΝΔ

Η προεκλογική μάχη «ξεκλειδώνει» και τους υπουργούς της ΝΔ
EUROKINISSI

Ο επί τέσσερα χρόνια «ένοικος» του Μεγάρου Μαξίμου, Κυριάκος Μητσοτάκης αναχώρησε χθες με την αισιοδοξία ότι σε περίπου τέσσερις εβδομάδες θα επιστρέψει. 

Μετά την παραλαβή και παράδοση στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ο πρόεδρος της ΝΔ εγκαταστάθηκε στην Πειραιώς όπου μαζί με το βασικό του επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις με στόχο την αυτοδυναμία.

Από τη Δευτέρα ξεκινά «σκληρό» πρόγραμμα, με στόχο να επαναπροσεγγίσει ψηφοφόρους τους οποίους «έχασε» στην τετραετή κυβερνητική πορεία. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να περιορίσει την εκλογική ανάδειξη των λεγόμενων «μικρών κομμάτων», έτσι ώστε η ΝΔ να εκλεγεί αυτοδύναμη κερδίζοντας 170 έδρες. Στην περίπτωση που κάποιο από τα κόμματα που βρέθηκαν κοντά, καταφέρει να σπάσει το φράγμα του 3% και να μπει στη Βουλή, τότε ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού αυτομάτως γίνεται δυσκολότερος.

Στη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να «κλειδώσει» ψήφους που κινούνται πέριξ της δεξιάς του. Άλλωστε η αναφορά του στη συνέντευξή του στον Alpha δίνει το σχετικό μήνυμα:

«Εγώ θα φύγω από αυτό το γραφείο και τίποτα δεν μου εγγυάται ότι θα ξαναγυρίσω. Αυτό εναπόκειται στον ελληνικό λαό, και πρέπει να γνωρίζει, ότι αν επιθυμεί να είμαι ξανά σε αυτή τη θέση πρέπει να έρθει να με ψηφίσει, δεν θα γίνει με κάποιον μαγικό, αυτόματο τρόπο», τόνισε θέλοντας να δείξει ότι το νέο του αφήγημα θα περιστραφεί γύρω από τη συγκεκριμένη στρατηγική.

Ταυτόχρονα θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα άσκησης πίεσης προς το κόμμα Βελόπουλου που επίσης εμφάνισε αύξηση των ποσοστών του. Στην ουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που επιδιώκει είναι να αντλήσει ψήφους ενόψει των εκλογών για να διατηρήσει ή και να αυξήσει το ποσοστό του 40,79% που έλαβε στην πρώτη κάλπη.

Ωστόσο, ο δρόμος προς την κάλπη δεν είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα. Υπάρχουν παγίδες τις οποίες πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποφύγει πάση θυσία. Η πρώτη είναι να αποφύγει τον εφησυχασμό. Γαλάζια στελέχη φοβούνται μπροστά στην κάλπη έναν τέτοιο κίνδυνο, να μην καταφέρει δηλαδή η ΝΔ να συσπειρώσει τους οπαδούς της γιατί οι οπαδοί και οι ψηφοφόροι ενδέχεται να θεωρήσουν ότι η μάχη έχει κριθεί και πως η ΝΔ δεν κινδυνεύει να βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει τη μέγιστη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού.

Αναφορικά με τον κίνδυνο εισόδου μικρών κομμάτων στη Βουλή, δύο είναι αυτά που προς στιγμήν απειλούν την αυτοδυναμία της ΝΔ, το κόμμα «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που μπορεί να πιάσουν τον πήχη του 3% για να μπουν στο Κοινοβούλιο.

Αν γίνει αυτό, τότε στο σενάριο με 6 ή 7 κόμματα, η βάση για την αυτοδυναμία μπορεί να πλησιάσει το 39% και η Ν.Δ. να απολέσει κάποιο αριθμό εδρών. Αν ωστόσο, το ποσοστό παραμείνει ίδιο (40,79%) για τη Νέα Δημοκρατία και στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, τότε θα κερδίσει τις 170 έδρες.

Ο κ. Μητσοτάκης στις επερχόμενες εκλογές θα χρησιμοποιήσει την ίδια πετυχημένη συνταγή με τις κάλπες του Μαΐου με μικρές μεταβολές. Άλλωστε «συνταγή που κερδίζει δεν αλλάζει». Επομένως ο πρώην πρωθυπουργός θα ζητήσει εκ νέου από τους πολίτες να δώσουν ξανά δύναμη στη ΝΔ, προειδοποιώντας παράλληλα πως σε άλλη περίπτωση είναι ορατός ο κίνδυνος της ακυβερνησίας.

«Σε κάθε εκλογή η κάλπη είναι άδεια. Πρέπει να ξαναγεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Ν.Δ., ώστε να μην ασχοληθούν τόσο με το τι γίνεται στην αντιπολίτευση. Γιατί προφανώς είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει αυτοδυναμία την επόμενη μέρα, από το να ''μπλέκουμε'' ξανά σε περιπέτειες. Από τη στιγμή που και σήμερα ακόμα ο κ. Ανδρουλάκης λέει ευθέως ότι δεν θέλει εμένα για πρωθυπουργό, και δεν έχει αλλάξει τη θέση του…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει τι κυβέρνηση θέλει να κάνει αν οι πολίτες τον εμπιστευτούν ξανά. Μέχρι όμως να φτάσει εκεί θέλει πρώτα να διασφαλίσει την εκλογική νίκη του κόμματός του.

Μάλιστα στέλνει μήνυμα στα στελέχη του να μην εφησυχάσουν, αλλά αντίθετα να κινητοποιηθούν γιατί διαφορετικά τα υπουργικά κοστούμια που ενδέχεται κάποιοι να ράβουν ήδη, θα μείνουν στις ντουλάπες.

«Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες», είπε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κύβος επομένως έχει ριφθεί και η προεκλογική μάχη ξεκινάει. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα καλυφθούν και οι 52 νομοί της χώρας με γαλάζια κλιμάκια, ενώ η παρουσία κάθε υπουργού σε συγκεκριμένη περιοχή θα αποτυπώνεται με βάση το σχέδιο και θα υπάρχει απολογισμός της επίσκεψης με συγκεκριμένα στοιχεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ