ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξυδάκης: Δεν αποσύρω τα περί «συνδρόμου Στοκχόλμης»

Ξυδάκης: Δεν αποσύρω τα περί «συνδρόμου Στοκχόλμης»
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Δεν αποσύρει και δεν ανασκευάζει τον χαρακτηρισμό περί «συνδρόμου Στοκχόλμης» για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, ο Νίκος Ξυδάκης.

Το στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τον σάλο των δηλώσεων πως «ένα μέρος όσων ψήφισαν ΝΔ έχουν ομίχλη στα μυαλά, είναι θυρωροί της νύχτας, έχουν σύνδρομο Στοκχόλμης», επανήλθε, λέγοντας πως δεν ανασκευάζει.

«Δεν είναι χαρακτηρισμός εκάστου των εκλογέων αλλά είναι μια προσέγγιση πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Επιχειρώντας, μάλιστα, να δικαιολογήσει τις φράσεις που χρησιμοποίησε επικαλέστηκε την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1989, ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο» και τότε, όπως είπε, «σχολιαζόταν αυτό με πολιτικούς όρους».

Ερωτηθείς εκ νέου για το αν πιστεύει ότι υπάρχει «ομίχλη στο μυαλό» κάποιων εκ των ψηφοφόρων, ο κ. Ξυδάκης απάντησε ότι «για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στην 107η παγκόσμια θέση όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, δεν υπάρχει συζήτηση και ζύμωση και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσεις των προγραμμάτων τους».

Επιπλέον, τόνισε ότι «είναι μια συζήτηση που γίνεται πάνω σε μια ιστορική φάση που περνάμε τώρα που έχουμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα που προσπαθείς να ερμηνεύσεις πώς ψηφίζει, πώς τα βλέπει ο λαός. Πώς ψήφισαν για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι στις παραγκουπόλεις τον Μπολσονάρου, που αποδείχθηκε ο δήμιός τους, και πώς ψήφισε η εργατική τάξη των Τραμπ. Δεν υπάρχει μια εξήγηση αλλά βλέπουμε ότι πολύς κόσμος που το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μια άλλη πολιτική πρόταση να ψηφίζει διαφορετικά, δικαίωμά του, και αυτό είναι το νόημα της εκλογής, αλλά είναι και ένας τρόπος να κρίνουμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ