ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλίμα αισιοδοξίας εκπέμπει η κυβέρνηση μετά από τις υποστηρικτικές δηλώσεις Γιούνκερ

Κλίμα αισιοδοξίας εκπέμπει η κυβέρνηση μετά από τις υποστηρικτικές δηλώσεις Γιούνκερ
Στιγμιότυπο από την παρουσία των Αλέξη Τσίπρα και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, την Τρίτη 22 Ιουνίου 2016 EUROKINISSI-POOL intimenews

Ψηλά σηκώνει τον πήχη για τα εργασιακά η κυβέρνηση, προτού καν ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε σαφές στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησής του και, μάλιστα, κάλεσε τους κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν σ’ έναν γόνιμο διάλογο για την βελτίωση και αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός μίλησε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και έκανε λόγο για τη μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό των παραγωγικών φορέων. «Αν το καταφέρουμε, οι εταίροι μας δεν θα μπορούν παρά να σεβαστούν το πεδίο σύγκλισης και συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αποσπάσει μία τύπου υπόσχεση του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για στήριξη της ΕΕ προς την ελληνική κυβέρνηση για τα εργασιακά. Ο πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε ανοιχτά κατά των ομαδικών απολύσεων και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η κυβέρνηση θα διαμορφώσει μία πρόταση (για τα εργασιακά) με την οποία θα μπορέσω να είμαι σύμφωνος».

Κατά την διευρυμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είπε στους συνομιλητές του ότι οι αποφάσεις για τις ομαδικές απολύσεις δεν μπορούν να αφεθούν στους βιομήχανους.

Γενικώς, το Μαξίμου εκπέμπει κλίμα αισιοδοξίας μετά τις χθεσινές υποστηρικτικές δηλώσεις Γιούνκερ, θεωρώντας ότι στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τα εργασιακά θα έχει κοντά του έναν σύμμαχο απέναντι στις αξιώσεις που προβάλλει το ΔΝΤ για τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Ο κ. Γιούνκερ στήριξε άλλωστε την κυβέρνηση και στο θέμα του grexit, σχολιάζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί την Ευρώπη ή την ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μιλάει σήμερα το μεσημέρι στο Στρασβούργο στις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης με αντικείμενο, κυρίως, το προσφυγικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ