ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπυράκη για άρση ασυλίας: «Δεν κρύφτηκα, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»

Σπυράκη για άρση ασυλίας: «Δεν κρύφτηκα, έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη»
IN TIME

«Δεν κρύφτηκα πίσω από την ασυλία μου. Αντίθετα, με επιστολή μου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών υποθέσεων (JURI) ζήτησα την άρση της ασυλίας μου και την επίσπευση της διαδικασίας», τονίζει με δήλωσή της η Μαρία Σπυράκη για την άρση της ασυλίας της που αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Και σημείωσε: «Ουδέποτε κατηγορήθηκα για λήψη αμοιβών συνεργατών μου ή παράνομη εκταμίευση κονδυλίων του προϋπολογισμού. Δεν έχω καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εμπιστεύομαι απόλυτα τη Δικαιοσύνη».

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας της κ. Σπυράκη ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και αναρτήθηκε σήμερα Τρίτη.

H Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI) απεφάνθη έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε κατατεθεί από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (ΕΡΡΟ) στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Βάσει του Κανονισμού, η εισήγηση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων πρέπει τώρα να εγκριθεί με ψηφοφορία κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά πλειοψηφία η απόφαση

Από τα 16 παρόντα μέλη, εννέα ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας (S&D, RE και Πράσινοι), έξι ψήφισαν κατά (ΕΛΚ και ECR) ενώ δύο απείχαν (ID).

Σε επιστολή που είχε υποβληθεί από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (European Public Prosecutor's office) με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2022 είχε ζητηθεί η άρση της ασυλίας της ευρωβουλευτού λόγω της εν εξελίξει έρευνας για «γεγονότα που μπορεί να αποτελούν εξαπάτηση των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ».

Υπήρξαν εικαζόμενες παρατυπίες σε δύο περιπτώσεις:

  • Κοινοβουλευτικός συνεργάτης (Accredited Ρarliamentary Αssistant - APA) δεν ήταν παρών στον τόπο εργασίας του στις Βρυξέλλες μεταξύ Νοεμβρίου 2016 και Φεβρουαρίου 2020 για να ασκήσει τα καθήκοντά του
  • Είσπραξη αποζημιώσεων για αποστολές που δεν πραγματοποιήθηκαν από δύο συνεργάτες APA της Σπυράκη μεταξύ Νοεμβρίου 2014 - Φεβρουαρίου 2020 για τον πρώτο, και Ιουλίου 2014 – Φεβρουαρίου για το δεύτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ