ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ για τις δηλώσεις υποψηφιοτήτων - Πότε λήγει η προθεσμία

Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις του ΥΠΕΣ για τις δηλώσεις υποψηφιοτήτων - Πότε λήγει η προθεσμία
Το κτήριο του Αρείου Πάγου ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Διευκρινίσεις για τη δήλωση των υποψηφιοτήτων κομμάτων, συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων, καθώς και μεμονωμένων υποψηφίων στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, δίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Θα χρησιμοποιηθεί η ίδια πλατφόρμα με τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ η προθεσμία λήγει 23.59΄ της Δευτέρας 5 Ιουνίου 2023.

Για να αποφευχθούν σφάλματα ή παρατυπίες που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία, το υπουργείο Εσωτερικών συστήνει οι δηλώσεις των υποψηφιοτήτων να γίνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα πριν την εκπνοή της προθεσμίας, ώστε να υπάρχει περιθώριο για διορθώσεις.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 και με αφορμή οδηγίες και επισημάνσεις που διατυπώθηκαν από τον Άρειο Πάγο αναφορικά με την ηλεκτρονική πύλη δήλωσης υποψηφιοτήτων κομμάτων, συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων, συνδυασμών ανεξάρτητων υποψηφίων, καθώς και μεμονωμένων υποψηφίων (https://candidatesportal.ypes.gov.gr) διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

• Η Ηλεκτρονική Πύλη Δήλωσης Υποψηφίων χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και η ίδια πύλη θα χρησιμοποιηθεί και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

• Για τις επικείμενες εκλογές η οριζόμενη από τον νόμο προθεσμία λήγει στις 23.59΄ της Δευτέρας 5 Ιουνίου 2023.

• Παρά την ύπαρξη ανάλογης εμπειρίας χρηστών και συμμετεχόντων, είναι πιθανό να παρατηρηθούν σφάλματα ή παρατυπίες, που μπορεί να οδηγήσουν σε αποκλεισμό από την περαιτέρω εκλογική διαδικασία. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται η καταχώριση των δηλώσεων να πραγματοποιείται το νωρίτερο δυνατό πριν την εκπνοή της ως άνω νόμιμης προθεσμίας, ώστε να υφίσταται ικανό περιθώριο διορθώσεως και συμπληρώσεώς τους.

• Επισημαίνεται ότι η πλατφόρμα επιτρέπει την εισαγωγή και αυτόματη προσωρινή αποθήκευση των στοιχείων, με δυνατότητα μεταβολών, διορθώσεων και συμπληρώσεων πριν την τελική υποβολή της δήλωσης. Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές ότι το τελευταίο στάδιο της διαδικασίας είναι η τελική υποβολή της δήλωσης στην ηλεκτρονική πύλη. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία θεωρείται μη ολοκληρωθείσα και η δήλωση μη υποβληθείσα.

• Αν επιλεγεί η τελική υποβολή παρά την ύπαρξη σφαλμάτων ή παρατυπιών, που υποδεικνύονται από το ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς να διορθωθούν ή να συμπληρωθούν, αυτά ενδέχεται να οδηγήσουν σε αποκλεισμό συνδυασμού ή υποψηφίων βουλευτών από την ανακήρυξη, βάσει της εκδοθησομένης από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου απόφασης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ