ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προεκλογικό «σπριντ» των πολιτικών αρχηγών με φόντο το ντιμπέιτ και τις δεύτερες κάλπες

Ημέρα έντονων πολιτικών διαβουλεύσεων και εξελίξεων ήταν η σημερινή, καθώς αμέσως μετά την οριστικοποίηση του ντιμπέιτ στις 15 Ιουνίου, με τη συμμετοχή των πέντε πολιτικών αρχηγών των κομμάτων (που μπήκαν στη Βουλή μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου), ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει τηλεμαχία μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα

Αυτό προέκυψε μέσα από τις αποφάσεις που λήφθηκαν στην Διακομματική Επιτροπή των εκλογών και οι λόγοι της άρνησης απαντήθηκαν περαιτέρω από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη συνέντευξη που παρέθεσε το βράδυ στην ΕΡΤ: «Το εκλογικό αποτέλεσμα ακύρωσε και τη χρησιμότητα ντιμπέιτ με Τσίπρα. Επομένως θα ξανακάνουμε ένα ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως... καπρίτσιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι οδεύουμε σε δεύτερες εκλογές: «Επαναλαμβάνω, αυτή τη στιγμή πάμε σε δεύτερες εκλογές με κόστος για τη χώρα εκατοντάδες εκατομμύρια για το καπρίτσιο- γιατί περί τούτου επρόκειτο- του κυρίου Τσίπρα της απλής αναλογικής. Την οποία ψήφισε μόνο και μόνο, όχι γιατί πίστευε σε αυτή, αλλά για να κάνει τη δικιά μας τη ζωή πιο δύσκολη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε την ανάγκη της αυτοδυναμίας στις 25 Ιουνίου, όχι μόνο για να σχηματιστεί μία ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ που θα μπορεί να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει στο πρόγραμμά της, αλλά και... για να αποφύγουμε την τρίτη κάλπη μέσα στον Αύγουστο: «Να ξεκαθαρίσουμε κατ' αρχάς ότι για εμένα η αυτοδυναμία και μια ασφαλής αυτοδυναμία -όχι οριακή αυτοδυναμία την οποία προφανώς κανείς δεν θα ήθελε πιστεύω για λόγους που είναι απολύτως αντιληπτοί- είναι προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, οι οποίες είναι εδώ.

Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στο γιατί επιμένει να λέει «όχι» στη μείωση του ΦΠΑ: «Για τον ΦΠΑ δεν θα αλλάξω άποψη γιατί έχω όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου. Άρα εξετάσαμε αυτή την επιλογή. Καταλήξαμε ότι θα ήταν ουσιαστικά μια τρύπα στο νερό ως προς τις τιμές, αλλά θα μας στοίχιζε πάρα πολλά. Τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε market pass, δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε διότι τα χρήματα αυτά σε ένα βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο δεν μιλάει σήμερα για φόρους. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπαρξει έξτρα φορολόγηση», συμπλήρωσε Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Είμαστε ανάχωμα στις αντιλαϊκές πολιτικές

Την ίδια ώρα, οι «μηχανές» βρίσκονται στο φουλ και στην Κουμουνδούρου, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιοδεύει στη Θεσσαλονίκη και μιλώντας από τη Σίνδο, στάθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε ως τη μόνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι στο «σχέδιο Μητσοτάκη»! Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 25 Ιουνίου μπορεί να γίνει η ανατροπή των συσχετισμών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία φωτοβολίδα που θα σβήσει, αλλά έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά».

«Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν έβαλε ούτε έναν φόρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Η αλήθεια όμως, είναι ότι μέσα στους τελευταίους 16 μήνες έχει βάλει 6 δισεκατομμύρια περισσότερους φόρους στους μεσαίους, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς, στους αδύναμους πολίτες».

Σχετικά με την κοστολόγηση των προγραμμάτων, ανέφερε: «Μας ζήτησαν να κοστολογήσουμε το πρόγραμμά μας και όταν εμείς τους είπαμε ''πάμε να τα κοστολογήσουμε'' μαζί, κρύφτηκαν» παρατήρησε - και συνέχισε: «Αλλά θέλω, αλήθεια, να αναρωτηθώ: Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, πόσο κοστίζει να μπορείς να ζήσεις με αξιοπρέπεια, πόσο κοστίζει να μη ''φεύγεις'' σαν το σκυλί στην καρότσα ενός αγροτικού αυτοκινήτου, επειδή δεν υπάρχει προσωπικό στο ΕΚΑΒ ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα;»

Αναφορικά με την αύξηση μισθών και μείωση τιμών που βρίσκονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε: «Εκφράζουμε και εκπροσωπούμε τις ανάγκες τις κοινωνικές, εκφράζουμε και εκπροσωπούμε τα συμφέροντα των μη προνομιούχων Ελλήνων, εκφράζουμε και εκπροσωπούμε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της μισθωτής εργασίας, των νέων ανθρώπων. Η κοινωνία έχει ανάγκη έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, που να μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην επέλαση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των αντιλαϊκών πολιτικών».

Ανδρουλάκης: «Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του ΕΣΥ»

Την προεκλογική του εκστρατεία συνέχισε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με το ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί όχι μόνο να διατηρήσει τα υψηλά του ποσοστά από την κάλπη της 21ης Μαΐου, αλλά να τεθεί και ως η νέα μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης έναντι της Νέα Δημοκρατίας. Η «μάχη» του κέντρου θα κρίνει πολλά στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μηνύματα του κ. Ανδρουλάκη μιλώντας από το Μαρούσι, ήταν βαθιά κοινωνικά, δίνοντας βάρος στην αναγέννηση του ΕΣΥ: «Είναι αδιανόητο εν έτει 2023 μια γυναίκα να χάνει τη ζωή της πάνω στην καρότσα ενός φορτηγού λόγω έλλειψης ασθενοφόρου σε ένα μεγάλο νησί της χώρας μας. Έχουμε πολλές φορές υπογραμμίσει ότι πρέπει να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Λείπει προσωπικό, λείπουν υποδομές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έφτιαξε το Ταμείο Ανάκαμψης με κύρια προτεραιότητα – λόγω της πανδημίας – τη στήριξη της δημόσιας υγείας», είπε αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης και συνέχισε:

«Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί το 8-10% του ταμείου αυτού για να αναγεννηθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν μπορεί οι Έλληνες πολίτες να πληρώνουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρέπει οι γιατροί και οι υγειονομικοί να παίρνουν μισθούς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κι επιτέλους να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ είναι η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες και να έχουμε ένα ισχυρό κράτος υπηρεσιών για τους πολίτες, τη μεσαία τάξη, τους πιο αδύναμους. Αυτό είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και αυτό υπερασπίζεται η δημοκρατική παράταξη σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, που περνά ο ελληνικός λαός», συμπλήρωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να ρίξει τα βέλη του και κατά ΣΥΡΙΖΑ: «Έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες, έχει απαξιώσει το κοινωνικό κράτος, πρωταγωνίστησε σε πολύ σοβαρά σκάνδαλα και διαφθορά και αντί να χάνει δυνάμεις, παίρνει μεγαλύτερα ποσοστά. Εδώ υπογραμμίζεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αξιόπιστη αντιπολίτευση. Και το ΠΑΣΟΚ έχει χρέος να γίνει αυτή η αξιόπιστη προοδευτική αντιπολίτευση, ώστε να έχει έναν πραγματικό αντίπαλο η Νέα Δημοκρατία».

ΚΚΕ: «Ομολογία για το τι περιμένει τον λαό στις 26 Ιούνη»

Στα προγράμματα των κομμάτων αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της αποψινής του ομιλίας στην εκδήλωση της Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» με θέμα «Πόσο πράσινη είναι η πράσινη ανάπτυξη; Αγώνας για την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος».

«Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ξεγελάνε κανέναν! Πραγματική ανακούφιση για τον λαό αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, των φόρων στην ενέργεια και του ΕΝΦΙΑ ταυτόχρονα με την αύξηση της φορολογίας στους επιχειρηματικούς ομίλους και γι' αυτό χρειάζεται να είναι ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Όταν οι εργαζόμενοι ακούν για δημοσιονομική σταθερότητα, σταθερότητα των τραπεζών, διαμόρφωση "ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος", καταλαβαίνουν ότι οι ανάγκες τους έχουν ήδη κοστολογηθεί και έχουν πεταχτεί έξω από τα προγράμματα τους γιατί εκεί υπάρχουν μόνο τα κέρδη των λίγων, των ομίλων.

Αυτός είναι ο λόγος που όλοι τους έγδερναν στην κυριολεξία τον λαό με τη φοροληστεία, ενώ την ίδια ώρα μείωναν τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και διατηρούσαν τις νόμιμες φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο. Τώρα βέβαια μαλώνουν ποιος είναι ή δεν είναι με τους φόρους», πρόσθεσε.

Όμως, ακόμη πιο καυστικό ήταν το σχόλιο από το γραφείο Τύπου στον Περισσό, αναφορικά με τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ: «Η συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη ήταν μια ομολογία για το τι περιμένει τον ελληνικό λαό στις 26 Ιούνη: Τα ανελαστικά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης με την παραδοχή ότι αποτελεί μνημόνιο, τα κονδύλια του οποίου προορίζονται για μεγάλες επιχειρήσεις κι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Τα ματωμένα πλεονάσματα και οι όροι του προγράμματος σταθερότητας. Οι δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ που, πέρα από τους μεγάλους κινδύνους, κοστίζουν στον ελληνικό λαό δισεκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμούς. Ένας οδικός χάρτης στις ελληνοτουρκικές διάφορες υπό ΝΑΤΟΐκή ομπρέλα. Αυτά θα επιχειρήσει να υλοποιήσει μια επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, σε αυτά θα συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ως μια βολική και συναινετική «αντιπολίτευση». Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια με πιο δυνατό ΚΚΕ και μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στον αντίποδα του κοινού προγράμματος κεφαλαίου, ΕΕ και των κομμάτων που κινούνται στις παραπάνω ράγες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης