ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και του λέμε πως θα κάνουμε ότι υποσχεθήκαμε

Κουτσούμπας: Κοιτάμε στα μάτια τον ελληνικό λαό και του λέμε πως θα κάνουμε ότι υποσχεθήκαμε
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ, έκανε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας παράλληλα πως ούτε αυτό αλλά ούτε άλλα βασικά θέματα, συζητήθηκαν προεκλογικά από Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Κουτσούμπας, σε σημερινή του συνέντευξη στον «Real FM» ανέφερε αρχικά πως «το ίδιο δυστυχώς θα γίνει και με το debate. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι, γιατί αν δεν αλλάξει η κατάσταση θα είναι 3-4 ώρες χαμένες, όχι για τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά για τον κόσμο που θα παρακολουθεί» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι το debate με τον τρόπο που διεξάγεται ως τώρα είναι «παράλληλοι μονόλογοι, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής επιχειρηματολογίας».

Ανέφερε επίσης ότι οι δημοσιογράφοι «θα έπρεπε να είναι όχι μόνο από τηλεοπτικά κανάλια αλλά και δημοσιογράφοι εφημερίδων, ραδιοφώνων, από τα πάντα, και βεβαίως να υπάρχει η δυνατότητα πιο ουσιαστικής συζήτησης».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ αναδεικνύει το θέμα του Περιβάλλοντος το οποίο θεωρεί πάρα πολύ σημαντικό.

«Μιλάμε ουσιαστικά για μία ”πράσινη” μετάβαση που είναι η βασική στρατηγική αυτή τη στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γενικά διεθνώς και των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, που έχει να κάνει όχι με την προστασία ουσιαστικά του περιβάλλοντος και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των λαών, αλλά έχει να κάνει με το πώς θα επενδύσουν κάποιοι όμιλοι υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια μπροστά στην οικονομική κρίση» τόνισε.

Αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική επιβάρυνση εξαιτίας του σημερινού τρόπου ανάπτυξης των ΑΠΕ, σημειώνοντας «έτσι έχουμε ενεργειακή ουσιαστικά φτώχεια, έχουμε αύξηση της τιμής του ρεύματος αντί να υπάρχει μείωση γιατί είναι πραγματικά κοστοβόρες και δεν καλύπτονται άλλες πλευρές».

Σημείωσε ακόμα ότι δεν αξιοποιούνται όλες οι πηγές ενέργειας στην Ελλάδα συμπεριλαμβανομένου του λιγνίτη σημειώνοντας ότι η ρύπανση από τον λιγνίτη μπορεί να περιοριστεί.

Σχετικά με την φορολογία είπε ότι «ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, έγδαραν το λαό με τη φοροληστεία».

«Με όλες τις κυβερνήσεις διατηρήθηκε περίπου σταθερή η αναλογία φόρων που πληρώνει ο ελληνικός λαός, απ' τη μια, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, απ' την άλλη, 95% ο ελληνικός λαός, 5% οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό ίσχυε στο ακέραιο από το 2015 έως το 2019 και από το 2019 έως στο 2023».

«Όλοι τους είναι με τους φόρους στο λαό και όλοι τους είναι ενάντια στους φόρους σε μεγάλους ομίλους, δήθεν για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτό είναι το ζήτημα» σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι «η πρόταση του ΚΚΕ συμβάλει στην ανακούφιση του λαού μας».

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ «δεν θεωρεί την απλή αναλογική δίκαιο εκλογικό σύστημα επειδή μπορεί να φτιάξει κυβερνήσεις συνεργασίας ”μούφα” προοδευτικές, όπως τις φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η απλή αναλογική απλά εκφράζει την αποτύπωση, τη συγκεκριμένη στιγμή, της θέλησης του ελληνικού λαού». «Από κει και πέρα κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να γίνουν, και με την απλή και με την ενισχυμένη αναλογική, αν δεν πάρει αυτοδυναμία ένα κόμμα, με τα κόμματα που συμφωνούν και έχουν κοινές προεκλογικές στοχεύσεις» προσέθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ «λέει όχι σε μια κυβέρνηση τέτοια, αντιλαϊκή, που θα υλοποιήσει -όπως είναι στα προγράμματα των άλλων κομμάτων που θέλουν να κυβερνήσουν- τα 350 προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι το νέο μεγάλο μνημόνιο» σημειώνοντας ότι αυτό το ομολόγησε και ο κ. Μητσοτάκης χθες.

«Όλο αυτό το πακέτο μαζί, το έχουν τα κόμματα που μπορούν να συγκυβερνήσουν. Γι' αυτό εμείς λέγαμε ότι και την 22η Μαΐου θα μπορούσε να υπάρχει κυβέρνηση» σημείωσε.

Απαντώντας στις κατηγορίες του Αλέξη Τσίπρα ότι «το ΚΚΕ δεν νοιάζεται για κυβέρνηση» και ότι «το ΚΚΕ βλέπει μόνο το χωραφάκι του» ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Του λέω ότι γι' αυτό ψήφισε τους 200 αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ; Γι' αυτό ετοιμάζεται -κι έχει ψηφίσει στο Ευρωκοινοβούλιο- τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, πού θα δοθούν και τι αντιλαϊκούς νόμους θα φέρουν αυτά το επόμενο διάστημα; Γι' αυτό μαζεύει τους Αντώναρους, τους Μαρατζίδηδες; Γι' αυτό σε δήμους, όπως η Πάτρα -με έναν κατά κοινή ομολογία άξιο αγωνιστή κομμουνιστή δήμαρχο, τον Κώστα Πελετίδη- κάνει συνεργασίες με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, εκεί, για να πετάξουν τον Πελετίδη στις επόμενες εκλογές; Και το ίδιο κάνει και στην Καισαριανή μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό στηρίζει τον υποψήφιο της ΝΔ, τον Παχατουρίδη, στο Περιστέρι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος λοιπόν στρέφεται ενάντια στον λαό και τα λαϊκά συμφέροντα, με όλους αυτούς τους νόμους και όλες αυτές τις συνεργασίες;».

«Εμείς θα μπούμε σε κυβέρνηση, με μια πραγματικά γνήσια λαϊκή διακυβέρνηση, όπου αυτά τα ζητήματα του προγράμματος τα οποία προτείνουμε θα είναι δεσμευμένη να τα υλοποιήσει» σημείωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και καταλήγοντας στη συνέντευξή του υπογράμμισε:

«Γι' αυτό κοιτάμε καθαρά στα μάτια τον ελληνικό λαό και σ' αυτές τις κάλπες και του λέμε ότι θα κάνουμε αυτό που του υποσχεθήκαμε. Θα είμαστε η ουσιαστική, γόνιμη, αυστηρή, λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση, απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή επιλογή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ