ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κράτος και μεταρρυθμίσεις: Τι αλλαγές θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ισχυρή αυτοδυναμία

Κράτος και μεταρρυθμίσεις: Τι αλλαγές θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ισχυρή αυτοδυναμία
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ασπρόπυργο EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μια ισχυρή αυτοδυναμία επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κάλπες της 25ης Ιουνίου, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» μεγάλες αλλαγές στο κράτος και ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα αναμορφώσουν τον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλειας και πρόνοιας.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, στόχος είναι να διαμορφώσει ένα νέο «επιτελικό» κράτος βασισμένο σε νέες αξίες μακριά από πελατειακές σχέσεις και συμφέροντα.

Το προφίλ του νέου υπουργικού συμβουλίου

Το υπουργικό συμβούλιο που θα ανακοινώσει μετά τις εκλογές, θα έχει έντονο γυναικείο «άρωμα», ενώ κυβερνητικό ρόλο θα αναλάβουν και πρόσωπα που δεν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία.

Άλλωστε το «πείραμα» που έκανε κατά την πρώτη τετραετία ο Κυριάκος Μητσοτάκης με υπουργούς που δεν ανήκουν πολιτικά στο κόμμα του, θεωρείται πετυχημένο.

Δεν αποκλείεται να δούμε στο νέο κυβερνητικό σχήμα και πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που έχουν πετύχει στον τομέα τους. Η περίπτωση του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που θεωρείται από τους «καλούς» υπουργούς ,θα επαναληφθεί και με άλλα στελέχη που έχουν πλέον απομακρυνθεί από το ΠΑΣΟΚ και διαθέτουν μια ευρύτερη αποδοχή.

Τέτοια στελέχη θα μπορούσαν να είναι η Άννα Διαμαντοπούλου ή ο Γιώργος Φλωρίδης.

Εάν οι ψηφοφόροι φανούν «γενναιόδωροι» με τη ΝΔ στις 25 Ιουνίου, οι αλλαγές που σχεδιάζει να κάνει στο κράτος ο κ, Μητσοτάκης, θα έχουν ορίζοντα πέραν της τετραετίας.

Επιπλέον προγραμματίζει αλλαγές στο Σύνταγμα με πρώτη την αλλαγή στην ανώτατη εκπαίδευση.

«Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πείσουμε και πολίτες που δεν μας ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου και να αυξήσουμε κι άλλο το ποσοστό μας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ στον ΣΚΑΪ, ζητώντας μία ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς «μόνο έτσι μπορούν να υλοποιούνται οι μεγάλες αλλαγές».

Ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος μέσα από ευρεία συναίνεση για να ανοίξει το δρόμο στη συνεργασία δημόσιων Πανεπιστημίων και ιδιωτικών.

«Θα επιδιώξουμε ευρύτερες συναινέσεις και όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους όπως το να καταργηθεί το μονοπώλιο του κράτους στην Ανώτατη Εκπαίδευση» τόνισε.

Οι αλλαγές στα υπουργεία

Ταυτοχρόνως ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει αλλαγές και στη δομή της κυβέρνησης, συγχωνεύοντας ή διαχωρίζοντας υπουργεία.

Ήδη προανήγγειλε τη δημιουργία νέου υπουργείου αρμόδιο για την οικογένεια, «χωρίζοντας» το υπουργείο Εργασίας στα δύο. Στόχος είναι να δώσει έμφαση στην κοινωνική πολιτική, λόγω και του έντονου δημογραφικού προβλήματος που υπάρχει στη χώρα. Σχεδιάζει ενίσχυση της οικογένειας με οικονομικά κίνητρα και φοροαπαλλαγές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Το υπουργείο θα διαχειριστεί ειδικά προγράμματα και κονδύλια ευρωπαϊκά και εθνικά για τη στήριξη της οικογένειας και την ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και την οικογενειακή ζωή.

Στο «κόκκινο» η ένταση για τη Θράκη

Στο μεταξύ δύο εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ένταση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για ένα εθνικό θέμα όπως η μειονότητα της Ροδόπης, έχει πυροδοτήσει η καταγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, πως είχε ενημερωθεί από τις αρχές της χώρας για την εμπλοκή του Τουρκικού προξενείου στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ο κ. Τσίπρας είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά ότι το τουρκικό προξενείο έκανε εκστρατεία υπέρ δύο υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά επέλεξε να κάνει το ακριβώς ανάποδο από αυτό που του συστάθηκε.

«Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Δεν πρόκειται να δεχθώ άλλο την εργαλειοποίηση της μειονότητας από την Τουρκία και αυτές οι πρακτικές μιας τόσο σκληρής παρέμβασης πρέπει να τελειώσουν, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει συνεργασία όλων των κομμάτων. Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι να βγουν οι δύο υποψήφιοι και να πουν ότι εκπροσωπούν τη «μουσουλμανική μειονότητα», σημείωσε.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για εμπλοκή της ΕΥΠ στην προεκλογική μάχη.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να παίζει φτηνά προεκλογικά παιχνίδια με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, επιστρατεύοντας αυτή τη φορά στην προεκλογική αρένα ακόμη και την ΕΥΠ. Δεν μας κάνει εντύπωση» τονίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήταν ο Πρωθυπουργός που έβαλε την ΕΥΠ να παρακολουθεί το μισό πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν θα την έβαζε να του φτιάξει ένα βολικό προεκλογικό αφήγημα; Αυτός ο δρόμος όμως είναι εθνικά επιζήμιος και ολισθηρός. Όποιος τον επιλέγει αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη. Και μια υπενθύμιση: Η αδελφή του κ. Μητσοτάκη, κα Ντόρα Μπακογιάννη, που σήμερα εκβιάζει ωμά τους μειονοτικούς ότι δεν θα περάσουν καλά αν δεν ψηφίσουν ΝΔ, το 2012 κατήλθε στις εκλογές με δικό της κόμμα. Έλαβε πανελλαδικά 2,56% αλλά στη Ροδόπη 18%. Ήταν άραγε η εκλεκτή του τουρκικού προξενείου; Είχε κάνει κάποια συναλλαγή με τον Ερντογάν; Διέπραξε κάποια προδοσία απέναντι στο έθνος;
Ντροπή!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ