ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενισχύεται ο άξονας Αθήνας - Νέου Δελχί: Στην Ινδία ο Αρχηγός ΓΕΑ

Ενισχύεται ο άξονας Αθήνας - Νέου Δελχί: Στην Ινδία ο Αρχηγός ΓΕΑ

Συμμαχία με πολλές προοπτικές και σημαντικά στρατηγικά οφέλη αναπτύσσεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία, με τις δύο πλευρές να κάνουν ταχύτατα βήματα για την ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας.

Στο Νέο Δελχί βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς μετά από πρόσκληση του ομολόγου του, Στρατηγού Βίκεμ Ραμ Σαουντάρι. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αλλά και η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας, με αιχμή τις αεροπορικές δυνάμεις των δύο χωρών.

Άξονας συνεργασίας

Η αρχή έγινε στον φετινό «ΗΝΙΟΧΟ» όπου για πρώτη φορά στρατιωτικές δυνάμεις της Ινδίας βρέθηκαν στην Ελλάδα για ασκήσεις, μετά από επικοινωνία που είχε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον Ινδό ομόλογό του. Τα τέσσερα θηριώδη SU-30MKI που μεταστάθμευσαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας έκλεψαν τις εντυπώσεις ενώ οι Ινδοί πιλότοι μιλούσαν με κολακευτικά λόγια τόσο για το επίπεδο της διοργάνωσης όσο και για τις ικανότητες των Ελλήνων συναδέλφων τους.

Ενδεικτική του εξαιρετικού κλίματος στις σχέσεις της Αθήνας με το Νέο Δελχί, παρά τα 5.000 χιλιόμετρα που βρίσκονται ανάμεσα τους, είναι η εικόνα με τα ινδικά Sukhoi πάνω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με τα F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας να ηγούνται του σχηματισμού. Μια εικόνα που όχι μόνο επιβεβαιώνει το αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνεργασία στον αμυντικό τομέα αλλά εκπέμπει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα ισχύος.

Ειδικά για τους Ινδούς, η συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία έχει ιδιαίτερη αξία. Αφενός, διότι πριν από λίγες ημέρες μπήκε και το Νέο Δελχί στο «κλαμπ» των Rafale, αφετέρου γιατί η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους ισχυρότερους στόλους F-16, το μαχητικό που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ινδοί πιλότοι αφού αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» και της πακιστανικής Αεροπορίας.

Τα επόμενα βήματα

Τα Γενικά Επιτελεία των δύο χωρών εξετάζουν μια σειρά από πεδία συνεργασίας που καλύπτουν τόσο τον αεροπορικό τομέα, όσο και τον κυβερνοχώρο και το διάστημα όπου η Ινδία αποτελεί πρωτοπόρο δύναμη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αρχηγός ΓΕΑ είχε συναντήσεις με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ινδίας αλλά και τον Αρχηγό του Ναυτικού. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες επίκειται νέα τηλεφωνική επικοινωνία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον ομόλογό του Στρατηγό Ανίλ Καουχάν ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προγραμματιστεί και επίσημη επίσκεψη του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στο Νέο Δελχί.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές, επισημαίνουν ότι στο άμεσο μέλλον οι δύο χώρες θα επιδιώξουν να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους συνεργασία, τόσο μέσω της συμμετοχής τους σε διμερείς ασκήσεις όσο και σε διεθνείς, όπως για παράδειγμα η «ΜΕΔΟΥΣΑ», η οποία ξεκίνησε ως συνεκπαίδευση μεταξύ της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου και πλέον αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή ισχυρών συμμάχων και εταίρων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ