ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «μετωπική» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη άλλαξε την ατζέντα των εκλογών και βάζει «φωτιά» στην κάλπη

Η «μετωπική» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη άλλαξε την ατζέντα των εκλογών και βάζει «φωτιά» στην κάλπη
EUROKINISSI

Μία μικρή «ανάφλεξη» χρειάστηκε για να φύγει η πολιτική κουβέντα από το ΕΣΥ και την οικονομία, θέματα που είχαν μονοπωλήσει το προεκλογικό ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών και να μεταφερθεί η κουβέντα στους μουσουλμάνους υποψήφιους της Θράκης. Και συγκεκριμένα, την επιρροή του τουρκικού προξενείου σε τμήμα της ψήφου των μουσουλμάνων της Ροδόπης και της Ξάνθης και τη διαχείριση των ζητημάτων που άπτονται της μειονότητας

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ κατέφυγαν σε μετωπική σύγκρουση με τους τόνους να ξεφεύγουν από τα επιτρεπτά όρια και το κλίμα να γίνεται τοξικό, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που επισκέφθηκε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιώαννη Σαρμά, κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για «ωμό εκβιασμό». Η απάντηση ήταν άμεση από την Πειραιώς, με τον Άκη Σκέρτσο να κάνει λόγο για «πολιτική απρέπεια» του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας στο παιχνίδι την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Τον πόλεμο δηλώσεων προκάλεσε αρχικά η καταγγελία του προέδρου της Ν.Δ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών υποψηφίων.

Κάπως έτσι ξεκίνησε να γράφεται το πιο «θερμό» επεισόδιο στην προεκλογική κόντρα για να έρθει η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη που παρουσίασε «φυλλάδιο» που, σύμφωνα με την ίδια, περιείχε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ μεταφρασμένες στα τουρκικά και, πιο συγκεκριμένα, αναφερόταν σε θέματα συλλογικού αυτοπροσδιορισμού και σε θέματα εκλογής μουφτήδων! Ο Χάρης Μαμουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που βρισκόταν στο ίδιο πάνελ, αντέδρασε και λίγο αργότερα προχώρησε σε καυστική ανάρτηση στο Twitter: «Μετά τους ωμούς εκβιασμούς της κ. Μπακογιάννη και του κ. Σκέρτσου στην μουσουλμανική μειονότητα, μετά την εργαλειοποίηση της ΕΥΠ από τον κ. Μητσοτάκη, σειρά είχε η άθλια προβοκάτσια της κ. Βούλτεψη».

Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ απάντησε στη σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που την κατηγορούσε για «προβοκάτσια», αναφέροντας ότι: «Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του… τουρκομαθούς κ. Χάρη Μαμουλάκη, υποστηρίζει ότι παρουσίασα ως μπροσούρα του ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου. Δεν γνωρίζω εφημερίδα, οποιασδήποτε χώρας, που να δημοσιεύει άρθρο με το λογότυπο κόμματος πάνω από τον τίτλο». Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επισύναπτε στην ανακοίνωσή της το «φυλλάδιο» για το οποίο μιλούσε.

Σκέρτσος: «Παραβίασαν την κόκκινη γραμμή»

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, προχώρησε σε νέα τοποθέτηση για το ζήτημα της Ροδόπης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σήμερα σε μία πολιτική απρέπεια επιχειρώντας να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση για την υπόθεση της Θράκης και το γεγονός ότι δύο υποψήφιοί του στην περιοχή (σ.σ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ) παραβίασαν την εθνική κόκκινη γραμμή όλων των κομμάτων μέχρι σήμερα να εκπροσωπούν δηλαδή την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα με μετριοπαθείς επιλογές στελεχών που δεν υιοθετούν τις πιο ακραίες αναθεωρητικές απόψεις περί δήθεν τουρκικής μειονότητας και που δεν πρέπει να είναι ενεργούμενα του τουρκικού Προξενείου».

Αχτσιόγλου: «Είναι εθνικά επικίνδυνοι»

Για το ζήτημα της Ροδόπης τοποθετήθηκε και η Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στο OPEN. Η ίδια τόνισε ότι είναι «...η πρακτική της ΝΔ είναι διχαστική, αντιδημοκρατική και εθνικά επικίνδυνη». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφέστατη, μιλάμε για μουσουλμανική μειονότητα. Ουδέποτε είπαμε κάτι διαφορετικό και αυτό δεν τίθεται καν υπό συζήτηση». «Επειδή το εκλογικό αποτέλεσμα στη Ροδόπη δεν άρεσε στη ΝΔ, κατηγορεί χιλιάδες Έλληνες πολίτες ότι ψήφισαν ως ενεργούμενα και υποχείρια ξένης δύναμης. Αντιλαμβάνεστε πόσο εθνικά επικίνδυνη και βαθιά αντιδημοκρατική είναι αυτή η θέση», πρόσθεσε.

Ανδρουλάκης: «Βαθιά τυχοδιώκτες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε σήμερα από το Ρέθυμνο για «βαθύ τυχοδιωκτισμό» τόσο τη Νέα Δημοκρατία, όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Ροδόπης. «Η σύγκρουση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών για τη Ροδόπη είναι αδιανόητη και δείχνει ότι και στα δύο αυτά κόμματα είναι βαθιά τυχοδιώκτες. Ας σταματήσουν τα προεκλογικά παιχνίδια. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε τον δρόμο να είναι ενωμένη όλη η Θράκη, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης. «Είναι σοβαρό θέμα αυτό με τη Ροδόπη. Έχω ενοχληθεί πάρα πολύ», είπε νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας στο MEGA, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας: «Οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας, μέσα στην ημέρα και να αφήσουν τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς».

ΚΚΕ: «Παίζουν παιχνίδια ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ»

Την ίδια ώρα, στον Περισσό βλέπουν τα εθνικά ζητήματα να βάλλονται όχι μόνο από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζουν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Πολύ περισσότερο που αυτά τα παιχνίδια διαδραματίζονται σε χρόνο που κυοφορούνται σοβαρές αρνητικές διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την άμεση παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα, που έχει εδραιώσει την παρουσία του στη Θράκη με ευθύνη και των δύο κυβερνήσεων», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, το Κομμουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του. Οι μειονότητες πρέπει να αποτελούν γέφυρες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Αυτή την αναγκαιότητα εκφράζει το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».

Eρντογάν: «Αν δεν θέλουν ειρήνη στο Αιγαίο, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές»

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μάλλον βλέπει με ικανοποίηση το μουσουλμανικό θέμα να έχει... εκτροχιάσει την συζήτηση από τα προεκλογικά ζητήματα, επέστρεψε και ο ίδιος στο γνώριμο πολιτικό σκηνικό με απειλές κατά της Ελλάδας και αναφορές στη Γαλάζια Πατρίδα και μάλιστα μιλώντας από τα Κατεχόμενα!

Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας».

Και συνέχισε: «Συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημα μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της».


Επανέλαβε μάλιστα ότι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Δημοσκόπηση Alco: Πάνω από το 21% η διαφορά

Εν τω μεταξύ, στις 21,7 μονάδες βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση για τις εκλογές του 2023 που πραγματοποίησε η Alco για λογαριασμό του Alpha. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση η Βουλή θα είναι επτακομματική, με την Πλεύση Ελευθερίας αλλά και τη Νίκη να ξεπερνούν τελικά το 3%, ενώ το ΜέΡΑ25 να μένει εκτός. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

  • Νέα Δημοκρατία στο 39,9%
  • ΣΥΡΙΖΑ 18,2%.
  • ΠΑΣΟΚ 10,8%
  • ΚΚΕ 6,1%
  • Πλεύση Ελευθερίας 4,4%,
  • Νίκη 3,4%
  • Ελληνική Λύση στο 3,3%.
  • ΜέΡΑ25 1,7%

Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να οδεύει προς την Βουλή, καθώς κερδίζει έναν στους τρεις ψηφοφόρους οι οποίοι τον Μάιο επέλεξε το ΜέΡΑ25. Συγκεκριμένα η Πλεύση Ελευθερίας παίρνει 32% των ψηφοφόρων του ΜέΡΑ25, από 4% της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, 4% από άλλα κόμματα και 0,5% από τη Νέα Δημοκρατία.

Στη δημοσκόπηση αποτυπώθηκαν και οι μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ των κομμάτων, ενώ αναλύθηκε και από πού παίρνει κόσμο το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Συγκεκριμένα η Πλεύση Ελευθερίας αντλεί ψηφοφόρους από: ΜέΡΑ 25 32%, ΣΥΡΙΖΑ 4%, ΠΑΣΟΚ 4%, ΝΔ 0,5%, Άλλο κόμμα 4%. Τέλος, στο ζήτημα ποιοι μπορεί να «αλλάξουν» κόμμα σε σχέση με τις 21 Μαΐου, το αποτέλεσμα έδειξε: ΝΔ 1,5%, ΣΥΡΙΖΑ 9%, ΠΑΣΟΚ 9%, ΚΚΕ 12%, Ελληνική Λύση 24%, Νίκη 7%, Πλεύση Ελευθερίας 17%, ΜέΡΑ 25 32%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ