ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ναυάγιο στην Πύλο: Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για αντιμετώπιση των διακινητών

Ναυάγιο στην Πύλο: Πρωτοβουλίες Μητσοτάκη για αντιμετώπιση των διακινητών
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ/EUROKINISSI

Με αφορμή την τελευταία τραγωδία με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναδεικνύει το ρόλο και την ευθύνη της ΕΕ, να θέσει πλαίσιο και κανόνες βασισμένους στο Διεθνές Δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, έτσι ώστε να μπει φρένο στους διακινητές και τους εμπόρους ανθρώπινων ψυχών.

Ειδικότερα, σε περίπτωση διεξαγωγής του ντιμπέιτ, θα δοθεί η ευκαιρία, ώστε όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να δεσμευτούν πως θα κινήσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες, προκειμένου να θεσπιστούν κανόνες που θα αντιμετωπίζουν και θα τιμωρούν αμείλικτα τους διακινητές και δουλέμπορους.

Στη σκιά της τραγωδίας

Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που διεξαχθεί το ντιμπέιτ, πρόκειται να ανακοινώσει σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο την αντιμετώπιση ανάλογων τραγικών γεγονότων, όχι μόνο μέσα από την εθνική μεταναστευτική πολιτική, αλλά και μέσω της Ευρώπης, με δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τους περισσότερους ευρωπαίους ηγέτες.

Αυτό άλλωστε υπαγορεύει και η αναφορά του, όταν ο ίδιος πληροφορήθηκε την ύπαρξη του ναυαγίου. Σε συνεννόηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Σαρμά, αμέσως ξεκίνησαν οι απαραίτητες ενέργειες. Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασίατο σχέδιο διάσωσης ενεργοποιήθηκε άμεσα μετά από σχετικό αίτημα του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, και κινητοποιήθηκε η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες και το πρωτόκολλο που τηρείται σε αυτές τις περιπτώσεις οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Η χώρα εξάλλου με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού τέθηκε σε τριήμερο πένθος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και πως τώρα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες. Ο ίδιος αναφέρει στη δήλωσή του: «Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης. Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ