ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στεφανής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Πρέπει να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας

Στεφανής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Πρέπει να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η σθεναρή υπηρέτηση της πατρίδας και των εθνικών συμφερόντων, επιβάλλει τη δημιουργία, την ενίσχυση και τη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το να υπηρετούμε σθεναρά την Πατρίδα και τα εθνικά μας συμφέροντα επιβάλλει να δημιουργούμε, να ενισχύουμε και να διατηρούμε διαύλους επικοινωνίας, καθώς και σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και φιλίας, επ’ ωφελεία της προόδου και της ευημερίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τις παρεμβάσεις του στη Σύνοδο, καλωσόρισε τη Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η Σουηδία θα είναι παρούσα ως μέλος της Συμμαχίας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στο Βίλνιους.

354855224_169595252585130_7515246999930549559_n.jpg
Ομαδική φωτογραφία των υπουργών με τον Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις ΒρυξέλλεςΥπουργείο Εθνικής Άμυνας

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τόσο στη Σύνοδο όσο και στην Ομάδα Επαφής, τόνισε ότι η ανάγκη για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζει να είναι επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή στρατιωτική βοήθεια για όσο διάστημα απαιτηθεί. Παράλληλα διατηρεί την ετοιμότητά της να συμμετάσχει ενεργά στο τεράστιο έργο της Διεθνούς Κοινότητας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Αναφορικά με την αμυντική ενίσχυση και αποτροπή του ΝΑΤΟ, ο κ. Στεφανής ανέδειξε την σημασία μιας προσέγγισης 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στη Συμμαχία και την κομβική σημασία του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η ακλόνητη δέσμευση της Συμμαχίας για συλλογική άμυνα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης ΝΑΤΟ, και η πολιτική βούληση να προστατεύσει τα μέλη της, με βάση τις ιδρυτικές αρχές και αξίες και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ανέφερε επίσης, ότι το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο για την Προστασία των Κρίσιμων Υποθαλάσσιων Υποδομών θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση απειλών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει το Σχέδιο Δράσης του ΝΑΤΟ για την αύξηση της ικανότητας αμυντικής βιομηχανικής παραγωγής. Επισήμανε, όμως, ότι οι πρωτοβουλίες και δραστηριότητες για υποστήριξη της αμυντικής βιομηχανίας πρέπει να είναι συμπεριληπτικές και να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η επιβαλλόμενη συμμετοχή όλων των αμυντικών βιομηχανιών από κράτη της Συμμαχίας, οι οποίες δύνανται να συνεισφέρουν στη συλλογική προσπάθεια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη νέα δέσμευση των Συμμάχων για επενδύσεις στον τομέα της Άμυνας, ο κ. Υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις συμμαχικές της υποχρεώσεις διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες πάνω από το όριο του 2% του ΑΕΠ και τις επενδύσεις για πρόσκτηση οπλικών συστημάτων, Έρευνα και Ανάπτυξη άνω του 20%.

Συμμετείχε, επίσης, στην τελετή υπογραφής της τροποποίησης του Μνημονίου Κατανόησης για την Πολυεθνική Πρωτοβουλία Αποθήκευσης Πυρομαχικών (Multinational Ammunition Warehousing Initiative-MAWI), λόγω προσχώρησης τεσσάρων νέων Συμμάχων σε αυτήν (Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Λουξεμβούργο).

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Τουρκίας κ. Γιασάρ Γκιουλέρ (Yaşar Güler) του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Μπεν Ουάλλας (Ben Wallace), της Εσθονίας κ. Χάννο Πεβκούρ (Hanno Pevkur) και της Ιταλίας κ. Γκίντο Κροσσέτο (Guido Crosetto), κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

O κ. Υπουργός πραγματοποίησε σύντομες συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Λόιντ Ώστιν (Lloyd Austin), της Γερμανίας κ. Μπόρις Πιστόριους (Boris Pistorius), της Ουκρανίας κ. Ολέξιι Ρέσνικωφ (Oleksii Reznikov) και τον SACEUR Στρατηγό Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ