ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη αν εκλεγεί με αυτοδυναμία

Αυτά είναι τα πρώτα νομοσχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη αν εκλεγεί με αυτοδυναμία
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Από σήμερα ξεκινά και πάλι η προεκλογική δραστηριότητα πολιτικών αρχηγών και κομμάτων ενόψει της αναμέτρησης της 25ης Ιουνίου, μετά το τριήμερο πένθος, με αφορμή την πολύνεκρη τραγωδία στην Πύλο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εισέρχονται στην τελική ευθεία χωρίς όμως τη δυνατότητα απευθείας αντιπαράθεσης μέσω μιας τηλεμαχίας, που αναβλήθηκε εξ αιτίας της τραγωδίας. Τελικά το debate δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, αφού δεν υπήρξε συμφωνία των εκπροσώπων των κομμάτων στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής. Κατά την αντιπολίτευση, την καθολική ευθύνη την έχει η Ν.Δ. που «δεν καίγεται» να γίνει και ως εκ τούτου, μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το debate είχαν τα υπόλοιπα κόμματα.

Έτσι κάθε πολιτικός αρχηγός υλοποιεί το δικό του σχεδιασμό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει διακαναλική συνέντευξη την Κυριακή το πρωί όπως επίσης και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχεδιάζει τις περιοδείες του για να κλείσει την τελευταία προεκλογική εβδομάδα με μεγάλες συγκεντρώσεις σε πρωτεύουσες νομών.

Η Ν.Δ κινείται μετά την τριήμερη «ανάπαυλα» με βάση το σχέδιο που έχει εκπονήσει. Στόχος να περιορίσει την τελευταία εβδομάδα όλες τις πιθανές διαρροές ψήφων και να εξασφαλίσει αυτοδυναμία με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό για να αποκτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τα πρώτα 10 νομοσχέδια

Τα δέκα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης, αν αυτή προκύψει μετά τις εκλογές, θα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών: Παιδεία, Υγεία, Κράτος Δικαίου φορολογική πολιτική, και εκσυγχρονισμό του κράτους.

Εκτός των ρυθμίσεων για το νέο επιτελικό κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη νέα τετραετία θέλει να φέρει στη βουλή νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν το σύνολο της φορολογικής πολιτικής αλλά και του κοινωνικού κράτους. Καταρχάς σχεδιάζει να φέρει προς συζήτηση νομοσχέδιο που θα προβλέπει επιπλέον στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες, βοήθημα που θα αφορά το τιμολόγιο του ρεύματος. Επιπλέον θα διπλασιάσει τα κονδύλια, για 20.000 αντί για 10.000 αλλά φθηνά σπίτια, σε δικαιούχους με κριτήρια που θα τεθούν σε διαβούλευση. Ταυτόχρονα θα φέρει ρύθμιση για αυξήσεις του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ στο «πακέτο» των φορολογικών ρυθμίσεων προβλέπεται σταδιακή μείωση αλλά και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Αυξήσεις από 1/1/24

Από 1 Ιανουαρίου του 2024 θα ακολουθήσει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - πρόταση του είναι να φτάσει ο κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ σε βάθος τετραετίας - ενώ θα ισχύσει το νέο ενιαίο μισθολόγιο, με αυξημένα επιδόματα παιδιών για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει ως κορωνίδα των δεσμεύσεών του, τους καλύτερους μισθούς με νέες θέσεις εργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης στο πλαίσιο αυτό θα μειώσει όπως λέει κατά 30% από το 2025 τα τεκμήρια διαβίωσης που σε πολλές περιπτώσεις επιφέρουν άδικη φορολογία. Επίσης πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να δώσει έμφαση και στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην αγορά εργασίας με υποχρεωτική ισχύ.

Ειδικά σε ότι αφορά τις αυξήσεις μισθών ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο να γίνει από τη στιγμή που συνεχιστούν οι επενδύσεις στη χώρα και επομένως θα μειώνεται η ανεργία. «Γι’ αυτό και νομίζω ότι έχουμε βρει μια χρυσή ισορροπία που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επενδύουν και να προσλαμβάνουν, και στους εργαζόμενους να διεκδικούν και να παίρνουν τελικά καλύτερους μισθούς» ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ