ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα κλειδιά της αυτοδυναμίας και ο «πονοκέφαλος» Μητσοτάκη

Τα κλειδιά της αυτοδυναμίας και ο «πονοκέφαλος» Μητσοτάκη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ

Με ήπιους τόνους, χωρίς πόλωση και εντάσεις αναμένεται να κινηθεί ο Κυριακος Μητσοτακης σε αυτή την τελευταία και πιο κρίσιμη προεκλογική εβδομάδα.

Από τη μια θέλει να δώσει στους ψηφοφόρους την εικόνα της «ήρεμης» δύναμης και από την άλλη να μην θεωρηθεί ότι διακατέχεται από την αλαζονεία του «νικητή των εκλογών».

Ο πρόεδρος της ΝΔ -όπως αναφέρουν συνεργάτες του- δεν σκοπεύει τις ημέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές να εμφανιστεί με άλλο πρόσωπο. Θα συνεχίσει την ίδια συνταγή με μεγαλύτερη έμφαση, όμως σε θέματα που αφορούν τους πολίτες, όπως η οικονομία και το κράτος πρόνοιας.

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ ξέρουν καλά πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός και πως πρέπει να δοθεί η μάχη για τους αναποφάσιστους, που σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις ανέρχονται περί το 8%.

Ο στόχος που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία είναι να διευρύνει όσο γίνεται περισσότερο τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να πετύχει μια ασφαλή αυτοδυναμία, δηλαδή να κερδίσει πάνω από 158 έδρες.

Τα «κλειδιά» της αυτοδυναμίας

Εκτός από την ψήφο των αναποφάσιστων, το «κλειδί» για την ισχυρή αυτοδυναμία που επιδιώκει η ΝΔ βρίσκεται και στο ποσοστό της αποχής, καθώς οι δεύτερες κάλπες στήνονται μέσα στο καλοκαίρι, με τα σχολεία κλειστά και με μια εκλογική «κόπωση» στους ψηφοφόρους.

Τον αριθμό των κοινοβουλευτικών εδρών θα επηρεάσει και ο αριθμός των μικρότερων κομμάτων που θα πιάσουν το 3% και θα περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Καλύτεροι μισθοί - Καλύτερη υγεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει βάρος στην προεκλογική δέσμευση για «καλύτερες δουλειές, καλύτερους μισθούς» αλλά και για ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Η αύξηση των μισθών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι κεντρική προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί να αυξάνει τους μισθούς. Οι μισθοί αυξάνονται όταν γίνονται περισσότερες επενδύσεις και μειώνεται η ανεργία, ώστε να αποκτά μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη ο εργαζόμενος. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κυρίως σε θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση αυξήθηκε επειδή η πολιτική μας αποδίδει. Δεν υπάρχουν χέρια λένε οι εργοδότες και τους λέω πληρώστε καλύτερα. Απαραίτητο εργαλείο η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας», τόνισε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε.

Σε ό,τι αφορά δε, το δεύτερο κεντρικό του στόχο που είναι η ριζική αναμόρφωση του ΕΣΥ ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις. Για εμένα η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα.

Ο ευχάριστος «πονοκέφαλος»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε ότι έχει και έναν … ευχάριστο «πονοκέφαλο». Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του, εάν οι πολίτες του εμπιστευτούν ξανά το τιμόνι της χώρας και εξήγησε τι θέλει να κάνει με το λεγόμενο «rotation» στο επόμενο υπουργικό, συμβούλιο:

«Έχω έναν ευχάριστο πονοκέφαλο για τη συγκρότηση της επόμενης κυβέρνησης, έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους αναθέσω, είναι σαφές ότι πρωτοκλάσατα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους ''παίκτες'' να δείξουν τις δυνατότητές τους. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ