ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ποια πρόσωπα θα φτιάξει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης - Οι μετακινήσεις, οι εκπλήξεις

Με ποια πρόσωπα θα φτιάξει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης - Οι μετακινήσεις, οι εκπλήξεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ/INTIME NEWS

Μήνυμα ενότητας στέλνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της Κυριακής και υπόσχεται στους πολίτες μια ισχυρή Ελλάδα, με ισχυρή Νέα Δημοκρατία στις κάλπες.

«Έκλεισε ένας κύκλος για την πατρίδα μας, έκλεισε ένας κύκλος διχασμού, έκλεισε ένας κύκλος μαυρίλας. Και άνοιξε ένας κύκλος ενότητας κι ένας κύκλος αισιοδοξίας για τη Νέα Δημοκρατία, ισχυρή για την πατρίδα, ισχυρή για την Ελλάδα την οποία πραγματικά θέλουμε, την οποία μπορούμε να πετύχουμε», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ από την «γαλάζια» Αχαΐα.

Προκειμένου να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα χρειαστεί ένα αποτελεσματικό υπουργικό συμβούλιο με πρόσωπα ικανά να φέρουν εις πέρας ένα άκρως απαιτητικό έργο.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να ενταχθούν και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον παραδοσιακό πολιτικό χώρο της ΝΔ, ενώ έντονο θα είναι και το «άρωμα γυναίκας».

Δομικές αλλαγές

Παράλληλα προκειμένου να γίνει πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό το κυβερνητικό σχήμα, θα γίνουν αλλαγές όπως ενοποιήσεις υπουργείων, ώστε να αντιμετωπίζονται με ταχύτητα και γρήγορα αντανακλαστικά τυχόν κρίσεις που θα προκύψουν.

Ειδικότερα, αναμένεται να αναβαθμιστεί ο ρόλος του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με αύξηση πόρων και αυξημένες αρμοδιότητες.

Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα, να ενοποιηθεί το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το υπουργείο Εσωτερικών. Σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι από τους πρώτους στη λίστα των υποψηφίων για το χαρτοφυλάκιο, αν δεν επιλεγεί τελικά να αναλάβει το υπουργείο Παιδείας. Η θητεία του κ. Πιερρακάκη κρίνεται άλλωστε απόλυτα επιτυχημένη και το έργο που παράχθηκε στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτέλεσε «προίκα» για τον κ. Μητσοτάκη στα προεκλογικά επιχειρήματα κατά των αντιπάλων του.

Οι γυναίκες στην κυβέρνηση

Τρεις κυρίες αναμένεται να αναλάβουν σημαντικές αρμοδιότητες στην επόμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα, η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Σοφία Ζαχαράκη και η Νίκη Κεραμέως.

Δεν αποκλείεται η κ. Ζαχαράκη να είναι η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, αν δεν παραμείνει στη ίδια θέση ο κ. Άκης Σκέρτος, ενώ η κ. Αγαπηδάκη, πρώτη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της ΝΔ ενδέχεται να αναλάβει τον πολύπαθο τομέα της Υγείας και συνεπώς την αναβάθμιση του ΕΣΥ που αποτελεί για τον κ. Μητσοτάκη διακηρυγμένη κεντρική επιλογή και στόχο της νέας τετραετίας. Η πρώην υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ακούγεται πως μπορεί να είναι η επόμενη πρόεδρος της Βουλής ή να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας.

Οι μετακινήσεις στα υπουργεία

Μια θέση στην κυβέρνηση αναμένεται να έχουν και όσοι πρώτευσαν στις εκλογές. Ο Νίκος Δένδιας, που ήρθε πρώτος σε σταυρούς σε όλη την Επικράτεια, είναι ένα ακόμα όνομα που ακούγεται πως μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Άμυνας, αν και κανείς δεν αποκλείει να παραμείνει επικεφαλής της ελληνικής διπλωματείας καθώς η πορεία του στο υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζεται επιτυχημένη.

Μια ακόμα επιλογή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήρθε πρώτος στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, συμβάλλοντας έτσι και στην αύξηση των ποσοστών της ΝΔ στην εκλογική περιφέρεια. Μπορεί να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο ανήκει στους λεγόμενους επιτυχημένους υπουργούς.

Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει ρόλο και στους λεγόμενους ισχυρούς της κυβέρνησης οι οποίοι διαθέτουν ερείσματα στη ΝΔ και είναι αμιγώς νεοδημοκράτες που κράτησαν τη ΝΔ στα δύσκολα. Ο Κώστας Σκρέκας είναι ένας εξ αυτών όπως, ο Κωστής Χατζηδάκης που το όνομά του «παίζει» για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ή του υπουργού Εξωτερικών εφόσον τελικά μετακινηθεί ο κ. Δένδιας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν τοποθετηθεί είτε στο υπουργείο Μεταφορών είτε στο υπουργείο Ενέργειας καθώς έχει γνώση των θεμάτων των δύο υπουργείων. Ο Μάκης Βορίδης ενδέχεται να αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης στη θέση του Κώστα Τσιάρα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ενδέχεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εργασίας, ενώ ρόλους θεωρείται ότι θα έχουν και οι κ.κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Νίκος Παπαθανάσης.

Ρόλο στη νέα κυβέρνηση θα έχουν επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κ. Γιάννης Μπρατάκος. Και οι δύο είναι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών ή να παραμείνει υπουργός Επικρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ